Predstavništvo v Sloveniji

Evropa, ki varuje: cariniki EU so leta 2017 na mejah EU zasegli več kot 31 milijonov ponarejenih izdelkov

/slovenia/file/identify-fake-goodspng_slidentify-fake-goods.png

Evropa, ki varuje: cariniki EU so leta 2017 na mejah EU zasegli več kot 31 milijonov ponarejenih izdelkov
Customs Union

Zadnji podatki Evropske komisije kažejo, da so carinski organi leta 2017 na zunanji meji EU zadržali več kot 31 milijonov ponarejenih izdelkov, ki bi bili na črnem trgu vredni več kot 580 milijonov evrov.

27/09/2018

Čeprav so se številke od leta 2016 na splošno zmanjšale, je delež ponarejenega in potencialno nevarnega blaga za vsakdanjo uporabo, kot so zdravstveni izdelki, zdravila, igrače in električne naprave, zdaj pri vseh zasegih veliko večji, saj 43 % vsega zadržanega blaga spada v to kategorijo. Na splošno je bilo med ponarejenim blagom največ živil, saj so predstavljala 24 % vseh zadržanih izdelkov. Sledile so igrače (11 %), cigarete (9 %) in oblačila (7 %).

Kar zadeva način prevoza, je 65 % vseh zadržanih izdelkov v EU vstopilo po pomorski poti, navadno v velikih pošiljkah. Sledi zračni promet s 14 % ponarejenih izdelkov. Na tretjem mestu so kurirske in poštne storitve s skupno 11 % ponarejenih izdelkov, ki so v glavnem na spletu naročeno potrošniško blago, kot so čevlji, obleke, torbe in ure. Kitajska ostaja glavna država porekla ponarejenega blaga, ki vstopa v EU. Največ ponarejenih oblačil izvira iz Turčije, medtem ko je večina ponarejenih mobilnih telefonov in dodatkov, kartuš za tiskalnike, tonerjev, CD-jev, DVD-jev ter nalepk in listkov v EU vstopila iz Hongkonga in Kitajske. Država porekla ponarejenih in potencialno škodljivih zdravil je bila najpogosteje Indija. 90 % zadržanega blaga je bilo uničenega ali pa je bil začet sodni postopek za ugotavljanje kršitev ali kot del kazenskega postopka.

Poročilo Komisije o carinskih ukrepih za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine, ki se od leta 2000 objavi vsako leto, temelji na podatkih, ki jih Komisiji posredujejo carinske uprave držav članic.

Več.