Predstavništvo v Sloveniji

DOŽIVI EVROPO, PRIDI NA DNEVE EU!

/slovenia/file/dnevieuminijpg_sldnevieu_mini.jpg

dan_Evrope

V Hišo Evropske unije se bo tudi letos ob dnevu Evrope, 9. maju, naselilo prijetno praznično vzdušje. Simbolnega začetka evropskega združevanja se bomo spomnili s številnimi brezplačnimi dogodki in aktivnostmi, ki jih bomo na Dunajski 20 v Ljubljani gostili kar štiri dni (5., 6., 8. in 9. maja 2017).

Datum: 
05/05/2017 - 09:30 to 09/05/2017 - 17:00

Praznovanje bo potekalo predvsem v znamenju dveh obletnic, 60. obletnice podpisa Rimske pogodbe, ki je postavila temelje današnji Evropski uniji, in 30. obletnice programa Erasmus+. Z Rimsko pogodbo se je začelo oblikovati življenje, kot ga v Evropi poznamo danes, ko lahko prosto delamo, študiramo in potujemo prek meja. Vse od prvih študentskih izmenjav Erasmus leta 1987 pa smo priča še večji odprtosti, saj je že 9 milijonov ljudi izkoristilo možnosti študija, izpopolnjevanja ali dela v drugih državah EU  s programi, ki jih danes združuje Erasmus+. Obe obletnici sta odlična priložnost za razmislek o pomenu odprtosti v Evropi, medsebojnega razumevanja ter solidarnosti med državami in državljani Evropske unije, čemur se ob praznovanju dneva Evrope pridružujemo tudi v Hiši EU.

Dneve EU bomo odprli v petek, 5. maja, ob 9.30, ko bodo slovenski poslanci v Evropskem parlamentu z mladimi in mediji razpravljali o koreninah, vrednotah, stanju in prihodnosti EU.

Vsak dan si bo mogoče ogledati stalno interaktivno razstavo Doživi Evropo in razstavo ob 60. obletnici podpisa Rimske pogodbe. Za mlade in mlade po srcu smo uredili ustvarjalni kotiček s poslikavo obrazov in vodnimi tetovažami, kjer bomo izdelovali tudi modro obarvane evropske origamije. Manjkala ne bo niti že tradicionalna informacijska stojnica s kolesom sreče in kvizom, polnim praktičnih nagrad.

5. in 6. maja bo ob 11. uri ljubitelje gledališča v pravljični svet klasičnih pripovedi iz držav članic EU popeljala gledališka predstava Drobci skupnih evropskih korenin. Kratke uprizoritve zgodb bo ob degustaciji tipičnih evropskih sladic mogoče ujeti tudi na ploščadi pred Hišo EU.

Če vas srbijo pete, boste na račun prišli 5. maja ob 19.00, ko se prične plesni večer ob evropski glasbi zadnjih 60 let. Skozi glasbeno retrospektivo se nam bodo v uho prikradle številne uspešnice Evrovizije in drugi hiti iz držav članic EU.

V ponedeljek, 8. maja, ob 18. uri bomo 60 let Evropske unije prehodili še nekoliko drugače, s pogovorom o življenju v Evropi nekoč in danes. Z nami bodo Romana Biljak Gerjevič, Mirjana Borčič, Goran Vojnovič, dr. Kaja Širok in g. Dušan Stefančič. Pogovor bo moderirala Nada Vodušek.

Dogajanje bomo sklenili prav na dan Evrope, 9. maja, ko bo v prostorih in na ploščadi Hiše EU zaživel Mladinstival, festival mladinskega dela z raznovrstnimi interaktivnimi in dinamičnimi aktivnostmi. Eden od vrhuncev letošnjega praznovanja Evrope pa bo dialog z državljani z evropsko komisarko Violeto Bulc ob 10.00 v konferenčni dvorani Hiše EU.

Program:

/slovenia/file/eudneviwebflyer2-page-002jpg-0_sleu_dnevi_web_flyer_2-page-002.jpg

Prisrčno vabljeni!