Predstavništvo v Sloveniji

Novice

Pages

Danes začel veljati posodobljeni mehanizem za civilno zaščito rescEU
21/03/2019

Danes je začel veljati posodobljeni mehanizem za civilno zaščito rescEU, ki bo izboljšal skupni odziv na naravne nesreče v EU. Novi mehanizem vzpostavlja nove evropske zmogljivosti ali t. i. rezervo rescEU, ki med drugim vključuje letala in helikopterje za gašenje požarov, ter uvaja ukrepe za preprečevanja nesreč in boljšo pripravljenost nanje.

Področje:
Energija, podnebje in naravni viri, Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Več o EU
Evropa, ki varuje: dogovor doslej dosežen o 15 od 22 zakonodajnih pobud s področja varnostne unije
20/03/2019

Evropska komisija je objavila poročilo o napredku pri vzpostavljanju varnostne unije s poudarkom na razvoju dogodkov od začetka leta. EU je dosegla konkreten napredek pri oblikovanju prave in učinkovite varnostne unije.

Področje:
Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Več o EU, Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov
Evropski obrambni sklad - 525 mio EUR za Eurodrone ter druge skupne raziskovalne in industrijske projekte
19/03/2019

Evropska komisija je sprejela delovne programe za sofinanciranje skupnih projektov na področju obrambne industrije v obdobju 2019–2020 v vrednosti do 500 milijonov evrov. Objavila je tudi razpise za zbiranje predlogov za skupne raziskovalne projekte na področju obrambe v letu 2019 v vrednosti 25 milijonov evrov.

Področje:
Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov, Znanost in tehnologija
Dve milijardi EUR za prenos evropskih znanstvenih odkritij v podjetniške priložnosti
18/03/2019

Evropska komisija je danes napovedala 2 milijardi evrov sredstev in intenzivnejše dejavnosti v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) za obdobje 2019–2020. O predlogu bodo voditelji držav razpravljali 20. in 21. marca 2019, na srečanju Evropskega sveta.

Področje:
Podjetja, Gospodarstvo, finance in davki, Znanost in tehnologija
Unija kapitalskih trgov: Komisija poroča o napredku pred zasedanjem Evropskega sveta
15/03/2019

Evropska komisija je pred zasedanjem Evropskega sveta 21. in 22. marca 2019 predstavila napredek na področju unije kapitalskih trgov ter voditelje EU pozvala, naj ohranijo politično zavezanost za postavitev temeljev unije kapitalskih trgov.

Področje:
Gospodarstvo, finance in davki
Evropska komisija sprejela nova pravila za bolj čisto, povezano in avtomatizirano mobilnost na evropskih cestah
13/03/2019

Evropska komisija je sprejela nova pravila, ki bodo spodbujala čisto, povezano in avtomatizirano mobilnost na evropskih cestah. Odločitev prinaša pravni okvir za uvajanje sodelovalnih inteligentnih prometnih sistemov (C-ITS) po Evropi ter spodbujanje razvoja novih tehnologij in trga.

Področje:
Gospodarstvo, finance in davki, Energija, podnebje in naravni viri, Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Promet in potovanja
10 ukrepov za prihodnje odnose EU s Kitajsko
12/03/2019

Ob vse večji gospodarski moči in političnem vplivu Kitajske sta Evropska komisija in visoka predstavnica Federica Mogherini predstavila oceno odnosov med EU in Kitajsko ter povezane priložnosti in izzive.

Področje:
Gospodarstvo, finance in davki, Zunanji odnosi in zunanje zadeve
Danes obeležujemo 15. evropski dan spomina na žrtve terorizma.
11/03/2019

Danes obeležujemo 15. evropski dan spomina na žrtve terorizma. Evropska komisija je ob tej priložnosti v izjavi poudarila, da se danes spominjamo vseh tistih, ki so zaradi terorizma izgubili svoje življenje ali življenje svojih bližnjih v napadih na evropskih tleh in drugje.

Področje:
Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Več o EU, Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov
V znanosti so ženske še vednoslabše zastopane, njihov potencial ni v celoti izkoriščen in cenjen
08/03/2019

Evropska komisija je ob današnjem mednarodnem dnevu žena objavila poročilo o zastopanosti žensk v znanosti. V študiji ugotavlja, da se število znanstvenic v Evropi počasi povečuje, vendar so ženske v znanosti še vedno veliko slabše zastopane, njihov potencial pa ni v celoti izkoriščen in cenjen.

Področje:
Kultura, izobraževanje in mladi, Gospodarstvo, finance in davki, Zaposlovanje in socialne pravice, Znanost in tehnologija
Mednarodni dan žena 2019: enakost se izboljšuje, vendar so spremembe prepočasne
07/03/2019

Evropska komisija je pred mednarodnim dnevom žena objavila poročilo o enakosti žensk in moških v EU za leto 2019. V poročilu ugotavlja, da se enakost izboljšuje, vendar so spremembe prepočasne. Stopnja zaposlenosti žensk v EU je leta 2017 s 66,4 % dosegla najvišjo raven doslej, vendar se stanje po državah članicah razlikuje.

Področje:
Zaposlovanje in socialne pravice, Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov

Pages