Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

united kingdom

Επείγοντα περιστατικά

Καλέστε το 999 ή το 112

Τηλεφωνική υπηρεσία 111 του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS)

 

Χρήση της ΕΚΑΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν επισκέπτεστε το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρα της ΕΕ και αρρωστήσετε ή βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ιατρικής ανάγκης κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής σας στην Αγγλία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγκυρη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) που έχει εκδοθεί από τη χώρα προέλευσής σας για πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ΕΚΑΑ εάν δικαιούστε να την χρησιμοποιήσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΚΑΑ δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, προγραμματισμένη θεραπεία, επαναπατρισμό, ούτε απώλεια ή κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Σας συνιστούμε να έχετε επίσης ασφάλεια ταξιδιού ή ασφάλιση υγείας που να καλύπτει τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Επείγουσα υγειονομική περίθαλψη στην Αγγλία

Οι πληροφορίες αυτές αφορούν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στην Αγγλία.

Ο τρόπος πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να διαφέρει από τον αντίστοιχο στην Αγγλία.

Το NHS διαχειρίζεται σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με βάση τη διαμονή. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες στην Αγγλία μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη του NHS, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ορισμένες υπηρεσίες, όπως για ατυχήματα και επείγοντα περιστατικά, καθώς και οι επισκέψεις σε γενικό ιατρό, είναι δωρεάν για όλους.

Η επείγουσα περίθαλψη ή η θεραπεία που δεν μπορεί να αναβληθεί μέχρις ότου φύγετε από τη χώρα και επιστρέψετε στη χώρα σας παρέχεται σε κάθε περίπτωση και το ζήτημα της πληρωμής εξετάζεται αργότερα. Μόνο κλινικός ιατρός μπορεί να αποφασίσει αν χρειάζεστε επείγουσα περίθαλψη ή αν έχετε άμεση ανάγκη θεραπείας.


Περίθαλψη, κάλυψη και κόστος

Γενικοί ιατροί (general practitioners - GPs)

 • Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας από γενικό ιατρό, παρέχονται δωρεάν από ιατρούς του NHS (γενικοί ιατροί). Γενικοί ιατροί της περιοχής σας.

Οδοντίατροι

 • Οι οδοντιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του NHS και που κρίνονται κλινικά αναγκαίες χρεώνονται με συγκεκριμένο ποσό που δεν επιστρέφεται. Οδοντίατροι της περιοχής σας.

Νοσοκομειακή περίθαλψη (NHS)

 • Εκτός από τα επείγοντα περιστατικά, για την εισαγωγή σε νοσοκομείο απαιτείται παραπεμπτικό γενικού ιατρού, οδοντιάτρου ή οφθαλμιάτρου. Συνήθως, η νοσηλεία σε νοσοκομεία του NHS παρέχεται δωρεάν αν διαθέτετε έγκυρη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Νοσοκομεία της περιοχής σας.
 • Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που διαθέτουν έγκυρη κάρτα ΕΚΑΑ, δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη που παρέχεται από το κράτος εφόσον αυτή κρίνεται κλινικά αναγκαία. Η ΕΚΑΑ δεν καλύπτει την προγραμματισμένη περίθαλψη.

Συνταγογράφηση

Ασθενοφόρα

 • Η αναγκαία μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρο γίνεται δωρεάν.

Επιστροφή εξόδων

 • Στο Ηνωμένο Βασίλειο η περίθαλψη παρέχεται συνήθως δωρεάν και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει σύστημα επιστροφής εξόδων.
 • Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι συνήθεις δαπάνες (όπως αμοιβή οδοντιάτρων του NHS ή τέλη συνταγογράφησης) δεν επιστρέφονται.
 • Αν χρειάστηκε να πληρώσετε για την περίθαλψή σας, επικοινωνήστε με τον εθνικό ασφαλιστικό σας φορέα όταν επιστρέψετε στη χώρα σας για να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων.

Συμμετοχή του ασθενούς

 • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θεραπευτική αγωγή παρέχεται συνήθως δωρεάν, οφείλετε όμως να δείξετε την ΕΚΑΑ σας όταν ζητάτε περίθαλψη.
 • Για τους οδοντιάτρους του NHS ισχύουν οι συνήθεις δαπάνες που πρέπει να καταβάλουν οι ασθενείς.
 • Επιβάλλεται επίσης τέλος συνταγογράφησης, μόνο στην Αγγλία, το οποίο καταβάλλεται στο φαρμακείο. Στη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία, και την Ουαλία δεν επιβάλλεται τέλος συνταγογράφησης.

Αιμοκάθαρση, οξυγονοθ/χημειοθεραπεία


Πού γίνεται δεκτή η ΕΚΑΑ

 

Κάλυψη για τους κατοίκους του ΗΒ που επισκέπτονται την ΕΕ

Εάν επισκέπτεστε κράτος μέλος της ΕΕ από το ΗΒ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα παγκόσμιας ασφάλισης ασθένειας του Ηνωμένου Βασιλείου (Global Health Insurance Card - GHIC του ΗΒ) ή την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας του ΗΒ (ΕΚΑΑ του ΗΒ) για να έχετε πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία θεραπεία.

Διαφορές μεταξύ των διαθέσιμων καρτών

Υπάρχουν δύο είδη κάλυψης για τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση:

 • για κάρτα παγκόσμιας ασφάλισης ασθένειας του ΗΒ (GHIC του ΗΒ), ή
 • για Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας του ΗΒ (ΕΚΑΑ του ΗΒ), εάν έχετε δικαιώματα βάσει της συμφωνίας αποχώρησης

Για τους περισσότερους πολίτες, η κάρτα παγκόσμιας ασφάλισης ασθένειας του ΗΒ (GHIC του ΗΒ) αντικαθιστά την υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) για νέες αιτήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για ΕΚΑΑ ή GHIC

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας για να έχετε πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία δημόσια υγειονομική περίθαλψη όταν επισκέπτεστε χώρα της ΕΕ.

Ιατρικά αναγκαία υγειονομική περίθαλψη σημαίνει υγειονομική περίθαλψη που δεν μπορεί ευλόγως να αναβληθεί μέχρι να επιστρέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απόφαση σχετικά με την αναγκαιότητα της θεραπείας αποφασίζεται από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα που επισκέπτεστε.

Περισσότερες πληροφορίες για τις χώρες στις οποίες ισχύει η κάρτα σας

Εάν διαθέτετε ήδη ΕΚΑΑ

Εάν διαθέτετε ήδη ΕΚΑΑ που έχει εκδοθεί πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η κάρτα σας θα παραμείνει σε ισχύ έως την ημερομηνία λήξης της. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για νέα κάρτα έως και 6 μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας κάρτας σας.

Εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό και δεν έχετε μαζί σας την κάρτα σας

Μπορείτε να λάβετε πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης (Provisional Replacement Certificate) για να αποδείξετε το δικαίωμά σας σε ιατρικά αναγκαία θεραπεία εάν ταξιδεύετε στην Ευρώπη χωρίς την ισχύουσα κάρτα σας ΕΚΑΑ ή GHIC του ΗΒ ή τη νέα ΕΚΑΑ του ΗΒ και χρειάζεστε θεραπεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

Το πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης θα σας παράσχει την ίδια κάλυψη με την ισχύουσα ΕΚΑΑ, τη GHIC του ΗΒ ή τη νέα ΕΚΑΑ του ΗΒ έως ότου επιστρέψετε στη χώρα σας.

Για να υποβάλετε αίτηση για πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης, επικοινωνήστε με τις NHS Overseas Healthcare Services.


Απώλεια ή κλοπή κάρτας;

Επικοινωνία για κατόχους κάρτας ΕΚΑΑ που έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν αυτοί βρίσκονται στο εξωτερικό και χρειάζονται περίθαλψη

Overseas Healthcare Services (Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό):
Τηλ.: 0191 218 1999 (από το ΗΒ)
+44 191 218 1999 (από το εξωτερικό)

Αίτηση για την έκδοση νέας κάρτας μετά από απώλεια ή κλοπή της παλαιάς, μετά την επιστροφή στο ΗΒ.

Δεν υπάρχουν σχετικές ειδήσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα