Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

united kingdom

Noodgevallen

Bel 999 of 112

Hulplijn NHS (nationale gezondheidsdienst): 111

 

Gebruik van de EHIC in het VK

Wat moet u doen?

Als u het VK vanuit een EU-land bezoekt en tijdens uw tijdelijk verblijf in Engeland ziek wordt of een medische noodsituatie hebt, kunt u een geldige Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) gebruiken die door uw eigen land is afgegeven om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.

Indien u in aanmerking komt voor gebruik in het VK, dan moet u uw EHIC meenemen.

De EHIC is geen alternatief voor een reisverzekering. De EHIC dekt geen particuliere medische zorg, geplande behandelingen, terugvlucht naar huis of verloren of gestolen eigendommen. Wij raden u aan ook een reis- of ziekteverzekering af te sluiten voor de duur van uw reis.

Spoedeisende gezondheidszorg in Engeland

Deze informatie gaat over gezondheidszorg in Engeland.

De manier waarop u toegang krijgt tot gezondheidszorg in Schotland, Wales en Noord-Ierland kan anders zijn dan in Engeland.

De NHS is een op woonplaats gebaseerd zorgstelsel. Dit betekent dat bezoekers in Engeland, afhankelijk van hun omstandigheden, wellicht moeten betalen voor NHS-gezondheidszorg.

Sommige diensten, zoals ongevallen en noodgevallen en bezoeken aan een huisarts, zijn gratis voor iedereen.

Een dringende behandeling of een behandeling die niet veilig kan worden uitgesteld tot u naar huis terugkeert wordt altijd verstrekt. De betaling wordt later behandeld. Alleen een arts kan beslissen of uw behandeling dringend of onmiddellijk noodzakelijk is.


Behandeling, dekking en kosten

Huisartsen

 • Eerstelijnszorg, waaronder behandeling door een huisarts, wordt gratis verstrekt door artsen van de nationale gezondheidsdienst (huisartsen). Zoek een huisarts bij u in de buurt.

Tandartsen

 • Alle medisch noodzakelijke tandheelkundige zorg wordt door de NHS verstrekt tegen een vaste prijs. Deze kosten worden niet terugbetaald. Zoek een tandarts bij u in de buurt.

Behandeling in een NHS-ziekenhuis

 • Behalve bij spoedgevallen wordt behandeling in een ziekenhuis geregeld via uw huisarts, tandarts of oogarts. De meeste behandelingen in een NHS-ziekenhuis zijn gratis op vertoon van uw Europese zorgpas (EHIC). Zoek een ziekenhuis bij u in de buurt.
 • Met een geldige Europese zorgpas krijgt u gratis alle medisch noodzakelijke behandelingen die de overheid verstrekt. U kunt de Europese zorgpas niet gebruiken voor vooraf geplande behandelingen.

Geneesmiddelen op voorschrift

Ambulance

 • Ambulancevervoer in noodsituaties is gratis.

Terugbetalingen

 • In het VK worden de meeste behandelingen gratis verstrekt. Daarom is er geen terugbetalingssysteem.
 • Wanneer u een vaste eigen bijdrage betaalt (zoals voor NHS-tandartsen en geneesmiddelen), is er in het VK geen terugbetaling mogelijk.
 • Als u voor verleende zorg hebt moeten betalen, dan kunt u de kosten daarvan na thuiskomst bij uw zorgverzekeraar declareren.

Eigen bijdrage

 • In het Verenigd Koninkrijk is de zorg meestal gratis. U moet wel uw Europese zorgpas (EHIC) laten zien.
 • Voor een bij het NHS aangesloten tandarts gelden standaardtarieven voor de eigen bijdrage van de patiënt.
 • Ook voor geneesmiddelen is er, alleen in Engeland, een eigen bijdrage per item, die aan de apotheker moet worden betaald. In Noord-Ierland, Schotland en Wales zijn geneesmiddelen op doktersvoorschrift gratis.

Dialyse, zuurstof- & chemotherapie


Wie accepteert de zorgpas?

 

Verzekering voor inwoners van het VK die de EU bezoeken

Als u vanuit het VK een EU-lidstaat bezoekt, kunt u een Britse Global Health Insurance Card (UK GHIC) of een Britse Europese ziekteverzekeringskaart (UK EHIC) gebruiken om toegang te krijgen tot medisch noodzakelijke behandelingen.

Verschillen tussen de beschikbare kaarten

Er zijn twee soorten verzekeringen beschikbaar voor personen die in het Verenigd Koninkrijk zijn verzekerd. U kunt een aanvraag indienen voor:

 • een Britse Global Health Insurance Card (UK GHIC)
 • een Britse Europese ziekteverzekeringskaart (UK EHIC), indien u daar volgens het terugtrekkingsakkoord recht op hebt

Voor de meeste nieuwe aanvragen zal de Britse Global Health Insurance Card (UK GHIC) de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) vervangen.

Meer informatie over het aanvragen van een EHIC of GHIC

Hoe kunt u uw kaart gebruiken?

U kunt deze kaart gebruiken om toegang te krijgen tot medisch noodzakelijke openbare gezondheidszorg wanneer u een EU-land bezoekt.

Medisch noodzakelijke gezondheidszorg betekent gezondheidszorg die niet kan wachten tot u naar het VK terugkeert. Of een behandeling noodzakelijk is, wordt beslist door de zorgaanbieder in het land dat u bezoekt.

Meer informatie over landen waar uw kaart geldig is

Indien u een bestaande Europese ziekteverzekeringskaart hebt

Als u een bestaande EHIC hebt van vóór de terugtrekking van het VK uit de EU, blijft deze geldig tot de vervaldatum op de kaart. U kunt tot 6 maanden voor het verstrijken van uw huidige kaart een nieuwe aanvragen.

Indien u in het buitenland bent en uw kaart niet bij u hebt

Als u naar Europa reist zonder uw bestaande EHIC, UK GHIC of nieuwe UK EHIC en tijdens uw bezoek een behandeling nodig hebt, kunt u een voorlopig vervangend certificaat aanvragen om uw recht op medische zorg aan te tonen.

Dat voorlopig vervangend certificaat zal u dezelfde dekking bieden als een bestaande EHIC, UK GHIC of nieuwe UK EHIC tot u naar huis terugkeert.

Neem contact op met NHS Overseas Healthcare Services om een voorlopig vervangend certificaat aan te vragen.


Kaart verloren of gestolen?

Contactinformatie voor houders van een in het VK uitgegeven Europese zorgpas bij behandeling in een ander land.

Zorg in het buitenland:
Tel.: 0191 218 1999 (in het VK)
+44 191 218 1999 (vanuit andere landen)

Een nieuwe zorgpas aanvragen na verlies of diefstal kan na terugkeer in het VK.

Geen nieuws in de laatste zes maanden.

Delen