Predstavništvo v Sloveniji

Novice

Pages

EK priznava napredek Facebooka, Googla in Twitterja glede boja proti dezinformacijam, a storiti morajo več!
17/05/2019

Evropska komisija je objavila poročila in analize o napredku podjetij Facebook, Google in Twitter glede boja proti dezinformacijam aprila 2019. Vse tri spletne platforme so podpisale kodeks ravnanja proti dezinformacijam in se zavezale mesečnim poročilom o ukrepanju pred evropskimi volitvami maja 2019.

Področje:
Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov, Znanost in tehnologija
PEK: Od 15. maja bodo klici v druge države EU cenejši (13. 5.)
13/05/2019

V sredo, 15. maja, se bodo začele uporabljati nove omejitve najvišjih cen za vse mednarodne klice in sporočila SMS znotraj EU. Po novem bo klic v drugo državo EU stal največ 19 centov na minuto (+ DDV), sporočilo SMS pa največ 6 centov (+ DDV). Telekomunikacijski operaterji v EU bodo morali uporabnike obvestiti o novih zgornjih cenah. Nova pravila se bodo od 15. maja uporabljala v vseh 28 državah EU, kmalu pa tudi na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu.

Področje:
Več o EU, Znanost in tehnologija
Voditelji EU pozvali k enotnosti ter potrdili zaveze za močno in solidarno Evropo prihodnosti
09/05/2019

Voditelji in voditeljice držav in vlad EU so se danes popoldne sestali v mestu Sibiu v Romuniji na neformalnem zasedanju Evropskega sveta, kjer bodo izmenjali mnenja o izzivih in prednostnih nalogah v naslednjih letih ter razpravljali o naslednji strateški agendi EU za obdobje 2019–2024. Zasedanja se bo v imenu Evropske komisije udeležil tudi predsednik Jean-Claude Juncker.

Področje:
Več o EU
Spomladanska gospodarska napoved 2019
07/05/2019

Evropska komisija je objavila spomladansko gospodarsko napoved 2019. Rast naj bi se nadaljevala tudi letos, vendar bolj zmerno.

Evropsko gospodarstvo naj bi leta 2019 rastlo že sedmo leto zapored, realni BDP pa naj bi se povečal v vseh državah EU. Ob globalnih negotovostih bo evropsko gospodarstvo podpirala domača dinamika, rast pa naj bi se zopet okrepila naslednje leto. 

Področje:
Gospodarstvo, finance in davki
v Sibiuu dolgo pričakovana razprava voditeljev EU o skupni prihodnosti
07/05/2019

Voditelji in voditeljice EU se bodo 9. maja 2019 sestali v Sibiuu v Romuniji, kjer bodo razpravljali o naslednji strateški agendi EU za obdobje 2019–2024.

Udeleženci srečanja bodo izmenjali mnenja o izzivih in prednostnih nalogah EU v naslednjih letih.

Področje:
Kmetijstvo, ribištvo in hrana, Podjetja, Kultura, izobraževanje in mladi, Gospodarstvo, finance in davki, Zaposlovanje in socialne pravice, Energija, podnebje in naravni viri, Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Več o EU, Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov, Regije in lokalni razvoj, Znanost in tehnologija, Promet in potovanja
DiscoverEU: 18-letnikom znova na voljo brezplačne vozovnice za odkrivanje Evrope
02/05/2019

Evropska komisija znova vabi 18-letnike, da se potegujejo za priložnost skozi pobudo #DiscoverEU spoznati Evropo med 1. avgustom 2019 in 31. januarjem 2020. S tem jih želi navdihniti, da bodo postali angažirani člani svoje skupnosti in ambasadorji Evrope. Rok za prijavo je 16. maj.

Področje:
Kultura, izobraževanje in mladi
Evropski teden mladih letos pod sloganom „Demokracija in jaz“
29/04/2019

Od 29. aprila do 5. maja se po vsej Evropi odvija deveti evropski teden mladih. Letošnja tema je Demokracija in jaz. Evropski teden mladih poteka vsaki dve leti. S prireditvami v vseh državah, ki sodelujejo v programu Erasmus+, je ta teden posvečen dejavnostim, namenjenih mladim.

Področje:
Kultura, izobraževanje in mladi
Pregled stanja na področju pravosodja v EU za leto 2019: rezultati kažejo, da je treba še naprej ščititi neodvisnost sodstva
26/04/2019

Evropska komisija je objavila pregled stanja na področju pravosodja v EU 2019, ki vsebuje primerjavo neodvisnosti, kakovosti in učinkovitosti pravosodnih sistemov držav članic EU. Rezultati so mešani in kažejo relativne izboljšave glede učinkovitosti pravosodnih sistemov in kakovosti pravosodja. Hkrati pa pregled opozarja na vse večje izzive z vidika mnenja o neodvisnosti sodstva.

Področje:
Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov
Najnovejša poročila glede boja proti dezinformacijam na spletu
23/04/2019

Evropska komisija je objavila poročila podjetij Facebook, Google in Twitter o napredku glede boja proti dezinformacijam od marca 2019. Komisija spoštuje napredek Facebooka, Googla in Twitterja za povečanje preglednosti pred evropskimi volitvami.

Področje:
Okolje, varstvo potrošnikov in zdravje, Zunanji odnosi in zunanje zadeve, Več o EU, Pravosodje, notranje zadeve in pravice državljanov, Znanost in tehnologija
Evropska komisija začenja razpravo o učinkovitejšem odločanju na področju socialne politike EU
16/04/2019

Evropska komisija je začela razpravo o učinkovitejšem odločanju na področju socialne politike EU. Na mnogih področjih socialne politike se odločitve že sprejemajo s kvalificirano večino, kar je EU omogočilo, da je v zadnjih letih, zlasti v času sedanje Komisije, oblikovala celovito socialno politiko.

Področje:
Zaposlovanje in socialne pravice

Pages