Predstavništvo v Sloveniji

DAN EVROPE 2018: VELIKI KONCERT V SREDIŠČU LJUBLJANE, ODA RADOSTI V HIŠI EU, FILMSKI TEDEN EVROPE, RAZSTAVE, KULINARIČNA DOŽIVETJA, PREDSTAVE, ...

/slovenia/file/zadnjikader4miniwebpng_slzadnji_kader_4mini_web.png

Dan Evrope, 9. maj 2018: veliki koncert v središču Ljubljane, dialog z državljani s komisarko Violeto Bulc, Oda radosti v Hiši EU, Filmski teden Evrope, razstave, kulinarična doživetja, predstave in še marsikaj
Praznovanje dneva Evrope

Tudi letos bo dan Evrope, 9. maj, v Ljubljano in drugam po Sloveniji prinesel prijetno praznično vzdušje. Simbolnega začetka evropskega združevanja, ko je bila 9. maja 1950 predstavljena slavna Schumanova deklaracija, se bomo spomnili s številnimi brezplačnimi dogodki in aktivnostmi. Pridružite se nam, prijetno bo!

Datum: 
09/05/2018 (All day)

PRAZNOVANJE DNEVA EVROPE

Največja prireditev bo veliki brezplačni koncert ob dnevu Evrope. Na osrednjem trgu prestolnice bodo nastopili številni pevci, glasbeniki, plesalci in akrobati – to bo živahna rojstnodnevna zabava in hkrati začetek vseevropske kampanje #EUandME. Namen slednje je generaciji t. i. milenijcev, starih med 17 in 35 let, pokazati, kako EU vpliva na njihovo vsakodnevno življenje.

Osrednja izvajalka koncerta bo Maja Keuc (Amaya), ki je ena izmed naših najbolj prepoznavnih in v Evropi uveljavljenih mladih pevk, pridružili pa se ji bodo številni gosti, med drugim švedska pevka Loreen s skladbo EUphoria, zmagovalko Pesmi Evrovizije 2012.

Več informacij: Facebook

(Kongresni trg, Ljubljana, ob 21.00)

 

ODA RADOSTI V HIŠI EU

Glasba po napolnila tudi Hišo EU, kjer bo mednarodna mladinska zasedba Europe Sings Together, združena prek izmenjave Erasmus+, izvedla evropsko himno, znamenito Beethovnovo Odo radosti.

(Hiša EU, Dunajska 20, Ljubljana, ob 11.00)

 

POGOVOR S KOMISARKO VIOLETO BULC

Na zaključni prireditvi natečaja Evropa v šoli se bo evropska komisarka za promet Violeta Bulc z mladimi zmagovalci natečaja pogovarjala o prihodnosti Evrope in njeni kulturni dediščini. Spletni prenos dialoga bo potekal v živo na https://www.vzivo.si/ ter na YouTubu Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

(Festivalna dvorana, Vilharjeva cesta 11, Ljubljana,  od 10.30 do 11.30 )

***

 

Dogajanje bo pestro tudi drugod po Sloveniji, kjer naši lokalni sodelavci na 7 lokalnih informacijskih točkah Europe Direct pripravljajo različne prireditve.

 

FILMSKI TEDEN EVROPE

Osrednja prireditev informacijskih točk Europe Direct bo tradicionalni Filmski teden Evrope. V 14 krajih po Sloveniji se bo med 9. in 27. majem odvilo kar 39 projekcij 22 evropskih sodobnih filmov, prejemnikov evropskih sredstev iz podprograma Media za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. 

Na dan Evrope, 9. maja,  vas na večer v kinu vabijo v Ajdovščini, Celju, Lendavi, Novi Gorici, na Ptuju in v Sežani. Vabljeni pa tudi na uradno odprtje Filmskega tedna Evrope, ki bo 10. maja v Hiši EU v Ljubljani ob 18. uri. Otvoritveni film bo Belgijski kralj, ki ga v slovenskih kinematografih še ni bilo, pri nas pa bo predvajan tudi v okviru serije poljudnih dogodkov z imenom Odkrivaj EU, ki potekajo v Hiši EU vsak drugi četrtek v mesecu. Vabljeni!

 

EVROPSKA VAS, LUTKOVNE PREDSTAVE IN DRUGO

V Celju, Murski Soboti in Radovljici se lahko sprehodite po Evropski vasi, v Mariboru se lahko ustavite na stojnici in poveste svoje mnenje o tem, ali si želite več ali manj Evrope, zavrtite kolo sreče in morda zadenete praktično nagrado, na Ravnah na Koroškem pa se lahko udeležite interaktivnih iger, s katerimi boste bolje spoznali Evropo.

V Celju si boste lahko ogledali razstavo o evropskih volitvah 2019, poskusili bogate okuse vin in sirov, ki vas bodo preko kulinarike popeljali po državah članicah EU. Otroci so vabljeni na potovanje po glavnih mestih Evrope z igro Človek ne jezi se, zvečer pa se lahko v družbi komikov Jerneja Celca in Matica Kokošarja nasmejite na večeru Stand-up Europe. Na tržnici pa boste lahko spoznavali slovenske pridelke in živila.

V Novem mestu so najmlajši vabljeni k ogledu humorno-poučne predstave Kakčeve dogodivščine po zgodbi švedske avtorice Pernille Stalfelt in predstave O belem mucku, ki je bil čisto črn. Pustolovci boste lahko sodelovali v lovu na zaklade, ljubitelji umetnosti izdelovali miniaturne situle, vabljeni pa tudi na nagradni kviz na informacijski stojnici.

Na Jesenicah bo dan Evrope obarvan športno. Poleg aktivnostih na temo poznavanja Evrope se bodo dijaki in dijakinje pomerili v več športih, na voljo pa bo tudi stojnica z informacijami o mednarodnih izmenjavah mladih Erasmus+.

V Kopru pa bodo na račun prišli vsi mladi, ki jih zanimajo EU priložnosti za učno mobilnost in razvoj kariere.