Predstavništvo v Sloveniji

Plečnikova hiša – prejemnica prestižne nagrade EU za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018

/slovenia/file/matevzpaternosterminijpg_slmatevz_paternoster_mini.jpg

Plečnikova hiša – prejemnica prestižne nagrade EU za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018
Matevz Paternoster/MGML

Evropska komisija in vodilna mreža za evropsko dediščino Europa Nostra sta danes razglasili dobitnike nagrade EU za kulturno dediščino / Europa Nostra 2018. Med 29 nagrajenimi projekti iz 17 držav je tudi Plečnikova hiša v Ljubljani, ki je leta 2015 po prenovi spet odprla vrata obiskovalcem in je danes priljubljena turistična točka in pomembno študijsko središče. 

15/05/2018

Nagrada EU za kulturno dediščino / Europa Nostra je priznanje za odlične dosežke pri ohranjanju kulturnega bogastva, raziskavah, namenskih storitvah, izobraževanju in usposabljanju ter ozaveščanju na področju kulturne dediščine. Današnja razglasitev je med vrhunci letošnjega evropskega leta kulturne dediščine.

Nagrade bosta dobitnikom izročila evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics ter predsednik Europa Nostra Plácido Domingo na slovesnosti 22. junija v Berlinu, ki bo potekala v sklopu prvega vrha o evropski kulturni dediščini. Na berlinski slovesnosti pa bodo izmed vseh nagrajenih projektov razglasili tudi sedem dobitnikov velike nagrade in zmagovalca po izboru javnosti. Državljani iz vse Evrope in celega sveta imajo tako pred končno podelitvijo – vse do 10. junija – možnost, da tudi sami izberejo zmagovalca: preko spletnega glasovanja lahko glasujejo za zmagovalca po izboru javnosti in tako pokažejo podporo zmagovalnim dosežkom iz lastne ali drugih evropskih držav.

Več: