Predstavništvo v Sloveniji

Evro praznuje dvajsetletnico

/slovenia/file/eurosmalljpg_sleurosmall.jpg

Evro praznuje dvajsetletnico
#EUROat20

Skupna evropska valuta evro je 1. januarja 2019 dopolnila 20 let. 1. januarja 1999 je enajst držav članic EU uvedlo skupno valuto evro in skupno denarno politiko pod nadzorom Evropske centralne banke. Evro je danes valuta 340 milijonov Evropejcev v 19 državah članicah, približno 60 držav po svetu pa tako ali drugače svoje valute veže na evro. Slovenija je evro prevzela 1. januarja 2007.

01/01/2019

Javna podpora evru je v EU vseskozi visoka, zlasti v državah, ki ga že uporabljajo. Večina vprašanih v celotnem evrskem območju, tj. 74 %, je menila, da je evro za EU koristen. Ta rezultat je enak lanski rekordni številki in potrjuje, da je javna podpora evru na najvišji ravni od začetka izvajanja raziskav v letu 2002. Večina vprašanih v celotnem evrskem območju, tj. 64 %, je tudi menila, da je evro koristen za njihovo državo. 36 % Evropejk in Evropejcev je mnenja, da je evro eden od glavnih simbolov Evropske unije, pri čemer se je uvrstil na drugo mesto za "svobodo". Evropskim gospodinjstvom, podjetjem in vladam je prinesel vidne in zelo praktične koristi: stabilne cene, nižje transakcijske stroške, preglednejše in bolj konkurenčne trge ter okrepljeno trgovino. Omogoča lažje potovanje in prebivanje v tujini ter ščiti prihranke.

Desetletje potem, ko je svet pretresla finančna kriza, je arhitektura evropske ekonomske in monetarne unije znatno okrepljena, vendar ostaja še precej dela. Evropska komisija je na podlagi vizije, predstavljene v poročilu petih predsednikov iz junija 2015 in razmislekih o poglobitvi ekonomske in monetarne unije ter o prihodnosti financ EU iz pomladi 2017, določila načrt za nadaljnjo poglobitev ekonomske in monetarne unije. Voditelji EU so se decembra 2018 tudi dogovorili, da si bodo v okviru te poti prizadevali za krepitev mednarodne vloge evra.

Več: