Predstavništvo v Sloveniji

Znanstveniki, ki jih financira EU, razkrivajo prvo podobo črne luknje

/slovenia/file/d3yt4y0xsaatedzjpg_sld3yt4y0xsaatedz.jpg

Znanstveniki, ki jih financira Evropska unija, razkrivajo prvo podobo črne luknje
#RealBlackHole

Evropska komisija danes razkriva prvo podobo črne luknje nasploh, posneto v projektu Event Horizon Telescope, svetovnem znanstvenem sodelovanju med drugim znanstvenikov, ki jih financira EU. To pomembno odkritje je vidni dokaz za obstoj črnih lukenj in postavlja nove mejnike sodobne znanosti.

10/04/2019

Prvo opazovanje črne luknje nasploh je rezultat obsežnega mednarodnega raziskovalnega sodelovanja v okviru projekta Event Horizon Telescope, pri katerem so imeli raziskovalci, ki jih financira EU, ključno vlogo. Ta veliki znanstveni dosežek zaznamuje spremembo paradigme v razumevanju črnih lukenj, potrjuje napovedi splošne teorije relativnosti Alberta Einsteina in utira pot novim smerem vesoljskih raziskav. Prva uspešno zajeta podoba črne luknje je bila danes istočasno predstavljena na šestih tiskovnih konferencah na različnih koncih sveta.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je povedal: „Domišljija pogosto navdihuje znanost in črne luknje že dolgo burijo naše sanje in radovednost. Zahvaljujoč prispevku evropskih znanstvenikov, danes obstoj črnih lukenj ni več le teoretičen pojem. To neverjetno odkritje znova dokazuje, da lahko s sodelovanjem s partnerji po svetu dosegamo nepredstavljivo in premikamo obzorja znanja.“

Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) profesor Jean-Pierre Bourguignon je dodal: „Čestitam znanstvenikom po vsem svetu za to navdihujoče odkritje, s katerim so premaknili meje našega znanja. Zlasti me veseli, da so k temu preboju odločilno prispevali znanstveniki, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet. Drzen pristop EU k financiranju tovrstnih temeljnih raziskav, ki spreminjajo ustaljene vzorce, je ponovno prispeval k zgodbi o uspehu. Tako se dodatno potrjuje cilj Evropskega raziskovalnega sveta, ki je financiranje raziskav z velikim tveganjem in velikimi koristmi.“

Financiranje EU prek Evropskega raziskovalnega sveta zagotavlja bistveno podporo projektu Event Horizon Telescope. EU zlasti prispeva sredstva za tri vodilne znanstvenike in njihove ekipe, ki so sodelovali pri odkritju, podpira pa tudi razvoj in nadgradnjo infrastrukture velikega teleskopa, ki je bistvena za uspeh projekta.

Današnji rezultati pomenijo nov prispevek k številnim dosežkom programov EU za financiranje raziskav in inovacij Obzorje 2020 ter njegovih predhodnih okvirnih programov. Glede na tak uspeh je Komisija predlagala program Obzorje Evropa, ki je najbolj ambiciozen program EU doslej, da bi EU ostala na čelu svetovnih raziskav in inovacij.

Več: