Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Pojačana garancija za mlade

Što je Garancija za mlade?

Garancija za mlade obveza je koju su preuzele sve države članice kako bi svi mlađi od 25 godina dobili kvalitetnu ponudu za

u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja.

Sve su se države EU-a obvezale provesti Garanciju za mlade u Preporuci Vijeća iz travnja 2013.

Komisija uvodi nove mjere za Garanciju za mlade: primjerice, više potpore mladima u nepovoljnom položaju i povećanje dobne granice na 29 godina. To je dio programa potpore za zapošljavanje mladih, kako je navedeno u prijedlogu Preporuke Vijeća o lakšem prelasku u svijet rada.

Što je dosad postignuto?

Garancija za mlade počela se provoditi u cijeloj Uniji, a dosad je poboljšala živote milijuna mladih Europljana.

  • Od 2014. svake se godine za sudjelovanje u programima Garancije za mlade prijavilo više od 5 milijuna mladih.
  • Od 2014. svake godine više od 3,5 milijuna mladih koji su prijavljeni u programe Garancije za mlade prihvatilo je ponudu za posao, pripravništvo ili naukovanje ili se nastavilo školovati. 
  • Više od 2,4 milijuna mladih iz Unije primilo je izravnu podršku iz Inicijative za zapošljavanje mladih.

Videozapisi: Garancija za mlade / projekti Inicijative za zapošljavanje mladih i iskustva s Inicijativom

Pet godina nakon pokretanja Garancije za mlade znatno se poboljšala uspješnost mladih na tržištu rada.

  • Broj nezaposlenih mladih osoba u EU-u smanjio se za 2,3 milijuna, a broj mladih koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju (NEET) za 1,8 milijuna.
  • Nezaposlenost mladih pala je s najviše razine od 24 % u 2013. na 14 % u 2019.
  • Udio mladih koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju (NEET) u dobi od 15 do 24 godine smanjio se s 13,2 % u 2012. na 10,3 % u 2018.

Mladi su iskoristili poboljšanje gospodarskog stanja u Europi. Dosadašnji napredak pokazuje da je tome pridonijela i Garancija za mlade jer im je otvorila mogućnosti te djelovala kao snažan pokretač strukturalnih reformi i inovacija.

Komisija će i dalje podupirati potpuno uvođenje nacionalnih programa Garancije za mlade. EU se ponovno obvezao da će podupirati program Garancija za mlade u europskom stupa socijalnih prava.

Komunikacija: Tri godine provedbe Jamstva za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih

Informativni članak – Komunikacija o Garanciji za mlade i Inicijativi za zapošljavanje mladih

Primjeri uspjeha

Pregled ostalih nacionalnih reformi i mjera dostupan je u

Kako su uspostavljeni programi Garancije za mlade?

Garancija za mlade usmjerena je na rano djelovanje i uspostavu kontakata s mladima koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju te naglašava nedostatke u pružanju potpore nezaposlenima mladima. Zahvaljujući tome većina javnih službi za zapošljavanje poboljšala je i proširila svoje usluge za mlade.

Reforme u pogledu naukovanja i pripravništva pomogle su u boljoj pripremi mladih za tržište rada te stjecanju relevantnih vještina. Porasla je koordinacija politika zapošljavanja, obrazovanja, socijalnih politika te politika za mlade. Sklopljena su nova partnerstva sa socijalnim partnerima, službama za mlade te udrugama mladih.

EU je podržao države članice u izradi nacionalnog plana provedbe Garancije za mlade. Komisija pomaže u provedbi nacionalnih programa te olakšava razmjenu iskustava putem Programa uzajamnog učenja u okviru Europske strategije zapošljavanja i aktivnosti koje se financiraju Programom EU-a za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI).

Financiranje

Inicijativa za zapošljavanje mladih i dodijeljena sredstva iz Europskog socijalnog fonda ključan su financijski izvor EU-a za praktičnu provedbu Garancije za mlade u programskom razdoblju 2014. – 2020.

Početni iznos Inicijative za zapošljavanje mladih bio je 6,4 milijarde eura za najpogođenije države članice. Zahvaljujući pozitivnom učinku iznos je 2017. povećan na 8,8 milijardi eura.

Ako bi u nacionalnim proračunima dale prednost mjerama za zapošljavanje mladih, države članice mogle bi izbjeći visoke troškove u budućnosti.

Podijeli ovu stranicu