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Q1. The eligibility criteria state that the UK is eligible to participate given the
recent withdrawal agreement. Can you confirm that this eligibility will
continue for the duration of the project and that UK partners will be able to
receive full funding throughout the project period (despite it passing the end
of 2020 and the probable transition period)?

This call for proposal and the resulting grant agreements is/will be covered by the
current Multi-Annual Financial Framework (MFF 2014-2020). We have received
confirmation that the expenses incurred for UK beneficiaries (and participants) for
projects under MFF 2014-2020 remain eligible for the duration of the respective
actions (thus also after 31/12/2020). Of course, these expenses have to be compliant
with applicable rules on eligibility, as mentioned in the call.

Q2. Is it allowed to give certain tasks (project manager, secretary,
accountant) to an affiliated entity? Shall those staff costs of an affiliated
entity be considered as staff costs or external expertise?

It is allowed to have certain tasks done by an affiliated entity’s staff, provided that
these staff members are working under an employment contract or an equivalent
appointing act. For a complete explanation of the relevant employment conditions, see
point 4.2.2.1 of the Financial Guidelines.

These staff costs should be mentioned under Heading 1 (Staff costs) of the budget;
they cannot be considered as external expertise.

Q3. What are the rules for eligibility of costs of natural persons who do not
work under an employment contract. If a staff member is self-employed and
is working on full time basis for our organisation, do we have to mention the
related expenses under “staff costs” or “services” in the project budget ?

The conditions for the eligibility of costs of natural persons who do not work under an
employment contract are explained in point 4.2.2.1, § 3 of the “Financial guidelines”.
If those conditions are met, the related expenses should be included under “staff
costs”. If, however, the costs do not fall under those conditions, you should evaluate
whether they are to be considered as expenses for an external expert, and be included
under “services”.

Q4. Are there any special options under the Covid-19 confinement for
presenting the proposals electronically?

Apart from electronic submission in the SWIM system, applicants must send their
application in hard copy (2 copies), taking into account the requirements listed in
point 14 (Procedure for the submission of proposals) of the call text. If, however, the
authorising officer would decide later to accept copies by e-mail instead of hard
copies, this will be published in a corrigendum on the call webpage
(https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catld=629&callld=581&furtherCalls=yes).

At present, we only recommend not to submit your hard copies by hand delivery to
the central mail service as long as the Coronavirus crisis lasts.

Q5. Taking into account the current Covid-19 situation, will you extend the
deadline for submission of proposals?
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This possibility is under discussion. If the authorising officer takes a decision to extend
the deadline, this will be published on the call webpage.

Update: a corrigendum with an extended submission deadline and amended timeline
has been published on 21 April 2020.

Q6. Will the objectives of the call for proposals be updated, in order to take
into account the impact of the current Covid-19 crisis?

It is not allowed to modify the objectives of a call for proposals once it is published.
However, without prejudice to the assessment by the evaluation committee, we think
that new challenges such as those related to the Corona crisis can be included.

Q7. The eligibility criteria for a single applicant or for the lead applicant
under a consortium only refer to workers organisations being eligible.
However, footnote n°19 points at the list of consulted organisations under
Article 154 TFEU.
(http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catld=329&langId=en) and includes
employers organisations. Hence, are employers organisations eligible as lead
applicants or partners for this call?

Indeed, only workers organisations are eligible as single applicant or lead applicant in
a consortium under this call. However, footnote 19 does not refer to the eligibility
criteria for single or lead applicants. The list of organisations referred to in footnote 19
includes all European social partner organisations (including employers organisations)
that are consulted in line with Article 154 TFEU; it mentions the names of European-
level social partner organisations that may be involved as members of the consortium.

Q8. If a national workers’ organisation is the lead applicant, must a social
partner organisation at European level be part of the consortia or is it
sufficient to include a national social partner organisation?

As mentioned in point 6.1.c.2 of the call text, if a national social partner organisation
representing workers is the lead applicant, then a social partner organisation at
European level needs to be included in the consortium. In addition to that at least one
organisation from a different eligible country to that of the lead applicant needs to be
part of the consortium. One of these organisations must be a co-applicant. That
means that the consortium needs to have at least three members in such a case.

Q9. Is it possible to accept a single applicant or consortium that does not
entirely meet the eligibility criteria, provided it presents a quality project that
fully meets the objectives of the call?

The eligibility criteria are evaluated strictly, and in a separate phase of the evaluation.
Projects that are presented by a non-eligible single applicant or consortium will not be
evaluated against the award criteria. Please make sure that you fully meet the
eligibility criteria.

Q10. Is there a maximum number of projects each applicant is entitled to
submit?
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There is no restriction on the number of proposals submitted.

Q11. Can you please specify the procedure for the submission of proposals,
including the respect for the deadline?

Regardless of whether the proposal is submitted by a single applicant or consortium,
the Commission should receive the proposal in one single file. The preparation of the
submission of the proposal and the exchange of documents between the participating
entities is their internal matter.

Section 14 of the Call for proposals states that “The hard copy of the proposal must be
duly signed and sent in 2 copies (one market “original” and one marked “copy”),
including all documents listed in the checklist in section 16, by the deadline set in
section 3 either by registered post, express courier or hand delivery.” The requirement
is to send the proposal within the deadline. In case of doubt regarding the date of
submission the European Commission may request evidence of posting or express
courier deposit slip. As concerns hand-delivered proposals, they must be received by
the European Commission by 4 p.m. of the date of deadline set in section 3.

Q12. Is there a platform or database that offers the possibility to establish
contacts with an applicant, in order to become part of its consortium?

There is no platform or database offering this option for this call for proposals. The
members of the consortium are contacted at the initiative of the lead applicant, based
on their relevance for the project and the objectives of the call for proposals.

Q13. Which entities are required to submit a declaration of honour and on
which behalf?

The declaration of honour must be provided by each lead applicant and co-applicant,
in each case on their own behalf (the co-applicant does not provide the declaration of
honour on behalf of the lead applicant). The declaration must also cover any affiliated
entity.

Q14. In SWIM, section F requires information (administrative structure, staff,
turnover, etc.) on each applicant organisation - what is the scope of this
requirement?

Information on operational capacity is required from single applicants, lead applicants
and each co-applicants. Affiliated entities and associated organisations do not have to
provide such information. However, the aim is to provide information on all the
entities involved in the intended implementation of the project, more in particular on
their administrative capacity as project partners. If the number and quality of affiliates
is important to demonstrate the operational capacity of a (co-) applicant, it may be
good to include this information. If an exhaustive list of all your members would
become too long, a summary can be given, enabling the evaluation committee to
evaluate the above.

Q15. Which entities are required the annual balance sheet and profit and loss
accounts and the summary balance sheet and the profit and loss accounts?
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The single applicant or lead applicant and each co-applicant should provide the annual
balance sheet and profit and loss accounts and the summary balance sheet and profit
and loss accounts. These documents do not have to be submitted, if the value of the
grant is below 60,000.00 EUR.

Q16. Taking into account possible travel restrictions or cancellations related
to the COVID-19 crisis, how can the amount of a cancellation insurance be
calculated and/or structured (e.g flat rate/percentage of the travel and
accommodation expenses...)?

We advise you to do a limited prospection of market conditions, and to reflect them
clearly in your budget. If the envisaged travel insurance is expressed as a percentage
of the incurred travel and accommodation expenses, they should be included in that
budget heading with the necessary level of detail. If, however, you plan to take a
single cancellation insurance for several activities, the expenses should be included in
the heading “"Administration costs”.

Q17. When will the networking day take place or for whom is it intended?

The networking day will be organised for successful applicants who have passed the
evaluation phase. Therefore it will not take place before the date for submitting
proposals, but rather in the second quarter of 2021.
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