Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Πολωνία

Επείγοντα περιστατικά

Καλέστε το 999 ή το 112
Centrala Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) - (Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Ταμείου Υγείας - Τμήμα Διεθνών Σχέσεων)
Tηλ.: +48 (22) 572 62 68
E-mail: ca17@nfz.gov.pl

Γραμμή πληροφοριών για την NFZ: +48 22 125 66 00, +48 800 190 590 (μόνο στα πολωνικά)


Περίθαλψη, κάλυψη και κόστος

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση αιφνίδιας απειλής για τη ζωή ή την υγεία σας, παρέχονται επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες από ειδική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Οι επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για όλες τις άλλες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αναζητήστε τον λογότυπο του Εθνικού Ταμείου Υγείας (NFZ) για να βρείτε έναν δημόσιο πάροχο υπηρεσιών υγείας.

Γιατροί - παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης

 • Οι γιατροί δέχονται συνήθως από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 8:00-18:00.
 • Τις εργάσιμες ημέρες μετά τις 18:00, καθώς και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, παρέχεται ιατρική περίθαλψη σε 24ωρη βάση από τις υπηρεσίες υγείας που είναι συμβεβλημένες με το NFZ και παρέχουν υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της νύχτας και των αργιών.
 • Μπορείτε να βρείτε τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου τους:
  • στον ιστότοπο του NFZ (μόνο στα πολωνικά),
  • σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία που παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη βάσει σύμβασης με το NFZ.

Οδοντίατροι

 • Καθώς όλοι οι οδοντίατροι παρέχουν συνήθως τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και ιδιωτικά, οι «δημόσιες» υπηρεσίες που προσφέρουν μπορεί να μην είναι διαθέσιμες σε καθημερινή βάση. Σε κάθε οδοντιατρείο πρέπει να ανακοινώνονται οι ημέρες και οι ώρες παροχής δημόσιων υπηρεσιών - ενημερωθείτε εκ των προτέρων.
 • Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχει επίσης κατάλογος των υπηρεσιών και των οδοντιατρικών υλικών που διατίθενται δωρεάν, βάσει της πολωνικής νομοθεσίας. Οι οδοντίατροι δεν επιτρέπεται να χρεώνουν επιπλέον ποσά για τις απαριθμούμενες παροχές. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσετε για θεραπείες και/ή υλικά που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Στην Πολωνία οι δαπάνες αυτές δεν επιστρέφονται.

Νοσοκομειακή περίθαλψη

 • Για την εισαγωγή σας σε νοσοκομείο θα χρειαστείτε παραπεμπτικό γιατρού, εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικής ασθένειας, ατυχήματος ή άλλης έκτακτης ανάγκης.
 • Θα πρέπει να πάτε σε νοσοκομείο συμβεβλημένο με το NFZ (τα περισσότερα νοσοκομεία). Ο λογότυπος του Εθνικού Ταμείου Υγείας (NFZ) είναι συνήθως εμφανής στο κτίριο.
 • Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το τοπικό γραφείο του Εθνικού Ταμείου Υγείας να σας βοηθήσει να βρείτε τον κατάλληλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
 • Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα, οι ιατρικές συσκευές και η σίτιση παρέχονται δωρεάν.

Συνταγογράφηση

 • Στο φαρμακείο πρέπει να δείχνετε τη συνταγή γιατρού και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
 • Για τα περισσότερα βασικά φάρμακα θα επιβαρυνθείτε με μια καθορισμένη συμμετοχή. Για άλλα φάρμακα το ποσοστό της επιστρεφόμενης δαπάνης ποικίλλει, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί ένα ανώτατο όριο και εσείς πρέπει να καταβάλετε τη διαφορά. Οι γενικές πληροφορίες σχετικά με την επιστροφή είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο Government Information (μόνο στα πολωνικά).
 • Πρέπει να πληρώσετε εξ ολοκλήρου τα φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φαρμάκων των οποίων η δαπάνη επιστρέφεται.

Επιστροφή εξόδων

Αν χρειαστεί να πληρώσετε για την περίθαλψή σας, επικοινωνήστε με τον εθνικό ασφαλιστικό σας φορέα όταν επιστρέψετε για να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων.

Συμμετοχή του ασθενούς

 • Υπηρεσίες που παρέχονται σε ιατρικά κέντρα, κέντρα περίθαλψης και φροντίδας ή ιδρύματα ιατρικής αποκατάστασης: πρέπει να πληρώσετε τα έξοδα για γεύματα και διαμονή.
 • Θεραπεία σε ιαματικά λουτρά: για τη θεραπεία σε ιαματικά λουτρά πρέπει να πληρώσετε μέρος των εξόδων διαμονής και διατροφής. Το κόστος εξαρτάται από την κατηγορία του δωματίου και τον χρόνο διαμονής. Το οφειλόμενο ποσό καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας.
 • Μεταφορές: έχετε δικαίωμα σε μεταφορά με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο με επιστροφή εάν υπάρχει σχετικό παραπεμπτικό γιατρού ή χειρουργού που είναι συμβεβλημένος με ασφαλιστικό οργανισμό ή το εθνικό σύστημα υγείας, εφόσον:
  • κρίθηκε ότι χρειάζεστε άμεση περίθαλψη σε ιατρικό κέντρο
  • πρέπει να συνεχιστεί η θεραπεία σας αλλά είστε άτομο με μειωμένη κινητικότητα και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή επείγοντος περιστατικού, παρέχεται δωρεάν βοήθεια από ομάδα ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Σε περιπτώσεις εκτός των προαναφερόμενων, θα πρέπει να πληρώσετε το 60% ή το 100% του κόστους.


Αιμοκάθαρση, οξυγονοθ/χημειοθεραπεία

Χρειάζεστε παραπεμπτικό από τον γιατρό του εθνικού συστήματος ασφάλισης υγείας που σας παρακολουθεί.

Πώς θα αποκτήσω την ΕΚΑΑ;


Πού γίνεται δεκτή η ΕΚΑΑ

Κατάλογος γιατρών και νοσοκομείων (μόνο στα πολωνικά)

Απώλεια ή κλοπή κάρτας;

Επικοινωνία για κατόχους κάρτας ΕΚΑΑ που έχει εκδοθεί στην Πολωνία

Centrala Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) - Departament Współpracy Międzynarodowej
Tηλ.: +48 (22) 572 62 68
E-mail: ca17@nfz.gov.pl

 

 

Δεν υπάρχουν σχετικές ειδήσεις τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα