Predstavništvo v Sloveniji

PRAZNUJEMO DAN EVROPE 2019

/slovenia/file/koncetwebpng_slkoncet_web.png

Dan Evrope 2019
Dan Evrope 2019

Veliki brezplačni koncert v središču Ljubljane, Filmski teden Evrope, Odkrivaj EU: Otvoritev filatelistične razstave in EU kviz, Striptiz in EU, kulinarična doživetja, Evropska vas, evropska orientacija ... Tudi letos bo dan Evrope, 9. maj, v Ljubljano in po vsej Sloveniji prinesel prijetno praznično vzdušje.

Datum: 
04/05/2018 - 10:00 - 13/05/2019 - 20:45

Simbolnega začetka evropskega združevanja, ko je bila 9. maja 1950 predstavljena slavna Schumanova deklaracija, se bomo spomnili s številnimi brezplačnimi dogodki in aktivnostmi. Pridružite se nam, prijetno bo!

Kmalu pa bomo tudi odločali o prihodnosti EU, zato vas vabimo, da se 26. maja udeležite evropskih volitev in izberete tiste, ki bodo v prihodnjih petih letih zastopali vaš glas.

ČETRTEK, 9. maj

  • KONCERT V SREDIŠČU LJUBLJANE

Največja prireditev bo brezplačni koncert ob dnevu Evrope. Na osrednjem trgu prestolnice bodo nastopili Lea Sirk, Maraaya, Nipke, Nika Zorjan, Irena Yebuah Tiran, Marko Kutlić, Ana Bezjak, Tina Marinšek, Jure Počkaj in številni plesalci, zbrane pa bosta uvodoma pozdravila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in evropska komisarka za promet Violeta Bulc.  Vabimo vas, da se nam v živo ali prek televizije (TV Slovenija 3) ali prek spleta (MMC) pridružite na koncertu !  Več izveste tukaj.

POSNETEK KONCERTA si lahko ogledate V NEDELJO, 12. 5. 2019, ob 20.05 na TV Slovenija 2  ali prek spleta na MMC RTV SLO

(9. maj 2019, Kongresni trg, ob 21.00)

Še pred koncertom boste lahko na stojnicah spoznali nekatere priložnosti, ki jih mladim ponuja EU, predvsem programa Erasmus+ in evropska solidarnostna enota. V živahnem dogajanju se bodo predstavile tudi različne mladinske organizacije in mladi prostovoljci.

(9. maj 2019, Kongresni trg, ob 18. uri)

  • ODKRIVAJ EU v Hiši EU: ODPRTJE FILATELISTIČNE RAZSTAVE IN EU KVIZ

V sklopu serije družabno obarvanih dogodkov Odkrivaj EU, ki potekajo vsak drugi četrtek v mesecu, bo vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič odprl filatelistično razstavo Približevanje in članstvo Slovenije v EU. Sledil bo kviz z evropskimi temami, kjer bomo iskali in nato nagradili najboljše poznavalce Evrope. V goste smo povabili ljubljanske seniorje. Več informacij o dogodku najdete tu.

(9. maj 2019, Hiša EU, Dunajska 20, Ljubljana, ob 10.00)


Dogajanje po Sloveniji:

  • FILMSKI TEDEN EVROPE

Osrednja prireditev informacijskih točk Europe Direct bo tradicionalni Filmski teden Evrope. V 12 krajih po Sloveniji se bo med 4. majem in 13. junijem odvilo kar 33 brezplačnih projekcij 23 evropskih sodobnih filmov, prejemnikov evropskih sredstev iz programa Ustvarjalna Evropa – Media. Program spodbuja evropsko filmsko in avdiovizualno industrijo.  Celoten program je na voljo tu.

  • EVROPSKA VAS, EU STRIPTIZ IN DRUGO

V Mariboru bo Matjaž Javšnik v svoji monokomediji Striptiz razgalil Slovence, še pred tem pa bosta vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič in prorektorica Univerze v Mariboru Janje Hojnik spregovorila o EU. V Svetem Juriju ob Ščavnici se boste lahko udeležili predavanja Prihodnost EU, medtem ko v Kopru pa pripravljajo filmsko rajanje za otroke in mlade. Na Jesenicah bo dan Evrope aktiven, saj se bodo mladi na 6. športnem srečanju dijakinj in dijakov jeseniških srednjih šol lahko pomerili v EU kvizu. Tudi na Ravnah na Koroškem bodo dijaki in ravenski taborniki aktivno preživeli dan, saj bodo na ulični EUrientaciji spoznavali EU, lokalne evropske projekte ter ukrepe EU za mlade in varnost, osveščali bodo someščane, pridružili pa se jim bodo tudi vrtci, šole in različna društva. V Radovljici, Murski Soboti in Celju se boste lahko sprehodili po Evropski vasi. Celje bo tudi v znamenju hrane in glasbe, saj vas vabijo na degustacijski večer evropskih vin in sirov ter na tržnico "Od vil do vilic", kjer boste lahko poskusili lokalne dobrote. Svoje pevske sposobnosti pa boste lahko pokazali na Evrosong karaokah. Ob letošnjih evropskih volitvah bodo v Celju odprli tudi pregledno razstavo volitev RS v Evropski parlament. Tudi v ostalih krajih po Sloveniji se bodo odvijale različne aktivnosti, povezane z volitvami.

  • PREDVOLILNA SOOČENJA

Europe Direct Pomurje v Murski Soboti v Gledališču Park v sodelovanju s TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com pripravlja soočenje pred evropskimi volitvami.

Predvolilno soočenje pa organizira tudi Center Ustvarjalna Evropa in se na ta način pridružuje vseevropski kampanji Culture Action Europe, ki poziva k večjemu vključevanju kulture in dvigu zavedanja o pomenu kulture.