Predstavništvo v Sloveniji

Smernice za proizvajalce nujne medicinske opreme in sanitetnega materiala v EU

/slovenia/file/siviljejpg_slsivilje.jpg

Smernice za proizvajalce nujne medicinske opreme in sanitetnega materiala v EU
#koronavirus

Evropska komisija podjetja še naprej spodbuja k množičnemu povečanju proizvodnje bistvene medicinske opreme in sanitetnega materiala v EU . Komisija je tako danes objavila več smernic, ki bodo proizvajalcem pri tem v pomoč, saj med drugim pojasnjujejo veljavne pravne okvire EU ter proizvajalcem svetujejo, katere konkretne ukrepe naj sprejmejo, da bodo lahko dajali svoje proizvode na trg EU.

30/03/2020

Smernice zadevajo proizvodnjo osebne zaščitne opreme, proizvodnjo mil in razkužil za roke ter 3D-tiskanje opreme, potrebne za zajezitev izbruha koronavirusa.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal: » Hitro smo ukrepali in mobilizirali industrijo, da bi okrepili proizvodnjo in vzpostavili nove proizvodne linije nujnega zdravstvenega materiala in zaščitne opreme po vsej Evropi. Številna podjetja to že počne in pomagamo jim pri zagotavljanju, da se lahko vsa oprema trži na trgu EU in brez zamud doseže tiste, ki jo najbolj potrebujejo, ne da bi bili pri tem ogroženi naši zdravstveni in varnostni standardi. «

Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je dodala: » V boj proti koronavirusu se moramo vključiti vsi. Preoblikovanje naše industrijske proizvodnje je ključen korak v tem boju.«

V izbruhu koronavirusa sta potrebna pomoč in sodelovanje proizvajalcev. Podjetja so že izkazala solidarnost in medsebojno delila praktične in tehnične nasvete, da bi lažje povečala proizvodnjo osebne zaščitne opreme in medicinskih potrebščin.

Več: