Predstavništvo v Sloveniji

Nov dogovor za potrošnike

/slovenia/file/dae4cwuxcaa74yjpg_sldae4cwuxcaa74y_.jpg

Nov dogovor za potrošnike: Komisija krepi pravice potrošnikov v EU in njihovo izvrševanje
©

Evropska komisija danes predlagala nov dogovor za potrošnike, s pomočjo katerega bodo lahko vsi evropski potrošniki v celoti izkoristili svoje pravice, ki izhajajo iz prava Unije.

11/04/2018

Pravila EU o varstvu potrošnikov so že med najstrožjimi na svetu, vendar so nedavni primeri, kot je bil škandal z dizelskimi vozili „Dieselgate“, pokazali, da je težko zagotoviti njihovo izvajanje v praksi. Novi dogovor za potrošnike bo okrepil pravice potrošnikov na spletu, okrepil pooblastila organov za varstvo potrošnikov v državah članicah na področju sankcioniranja in pojasnil, kako bo z zakonodajo EU prepovedana praksa trženja izdelkov neenotne kakovosti, ki zavaja potrošnike.

Cilj danes predstavljenega novega dogovora je pravičnejši enotni trg, ki koristi tako potrošnikom kot tudi podjetjem. Uvaja evropsko kolektivno pravno sredstvo za primere, ko so oškodovane skupine potrošnikov. Ustrezni predlagani zaščitni ukrepi bodo preprečevali zlorabe. Potrošniki bodo vedeli, od koga kupujejo izdelke na spletu, ter bodo obveščeni, ali je prodajalec plačal za to, da se uvrsti med rezultate iskanja. Za večino trgovcev, ki poslujejo pošteno, se bodo bremena zmanjšala, peščica trgovcev, ki namerno zlorablja zaupanje evropskih potrošnikov, pa bo strožje kaznovana.

Več: