Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

united kingdom

Nujni primeri

Pokličite 999 ali 112.

Nacionalni sistem zdravstvenega zavarovanja (NHS) – številka 111

 

Uporaba evropske kartice zdravstvenega zavarovanja v Združenem kraljestvu

Kaj morate storiti

Če med obiskom Združenega kraljestva zbolite ali med začasnim bivanjem v Angliji potrebujete nujno medicinsko pomoč, lahko za dostop do zdravstvenega varstva uporabite veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo izda vaša matična država.

Kartico morate imeti s seboj.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni nadomestilo za turistično zavarovanje. Evropska kartica ne krije stroškov zasebnih zdravstvenih storitev, zdravstvenih storitev pri načrtovanem zdravljenju, stroškov vrnitve v domovino ter izgubljene ali ukradene lastnine. Priporočamo, da si v času potovanja uredite tudi turistično ali dodatno zdravstveno zavarovanje.

Nujna zdravstvena pomoč v Angliji

Te informacije se nanašajo na dostop do zdravstvenega varstva v Angliji.

Možnosti za dostop do zdravstvenih storitev na Škotskem, v Walesu in Severni Irski se lahko razlikujejo od tistih v Angliji.

Nacionalni sistem zdravstvenega zavarovanja NHS upravlja zdravstveno varstvo, ki temelji na prebivališču, kar pomeni, da bodo morali državljani, ki obiščejo Anglijo, morda plačati za zdravstveno varstvo NHS, odvisno od okoliščin.

Nekatere storitve, kot so zdravniška pomoč v primeru nesreče, nujna zdravstvena pomoč ter obisk pri splošnem zdravniku, so dostopne brezplačno.

Vedno ste namreč upravičeni do nujne obravnave ali zdravljenja, na katerega do odhoda iz države in vrnitve domov ne morete varno čakati. Vprašanje plačila se obravnava pozneje. Samo klinični zdravnik lahko odloči, ali je zdravljenje nujno oz. potrebno takoj.


Stroški in kritje zdravljenja

Splošni zdravniki

 • Storitve osnovnega zdravstvenega varstva, tudi obisk splošnega zdravnika (general practitioner, GP) v okviru javnega sistema zdravstvenega zavarovanja (NHS), so brezplačne. Poiščite splošnega zdravnika.

Zobozdravniki

 • Za vse nujne zobozdravstvene storitve iz javnega zdravstvenega sistema NHS morate plačati standardno nepovratno doplačilo. Poiščite zobozdravnika.

Bolnišnično zdravljenje (NHS)

 • Razen za nujno pomoč vas mora na vsako bolnišnično obravnavo napotiti splošni zdravnik, zobozdravnik ali oftalmolog. Obravnava v bolnišnici s pogodbo NHS je z evropsko kartico večinoma brezplačna. Poiščite bolnišnico.
 • Obiskovalci z veljavno evropsko kartico so brezplačno upravičeni do vseh nujnih javnozdravstvenih storitev. Evropska kartica ne krije načrtovanega zdravljenja v tujini.

Zdravila na recept

Reševalno vozilo

 • Nujni prevoz z reševalnim vozilom je brezplačen.

Povračilo stroškov

 • V Združenem kraljestvu je zdravniška pomoč večinoma brezplačna, zato ne poznajo sistema povračila stroškov.
 • Za standardna doplačila, denimo stroške za zobozdravstvene storitve iz sistema NHS in zdravila na recept, v Združenem kraljestvu ni povračila.
 • Če ste za oskrbo morali plačati, lahko ob vrnitvi domov na pristojnem zavodu za zdravstveno zavarovanje zaprosite za povračilo.

Standardno doplačilo

 • V Združenem kraljestvu je zdravniška pomoč večinoma brezplačna, pokazati morate samo evropsko kartico.
 • Standardna doplačila za zobozdravstvene storitve iz sistema NHS plača pacient.
 • Za zdravila na recept je treba samo v Angliji v lekarni plačati doplačilo. Zdravila na recept v Severni Irski, Škotski in Walesu so brezplačna.

Dializa, kisikova in kemoterapija


Tukaj sprejmejo evropsko kartico

 

Zdravstveno zavarovanje za prebivalce Združenega kraljestva na obisku v EU

Prebivalci Združenega kraljestva, ki obiščejo državo članico EU, so upravičeni do nujnih zdravstvenih storitev, vendar potrebujejo britansko kartico zdravstvenega zavarovanja (UK GHIC) ali evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja v Združenem kraljestvu.

Razlike med razpoložljivimi karticami

Zavarovanci Združenega kraljestva imajo na voljo dve vrsti zavarovanja. Zaprosijo lahko za:

 • britansko kartico zdravstvenega zavarovanja (UK GHIC)
 • evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja v Združenem kraljestvu (UK EHIC) – na podlagi pravic iz sporazuma o izstopu

Za večino prebivalcev britanska kartica zdravstvenega zavarovanja (UK GHIC) nadomešča obstoječo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EHIC).

Več o naročanju kartic zdravstvenega zavarovanja

Uporaba kartice

Kartica zdravstvenega zavarovanja omogoča dostop do nujno potrebnih javnozdravstvenih storitev ob obisku države EU.

Nujno potrebno zdravljenje je zdravstvena storitev, ki jo pred vrnitvijo v Združeno kraljestvo ne morete razumno odložiti. O tem, ali je zdravljenje potrebno, odloči izvajalec zdravstvenega varstva v državi, v kateri se nahajate.

Več informacij o veljavnosti kartic po državah

Veljavnost evropske kartice zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, izdana pred izstopom Združenega kraljestva iz EU, velja do datuma izteka veljavnosti, navedenega na kartici. Za novo kartico lahko zaprosite največ šest mesecev pred iztekom veljavnosti stare kartice.

Kadar ste v tujini brez kartice

Če potujete v Evropo brez obstoječe evropske kartice, britanske kartice zdravstvenega zavarovanja ali nove evropske kartice zdravstvenega zavarovanja v Združenem kraljestvu in med obiskom potrebujete zdravljenje, lahko zaprosite za začasno nadomestno potrdilo, s katerim dokažete upravičenost do zdravstvene oskrbe.

Začasno nadomestno potrdilo vam do vrnitve domov zagotavlja enake pravice kot obstoječa evropska kartica, britanska kartica zdravstvenega zavarovanja ali nova evropska kartica v Združenem kraljestvu.

Če želite zaprositi za začasno nadomestno potrdilo, se obrnite na NHS – storitve zdravstvenega varstva v tujini.


Izgubljena ali ukradena kartica

Kontakti za imetnike evropske kartice, izdane v Združenem kraljestvu, kadar potrebujejo zdravljenje med bivanjem v tujini

Storitve zdravstvenega varstva v tujini:
Tel.: 0191 218 1999 (klici iz Združenega kraljestva)
+44 191 218 1999 (klici iz tujine)

Ponovna izdaja izgubljene ali ukradene kartice po vrnitvi v Združeno kraljestvo.

Ni sorodnih novic v zadnjih šestih mesecih.

Povej naprej