Representation in Slovenia

Informacijsko središče

/slovenia/file/eu-hi%C5%A1a-1_enEU HIŠA 1

 

 

HIŠA EVROPSKE UNIJE V LJUBLJANI

Imate vprašanje o EU? Vas kot podjetnika zanima čezmejno poslovanje? Iščete prostor za izvedbo dogodka na temo EU ali pa bi si pri nas radi ogledali interaktivno predstavitev o EU? Iščete zakonodajni dokument EU ali bi radi predstavili svojo evropsko pobudo? Če je tako, kar pogumno vstopite v Hišo EU, informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji na Dunajski 20 v Ljubljani. Storitve informacijskega središča in najem prostorov so brezplačni.

  • INFORMIRANJE

Hiša Evropske unije je vstopna točka za vse državljane, ki iščete informacije o EU. Informatorji vam po telefonu, elektronski pošti ali osebno odgovorijo na vprašanja o EU ali vam pomagajo pri iskanju informacij. Svetujejo vam na primer o vaših potrošniških pravicah ali možnostih za delo, študij ali pokojnino v drugi državi članici. Če vam ne bodo mogli odgovoriti, pa vas bodo usmerili na pravi naslov. Vsekakor se bodo potrudili, da boste prišli do želenih informacij in se k nam še kdaj vrnili.

V letu 2016 smo v informacijskem središču odgovorili na 702 vprašanji. Obiskovalci so najbolj spraševali po publikacijah in promocijskem gradivu, zanimale so jih tudi splošne informacije o EU in ponudba informacijskega središča Hiša Evropske unije.

  • PUBLIKACIJE

V Hiši Evropske unije so vam na voljo brezplačne publikacije z različnih tematskih področij delovanja EU, od stripov in otroških knjig do splošnih predstavitev politik in delovanja EU. Pri nas dobite statistične podatke, zemljevide, opise dobrih praks iz programov EU, kot so LIFE+, Erasmus+, Cosme ali naložbeni načrt za Evropo, ter vodnike po pravicah in možnostih, ki jih imate kot državljani EU. Posamezne izvode publikacij lahko vzamete s sabo ali pa jih naročite v večjem številu za aktivnosti, ki jih pripravljate na temo EU.  V letu 2016 smo razdelili kar 8010 publikacij in letakov.

  • NAJEM PROSTOROV

Če organizirate brezplačne aktivnosti na temo EU, lahko pri nas brezplačno najamete prostore. Na voljo sta konferenčna dvorana za 170 ljudi, ki se lahko pregradi v dve manjši dvorani, ter sejna soba za 15 ljudi. Prostore si lahko predhodno ogledate in rezervirate po telefonu, elektronski pošti ali osebno.

  • PREDAVANJA ZA ŠOLE IN OSTALE CILJNE SKUPINE

Ste učiteljica ali učitelj? Vodite projekt EU? Vabimo vas, da stopite v stik z nami in se dogovorite za brezplačno interaktivno predstavitev o EU. Izvajamo splošne predstavitve o EU, ki jih prilagodimo  udeležencem. V letu 2016 smo na predstavitvah gostili 1256 mladih.

  • STALNA INTERAKTIVNA RAZSTAVA DOŽIVI EVROPO

Na stalni interaktivni razstavi Doživi Evropo lahko obiskovalci na multimedijskih postajah spoznajo, kako delujejo institucije EU in kako EU vpliva na njihovo vsakdanje življenje. Na interaktivnih stenskih ekranih pa so predstavljeni poslanci Evropskega parlamenta in evropski komisarji. Zagotovo pa ne smete izpustiti obiska fotokabine, kjer se lahko fotografirate z ozadjem institucij EU ali pa si za ozadje izberete Ljubljano.


VEČ O HIŠI EVROPSKE UNIJE

Hiša Evropske unije združuje Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Informacijsko središče Hiša Evropske unije pa je njuna skupna kontaktna točka za državljane.

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji seznanja državljane EU z delom in vplivom odločitev Evropskega parlamenta na njihovo življenje. Pisarna organizira razprave s poslanci Evropskega parlamenta in strokovnjaki o evropskih vprašanjih ter dogodke o vrednotah EU, kot so človekove pravice ali enakost. Med najbolj odmevnimi so dogodki ob mednarodnem dnevu žena, praznovanje ob dnevu Evrope, razprave o nagradi Saharova in Filmski dnevi LUX. S projekti, kot je Šola – ambasadorka Evropskega parlamenta, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta veliko pozornost posveča prav mladim.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je glas Evropske komisije v državi članici. Državljanom pojasnjuje, kako politike EU vplivajo na njihovo življenje, medije in ostale deležnike pa obvešča o dejavnostih Evropske komisije. Je tudi vir informacij o EU za vlado in njene organe. Predstavništvo obenem obvešča strokovne službe Evropske komisije v Bruslju o pomembnih vidikih političnega, gospodarskega in družbenega razvoja v Sloveniji ter organizira dogodke o prednostnih temah Evropske komisije, kot so podnebne spremembe, rast in delovna mesta ali enotni digitalni trg.

 

Informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji - Hiša Evropske unije

Dunajska cesta 20

1000 Ljubljana

E: info@hisaEU.si

T: 01 252 88 43

 

Odprto ob delovnikih:

9.00–17.00


Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Dunajska cesta 20

1000 Ljubljana

E: COMM-REP-LJU@ec.europa.eu

T: 01 252 88 00

http://ec.europa.eu/slovenia/

FB: Evropska komisija v Sloveniji

TW: ECinSlovenia

IN: evropska_komisija

YT: Evropska komisija Slovenija


Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji

Dunajska cesta 20

1000 Ljubljana

E: epljubljana@ep.europa.eu

T: 01 252 88 30

http://www.europarl.si/

FB: Evropski parlament Slovenija

TW: EP_Slovenija