Predstavništvo v Sloveniji

Bolgarija predseduje Svetu Evropske unije

/slovenia/file/banner-342x272-bg-novicapng_slbanner-342x272-bg-novica.png

Bolgarija predseduje Svetu Evrope
©

Bolgarija je s 1. januarjem 2018 prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije.  Na čelu EU bo tako prvič, odkar je leta 2007 postala njena članica.

01/01/2018

Med predsedovanjem bo vodila sestanke na vseh ravneh Sveta ter zagotavljala njegovo neprekinjeno delovanje. Bolgarija se bo v naslednjih šestih mesecih posvetila štirim ključnim področjem: prihodnosti Evrope in mladim, Zahodnemu Balkanu, varnosti in stabilnosti ter digitalnemu gospodarstvu. Predsedstvo prevzema od Estonije, julija letos pa jo bo nasledila Avstrija. Vse tri države sestavljajo t. i. "trojko predsedstev", ki ima svoje dolgoročne cilje in skupen program. Kolegij komisarjev bo novo predsedujočo državo tradicionalno obiskal 12. januarja 2018.

Bolgarijo pa bomo s fotografsko razstavo in interaktivno predstavitvijo 11. januarja ob 17.15 predstavili tudi v Hiši Evropske unije na Dunajski cesti 20 v Ljubljani. Dogodek bo prvi iz serije desetih evropsko obarvanih družabnih dogodkov pod skupnim imenom Odkrivaj EU, ki se bodo zvrstili vsak drugi četrtek v mesecu, razen julija in avgusta.

Dogodki bodo tematsko razdeljeni v tri okvirne sklope. Evropa vtisov bo izpostavila Bolgarijo in Avstrijo, dve državi članici EU, ki bosta v letu 2018 šest mesecev predsedovali Svetu Evropske unije. Evropa kulture bo osvetlila izbrane dosežke evropske kinematografije, literature in arhitekture, namen Zabavne Evrope pa je na igriv način pokazati razlike, posebnosti in podobnosti različnih vidikov življenja v EU. Natančnejše informacije o posameznih dogodkih bomo objavljali sproti. Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna, vendar je potrebna predhodna potrditev na povezavi: bit.ly/OdkrivajEU  

Prisrčno vabljeni!

Več: