Predstavništvo v Sloveniji

25. obletnica genocida v Srebrenici

/slovenia/file/srebrenicajpg_slsrebrenica.jpg

srebrenica25
copyright

Skupna izjava predsednika Evropskega sveta Michela, predsednice Evropske komisije Von der Leyen in visokega predstavnika / podpredsednika Borrella ob 25. obletnici spomina na genocid v Srebrenici:

11/07/2020

»11. julija se spominjamo 25. obletnice genocida v Srebrenici, enega najtemnejših poglavij v sodobni evropski zgodovini. S srcem in v mislih smo z žrtvami tega tragičnega dogodka, njihovimi družinami in njihovimi bližnjimi ter vsemi, katerih življenja so bila prizadeta. Poklanjamo se spominu na žrtve in vse, ki so še vedno pogrešani.

Obletnica je za nas žalosten opomnik. Evropa pred 25 leti ni izpolnila obljube, da se na naši celini  takšna tragedija ne bo nikoli več ponovila. Obenem je pomembno znamenje, da se moramo odločno in brez izjem zavzemati za univerzalne vrednote, zlasti človekovo dostojanstvo, na katerih temelji naša Unija. 25 let pozneje je naša dolžnost, da se spominjamo. S preteklostjo se moramo soočiti pošteno in se obenem zazreti v prihodnost z vso odločnostjo, da podpremo nove generacije, še posebej mlade iz vseh držav Zahodnega Balkana, pri oblikovanju boljše skupne prihodnosti.

Bosna in Hercegovina je zelo napredovala pri vračanju zaupanja v skupnostih in med njimi. Za nadaljevanje miru in sprave pa je treba v prihodnje korake vključiti priznanje trpljenja, vzajemno spoštovanje in dostojanstvo. Sprava mora postati resničnost v politiki, v šolah, v mestnih hišah, v vsakdanjem življenju. Vsi voditelji nosijo odgovornost pri udejanjanju sprave tudi z javnimi sporočili,  spomeniki, obeležji in imeni javnih prostorov, ulic in trgov. 

Evropska unija ostaja trdno zavezana podpori Bosne in Hercegovine ter zahodnega Balkana kot celote pri utrjevanju sprave in premagovanju bremen preteklosti, saj je prihodnost teh držav v EU bližje kot kdaj koli prej.“

Več: