Predstavništvo v Sloveniji

Začenja se evropsko leto kulturne dediščine 2018

/slovenia/file/eych2018logosgreen-sl-300png_sleych2018_logos_green-sl-300.png

Začenja se evropsko leto kulturne dediščine 2018
©

Na evropskem kulturnem forumu v Milanu se danes začenjajo slovesnosti za evropsko leto kulturne dediščine 2018. Evropsko leto kulturne dediščine bo usmerjeno na bogastvo kulturne dediščine Evrope, pri čemer se bo poudarila njegova vloga pri oblikovanju skupnega zavedanja o identiteti in pri izgradnji prihodnosti Evrope.

07/12/2017

Kulturna dediščina je v osrčju evropskega načina življenja. Opredeljuje nas in ustvarja občutek pripadnosti. Kulturna dediščina vključuje književnost, umetnost in predmete, poleg tega pa tudi obrti, ki se jih učimo, zgodbe, ki jih pripovedujemo, hrano, ki jo uživamo, ter filme, ki si jih ogledamo. Kulturna dediščina nam omogoča razumeti preteklost in graditi našo prihodnost.

Kot kaže danes objavljena nova raziskava Eurobarometer, osem od desetih Evropejcev meni, da kulturna dediščina ni pomembna le za njih osebno, temveč tudi za njihovo skupnost, regijo, državo in Evropsko unijo kot celoto. Velika večina se jih ponaša s kulturno dediščino, ne glede na to, ali se ta nahaja v njihovi regiji ali državi ali v drugi evropski državi. Več kot sedem od desetih Evropejcev se tudi strinja, da lahko kulturna dediščina izboljša kakovost njihovega življenja. Raziskava kaže tudi, da jih devet od desetih meni, da bi bilo treba kulturno dediščino poučevati v šoli. Tri četrtine Evropejcev so mnenja, da bi morale predvsem države članice in EU nameniti več sredstev za varstvo evropske kulturne dediščine.

Več ():