Predstavništvo v Sloveniji

EU je pripravljena na morebitni brexit brez dogovora. Kaj pa vi?

/slovenia/file/brexitpng_slbrexit.png

EU je pripravljena na morebitni brexit brez dogovora 12. aprila
Brexit

Evropska komisija je pred današnjim zasedanjem Evropskega sveta povzela priprave EU na morebiten izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora ter objavila usmeritve za države članice za pet področij: pravice do prebivanja in socialne varnosti, varstvo podatkov, zdravila in medicinski pripomočki, policijsko in pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah ter ribištvo.

10/04/2019

Praktične usmeritve bodo pripomogle k nemotenemu izvajanju nujnih ukrepov na evropski in nacionalni ravni, če Združeno kraljestvo 12. aprila 2019 ali pozneje izstopi iz EU brez dogovora, ter izvajanju usklajenega pristopa v celotnem obdobju "brez dogovora".  Izstop brez dogovora bo povzročil motnje in ni zaželen, vendar je EU v celoti pripravljena nanj.

V primeru scenarija brez dogovora se bo od Združenega kraljestva pričakovalo, da kot pogoj za začetek razprav o prihodnjih odnosih z EU uredi tri glavna vprašanja v zvezi z izstopom, in sicer: varstvo in ohranitev pravic državljanov, ki so uveljavljali svojo pravico do prostega gibanja pred brexitom, spoštovanje finančnih obveznosti, ki jih je Združeno kraljestvo sprejelo kot država članica, ter ohranitev besedila in duha Velikonočnega sporazuma in miru na irskem otoku ter celovitosti notranjega trga.


Več informacij: kaj storiti v primeru scenarija brez dogovora?

Državljanke in državljani EU se lahko za več informacij in vprašanja o tem, kako se pripraviti na scenarij brez dogovora, obrnejo na službo Europe Direct, in sicer prek brezplačne telefonske številke 00 800 6 7 8 9 10 11 kjer koli v EU v katerem koli uradnem jeziku EU. 


Druge uporabne povezave:

Državljanke in državljani EU

Podjetja EU