Predstavništvo v Sloveniji

Interoperabilnost aplikacij za sledenje stikom in opozarjanje

/slovenia/file/covidappjpg_slcovid_app.jpg

Interoperabilnost aplikacij za sledenje stikom in opozarjanje
EU

V boju proti koronavirusnim okužbam je Evropska komisija danes v sodelovanju z več državami članicami začela preizkušanje infrastrukture, namenjene storitvi posredovanja za zagotavljanje interoperabilnosti. Storitev po vsej EU povezuje nacionalne mobilne aplikacije za sledenje stikom in opozarjanje na podlagi bližine ter bo zagotovila nemoteno delovanje aplikacij tudi onstran nacionalnih meja.

14/09/2020

Tudi če bodo uporabniki namestili samo eno aplikacijo, bodo še vedno lahko sporočili, da je bil test na okužbo pozitiven, ali prejeli opozorilo, celo na potovanju v tujini.

Komisar za enotni trg Thierry Breton je ob tem dejal: »Veliko držav članic je uvedlo nacionalne aplikacije za sledenje stikom in opozarjanje. Zdaj je čas, da omogočimo njihovo medsebojno komunikacijo. Potovanja in medosebni stiki so bistveni del evropskega projekta in enotnega trga. Storitev posredovanja bo to v sedanji pandemiji olajšala in reševala življenja.«

Večina držav članic je v boju proti koronavirusu uvedla nacionalno aplikacijo za sledenje stikom in opozarjanje ali tako uvedbo načrtuje. Storitev posredovanja za zagotavljanje interoperabilnosti je Komisija pripravila v skladu z dogovorom držav članic o tehničnih specifikacijah. Tako bo zagotovljena varna izmenjava podatkov med zalednimi strežniki nacionalnih aplikacij za sledenje stikom in opozarjanje na podlagi decentralizirane arhitekture. To zajema skoraj vse tovrstne aplikacije, ki so bile uvedene v EU.

Več: