Predstavništvo v Sloveniji

Informacijsko središče

/slovenia/file/eu-hi%C5%A1a-1_slEU HIŠA 1HIŠA EVROPSKE UNIJE V LJUBLJANI

Imate vprašanje o EU? Vas kot podjetnika zanima čezmejno poslovanje? Iščete prostor za izvedbo dogodka na temo EU ali pa bi si pri nas radi ogledali interaktivno predstavitev o EU? Iščete zakonodajni dokument EU ali bi radi predstavili svojo evropsko pobudo? Če je tako, kar pogumno vstopite v Hišo EU, informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji na Dunajski 20 v Ljubljani. Storitve informacijskega središča in najem prostorov so brezplačni.

  • INFORMIRANJE

Hiša EU je vstopna točka za vse državljane, ki iščete informacije o EU. Informatorji vam po telefonu, elektronski pošti ali osebno odgovorijo na vprašanja o EU ali vam pomagajo pri iskanju informacij. Svetujejo vam na primer o vaših potrošniških pravicah ali možnostih za delo, študij ali pokojnino v drugi državi članici. Če vam ne bodo mogli odgovoriti, pa vas bodo usmerili na pravi naslov. Vsekakor se bodo potrudili, da boste prišli do želenih informacij in se k nam še kdaj vrnili.

V letu 2019 smo v informacijskem središču odgovorili na 7.379 vprašanj iskalcev informacij o EU. Obiskovalci so se najbolj zanimali za obisk multimedijskega centra Doživi Evropo, iskali so tudi splošne informacije ter informacije o zakonodaji EU. Vedno več ljudi se zanima za razne storitve informacijskega središča in za informacije o dogodkih, ki potekajo v Hiši EU.

  • PREDAVANJA ZA ŠOLE IN OSTALE CILJNE SKUPINE

Ste učiteljica ali učitelj? Vodite projekt EU? Vabimo vas, da stopite v stik z nami in se dogovorite za brezplačno interaktivno predstavitev o EU. Izvajamo splošne predstavitve o EU, ki jih prilagodimo udeležencem. V letu 2019 smo na 146  predstavitvah gostili kar 5.142 obiskovalcev iz študijskih skupin.

Interaktivne medijske postaje v multimedijskem centru Doživi Evropo na dostopen in igriv način predstavijo Evropski parlament in Evropsko unijo v celoti ter vam omogočajo edinstven vpogled v procese odločanja na ravni Evropske unije. S prikazanimi praktičnimi primeri in projekti spoznajte, kako odločitve Evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij vplivajo na vsakdanje življenje evropskih državljanov. Obiskovalci imate možnost spremljati delo evropskih poslank in poslancev ter jih neposredno kontaktirati. Vsekakor pa ne smete izpustiti fotografske kabine, v kateri se lahko fotografirate z izbranim ozadjem in s pomočjo rekvizitov posnamete svojo izvirno fotografijo. Več: https://dozivi-evropo.eu/

  • PUBLIKACIJE

V Hiši EU so vam na voljo brezplačne publikacije z različnih tematskih področij delovanja EU, od stripov in otroških knjig do splošnih predstavitev politik in delovanja EU. Pri nas dobite statistične podatke, zemljevide, opise dobrih praks iz programov EU, kot so LIFE+, Erasmus+, Cosme ali Naložbeni načrta za Evropo, ter vodnike po pravicah in možnostih, ki jih imate kot državljani EU. Posamezne izvode publikacij lahko vzamete s sabo ali pa jih naročite v večjem številu za vaše aktivnosti na temo EU.

  • NAJEM PROSTOROV

Če organizirate brezplačne aktivnosti na temo EU, lahko brezplačno uporabljate naše konferenčne prostore. Na voljo sta konferenčna dvorana za 130 ljudi, ki se lahko pregradi v dve manjši dvorani, ter sejna soba za 12 oseb. Prostore si lahko prej ogledate in rezervirate s pomočjo elektronskega obrazca.

  • DOGODKI

Informacijsko središče Hiša EU skozi vse leto organizira zanimive dogodke za najrazličnejše ciljne skupine. Vsako leto denimo v začetku maja v Hiši EU ali pred njo potekajo prireditve v okviru Tedna Evrope, septembra pa dejavnosti ob Evropskem tednu mobilnosti in evropskem dnevu jezikov. Veliko dogodkov je strokovne narave, trudimo pa se, da vrata Hiše EU odpremo širši publiki, tudi z organizacijo in izvedbo gledaliških in lutkovnih predstav, filmskih projekcij ter glasbenih in plesnih dogodkov.


VEČ O HIŠI EVROPSKE UNIJE

Hiša Evropske unije združuje Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Informacijsko središče Hiša Evropske unije je njuna skupna kontaktna točka za državljane.

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji seznanja državljane EU z delom in vplivom odločitev Evropskega parlamenta na njihovo življenje. Organizira razprave s poslanci Evropskega parlamenta in strokovnjaki o evropskih vprašanjih ter dogodke o vrednotah EU, kot so človekove pravice ali enakost. Med najbolj odmevnimi so dogodki ob mednarodnem dnevu žena, praznovanje ob dnevu Evrope, razprave o nagradi Saharova in Filmski dnevi LUX. S projekti, kot je Šola – ambasadorka Evropskega parlamenta, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta veliko pozornost posveča prav mladim.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je glas Evropske komisije v državi članici. Državljanom pojasnjuje, kako politike EU vplivajo na njihovo življenje, medije in ostale deležnike pa obvešča o dejavnostih Evropske komisije. Je tudi vir informacij o EU za vlado in njene organe. Predstavništvo obenem obvešča strokovne službe Evropske komisije v Bruslju o pomembnih vidikih političnega, gospodarskega in družbenega razvoja v Sloveniji ter organizira dogodke o prednostnih temah Evropske komisije, kot so podnebne spremembe, rast in delovna mesta ali enotni digitalni trg.

Informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji - Hiša Evropske unije

Dunajska cesta 20

1000 Ljubljana

E: info@hisaEU.si

https://dozivi-evropo.eu/

T: 01 252 88 43

Odprto ob delovnikih:

9.00–18.00


Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Dunajska cesta 20

1000 Ljubljana

E: COMM-REP-LJU@ec.europa.eu

T: 01 252 88 00

http://ec.europa.eu/slovenia/

FB: Evropska komisija v Sloveniji

TW: EKvSloveniji

IN: evropska_komisija


Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji

Dunajska cesta 20

1000 Ljubljana

E: epljubljana@ep.europa.eu

T: 01 252 88 30

http://www.europarl.si/

FB: Evropski parlament Slovenija

TW: EP_Slovenija

IN: ep_slovenija