Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Poland

Vészhelyzetben

Hívja a 999-es vagy a 112-es telefonszámot.
Centrala Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) – (a nemzeti egészségbiztosítási pénztár központi irodája – nemzetközi ügyek osztálya)
Tel.: +48 22 572 62 68
E-mail: ca17@nfz.gov.pl

NFZ infóvonal: +48 800 190 590 (kizárólag lengyel nyelven)


Ellátás, biztosítás és költségek

Sürgősség

Amennyiben sürgős vagy életmentő orvosi ellátásra van szüksége, forduljon a sürgősségi betegellátást végző szolgálatokhoz, amelyek vészhelyzetben térítésmentesen állnak az Ön rendelkezésére.

Egyéb – nem sürgősségi – egészségügyi ellátásért forduljon a nemzeti egészségbiztosítási pénztár NFZ logóját feltüntető egészségügyi szolgáltatókhoz.

Orvosi alapellátás

 • Az orvosok általában hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között rendelnek.
 • Amennyiben éjszaka, hétvégén vagy ünnepnapokon van szüksége orvosi ellátásra, forduljon a nemzeti egészségbiztosítási pénztárral (NFZ) szerződött egészségügyi szolgáltatókhoz, amelyek hétköznap 18 óra után, illetve hétvégén és munkaszüneti napokon a nap 24 órájában biztosítanak ügyeletet.
 • Címüket és telefonszámukat megtalálja:
  • az NFZ honlapján (lengyel nyelven), valamint
  • a nemzeti egészségbiztosítási pénztárral egészségügyi alapellátások biztosítására szerződött szolgáltatók esetében az orvosi rendelőkben, kórházakban és klinikákon kifüggesztve.

Fogorvosi ellátás

 • A fogorvosok rendszerint az állami ellátórendszer (NFZ) keretében és azon kívül is látnak el betegeket. Ez azt jelenti, hogy esetenként nem lehet a hét minden napján igénybe venni az állam által finanszírozott szolgáltatásokat. A fogorvosi rendelőkben általában ki van függesztve a közgyógyellátás céljából fenntartott rendelési idő – érdemes ennek még a kezelés előtt utánanézni.
 • A térítésmentes szolgáltatások és fogászati anyagok – lengyel jogszabályokban rögzített – listája szintén hozzáférhető a fogorvosi rendelőkben. A listán szereplő szolgáltatásokért és anyagokért a fogorvosok nem számíthatnak fel járulékos díjat. A listán nem szereplő ellátások és/vagy anyagok viszont térítéskötelesek. Ezek költségét Lengyelországban nem térítik vissza.

Kórházi ellátás

 • Kórházba való felvételhez orvosi beutalóra van szükség, kivéve, ha hirtelen fellépő rosszullétről, balesetről vagy egyéb sürgősségi esetről van szó.
 • Olyan kórházat keressen fel, amely szerződéses viszonyban áll a nemzeti egészségbiztosítási pénztárral (NFZ) (a legtöbb kórház ilyen). Az épületen rendszerint fel van tüntetve a nemzeti egészségbiztosítási pénztár (NFZ) logója.
 • A megfelelő egészségügyi szolgáltató kiválasztásához Ön segítséget kérhet az állami egészségbiztosítási pénztár regionális irodájától, de az NFZ honlapján is tájékozódhat (lengyel nyelven) a témában.
 • A kórházi ápolás során nem kell fizetni a műtétekért, a diagnosztikai vizsgálatokért, a gyógyszerekért, az orvostechnikai eszközökért és az étkezésért.

Orvosi rendelvények

 • A gyógyszereket a recepttel és európai egészségbiztosítási kártyájának bemutatásával tudja kiváltani a patikában.
 • Az alapvető gyógyszerekért általában átalánydíjat kell fizetni. Az egyéb gyógyszereket bizonyos határértéken belül különböző arányban támogatja az egészségbiztosító, Önnek a teljes árhoz képest a különbözetet kell állnia. A visszatérítéssel kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium honlapján angol és lengyel nyelven olvasható általános tájékoztatás.
 • Teljes árat kell fizetni azokért a gyógyszerekért, amelyek nem szerepelnek a támogatott gyógyszerek listáján.

Visszafizetés

Ha Önnek fizetnie kell valamely ellátásért, hazatérése után forduljon költségtérítésért hazája egészségbiztosítási pénztárához.

A fizetendő önrész

 • Az egészségügyi gondozóközpontokban, az ápolási osztályokon és a gyógyászati rehabilitációs intézetekben – fizetni kell az étkezésért és a szállásért.
 • Gyógyfürdőkezelés – a gyógyfürdőkezelést biztosító gyógyászati központokban fizetni kell az étkezési és a szállásköltségek egy részét (az elhelyezés komfortfokozatától és időtartamától függően). A felszámolt díjak összegének megállapítása az egészségügyi miniszter hatáskörébe tartozik.
 • Betegszállítás – az Ön egészségbiztosítási pénztárával szerződött vagy állami egészségügyi intézményben dolgozó orvos/sebész beutalója alapján a mentőszolgálat elviszi Önt a legközelebbi egészségügyi ellátóközpontig, illetve onnan hazaszállítja, ha:
  • megállapítást nyer, hogy Önnek azonnali beavatkozásra van szüksége valamelyik egészségügyi intézményben;
  • folytatni kell egy már elkezdett kezelést, de Ön csökkent mozgásképességénél fogva nem tud tömegközlekedési eszközökkel eljutni az egészségügyi intézménybe.

Sürgősségi esetekben és vészhelyzetben a sürgősségi segélyszolgálat térítésmentesen áll rendelkezésére.

Ha a fentiektől eltérő esetben veszi igénybe a mentőszolgálat betegszállítási szolgáltatását, akkor 100%-ban vagy 60%-ban Önnek kell állnia a felmerülő költségeket.


Dialízis, oxigén- és kemoterápia

Önnek beutalóval kell rendelkeznie, melyet a hazájában működő egészségbiztosítási pénztárral szerződött orvosok valamelyikének kell kiállítania.

Hogyan válthatom ki a kártyát?


Kártyaelfogadó intézmények

Orvosok és kórházak jegyzéke (csak lengyel nyelven)

Ellopott/elveszített kártya:

Hová fordulhatnak a Lengyelországban kibocsátott európai egészségbiztosítási kártyával rendelkezők?

Centrala Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) - Współpracy Międzynarodowej osztály
Tel.: +48 22 572 62 68
E-mail: ca17@nfz.gov.pl

 

 

Nincsenek kapcsolódó hírek az elmúlt fél évre visszamenőleg.

Oldal megosztása