Predstavništvo v Sloveniji

Prednostne naloge EU na vrhu skupine G20

/slovenia/file/g20webjpg_slg20_web.jpg

Prednostne naloge EU na vrhu skupine G20
EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta danes predstavila prednostne naloge EU v okviru virtualnega vrha skupine G20, ki bo potekal ta vikend.

20/11/2020

V svetu, ki ga je prizadela pandemija koronavirusa, EU stremi k nenehnemu vlaganju v raziskave in razdeljevanje prihajajočega cepiva, ob zagotavljanju njegove dostopnosti za vse ljudi. Glavno orodje pri tem sta pospeševalnik ACT in instrument COVAX. V tem okviru bo EU pozvala voditelje držav G20 k odzivu na neposredne finančne potrebe, pred koncem leta je namreč treba zbrati 4,5 milijarde dolarjev.

EU se osredotoča tudi na podporo evropskim gospodarstvom, pa tudi državam v razvoju in tistim z nižjimi dohodki, saj omogoča odlog odplačil dolgov do sredine leta 2021 in z možnost dodatnega 6-mesečnega odloga. Da bi ti izzivi postali priložnost za izgradnjo boljšega, bo EU na vrhu G20 pozvala k okrevanju, ki temelji na zeleni, vključujoči, trajnostni, odporni in digitalni rasti, ob izvajanju Agende 2030 in njenih ciljev trajnostnega razvoja.

Vrh bo tudi priložnost za potrditev zavezanosti EU mednarodnim odnosom, temelječim na pravilih, ter svobodni in pošteni trgovini.

EU bo tudi zagovarjala enakost spolov in primerne delovne razmere za vse, po vseh globalnih verigah dobav, ter nadaljnja prizadevanja za odpravo dela otrok, prisilnega dela, trgovine z ljudmi in sodobnega suženjstva.

Posnetek novinarske konference je na voljo na EbS. Izjava predsednice von der Leyenove je na voljo tukaj.

Več: