Predstavništvo v Sloveniji

Novice

Pages

EU sprejela doslej največji letni proračun za humanitarno pomoč
16/01/2019

Evropska unija je sprejela doslej največji letni proračun za humanitarno pomoč v višini 1,6 milijarde evrov. Povečanje humanitarne podpore za leto 2019 je odziv EU na vse večji obseg humanitarnih kriz po svetu, ki jih zaznamujejo tako dolgotrajni konflikti na Bližnjem vzhodu in v Afriki kot čedalje večji učinki podnebnih sprememb po svetu.

Področje:
Zunanji odnosi in zunanje zadeve
Komisija začela razpravo o postopnem prehodu na učinkovitejše in bolj demokratično odločanje v davčni politiki EU
15/01/2019

Spremembe davčne politike EU trenutno zahtevajo soglasje držav članic, ki pa ga pogosto ni mogoče doseči. Komisija zato predlaga postopen in ciljno usmerjen prehod na glasovanje s kvalificirano večino po rednem zakonodajnem postopku na nekaterih področjih skupne davčne politike EU, kot že velja za večino drugih področij politike EU.

Področje:
Gospodarstvo, finance in davki
Evro praznuje dvajsetletnico
01/01/2019

Skupna evropska valuta evro je 1. januarja 2019 dopolnila 20 let. 1. januarja 1999 je enajst držav članic EU uvedlo skupno valuto evro in skupno denarno politiko pod nadzorom Evropske centralne banke. Evro je danes valuta 340 milijonov Evropejcev v 19 državah članicah, približno 60 držav po svetu pa tako ali drugače svoje valute veže na evro. Slovenija je evro prevzela 1. januarja 2007.

Področje:
Gospodarstvo, finance in davki
Evropski prestolnici kulture za leto 2019 Plovdiv in Matera
01/01/2019

S 1. januarjem 2019 sta naziv evropske prestolnice kulture za eno leto prevzeli bolgarski Plovdiv in italijanska Matera.

Področje:
Kultura, izobraževanje in mladi, Več o EU
Želimo prijetne praznike & zdravo, uspešno ter zadovoljno 2019. Srečno!
21/12/2018

Želimo vam prijetne praznike & zdravo, uspešno ter zadovoljno 2019. Srečno!

Področje:
Več o EU
Eurobarometer: pred evropskimi volitvami prevladuje pozitivno mnenje o EU
21/12/2018

Danes objavljena jesenska raziskava Eurobarometer kaže, da pred evropskimi volitvami prevladuje pozitivno mnenje o EU, večina Evropejcev pa prvič meni, da njihov glas v EU šteje. Podpora ekonomski in monetarni uniji ostaja visoka, v evrskem območju pa je trenutno celo najvišja doslej.

Področje:
Kmetijstvo, ribištvo in hrana, Podjetja, Kultura, izobraževanje in mladi, Gospodarstvo, finance in davki, Zaposlovanje in socialne pravice, Energija, podnebje in naravni viri, Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Več o EU, Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov, Regije in lokalni razvoj, Znanost in tehnologija, Promet in potovanja
Dogovor o nepoštenih trgovinskih praksah v prehranski verigi bo ščitil vse evropske kmete
19/12/2018

Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so dosegli politični dogovor o novih pravilih, ki bodo vse kmete v EU in veliko večino agroživilskih podjetij v EU zaščitila pred praksami, ki so v nasprotju z dobro vero in poštenim ravnanjem.

Področje:
Kmetijstvo, ribištvo in hrana, Podjetja, Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Regije in lokalni razvoj
405 milijard evrov iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov za evropsko realno gospodarstvo
19/12/2018

Evropska komisija je danes objavila glavne rezultate petih evropskih strukturnih in investicijskih skladov, dosežene v prvi polovici izvrševanja proračuna EU za obdobje 2014–2020. 

Področje:
Podjetja, Gospodarstvo, finance in davki, Regije in lokalni razvoj
Brexit -  Evropska komisija v določenih sektorjih začela izvajati akcijski načrt za nepredvidljive razmere v primeru izstopa brez dogovora
19/12/2018

Združeno kraljestvo bo čez 100 dni izstopilo iz Evropske unije. Glede na nadaljevanje negotovosti v zvezi z ratifikacijo Sporazuma o izstopu, kot je bil dogovorjen med EU in Združenim kraljestvom 25. novembra 2018, v Združenem kraljestvu in glede na poziv Evropskega sveta (člen 50) iz prejšnjega tedna k intenzivnejšim prizadevanjem na vseh ravneh in ob upoštevanju vseh možnih izidov je Evropska komisija danes začela izvajati svoj akcijski načrt za nepredvidljive razmere v primeru izstopa brez dogovora.

Področje:
Gospodarstvo, finance in davki, Energija, podnebje in naravni viri, Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Promet in potovanja
Zasebnostni ščit EU-ZDA
19/12/2018

Evropska komisija je danes objavila poročilo o drugem letnem pregledu delovanja zasebnostnega ščita EU-ZDA. Letošnje poročilo kaže, da Združene države Amerike še naprej zagotavljajo ustrezno raven varstva osebnih podatkov, ki se v okviru zasebnostnega ščita iz EU prenesejo sodelujočim družbam v ZDA. 

Področje:
Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Znanost in tehnologija

Pages