Predstavništvo v Sloveniji

SPRETNO IN SPLETNO PRAZNUJEMO DAN EVROPE 2020

/slovenia/file/web600x600jpg_slweb_600x600.jpg

Dan Evrope 2020
#DanEvrope

Bliža se 9. maj in z njim dan Evrope, ko se simbolno spominjamo ideje združevanja držav v Evropsko unijo. Tudi tokrat za vas pripravljamo veliko brezplačnih dogodkov, ki pa bodo zaradi trenutnih razmer potekali na spletu in televiziji.  

V petek, 8. maja, smo dan Evrope obeležili z osrednjo oddajo na  RTV Slovenija.  Skupaj z našimi lokalnimi EU specialisti, točkami Europe Direct, pa za vas pripravljamo tudi paleto spletnih aktivnosti, od delavnic, koncertov, filmov do pripovedovanja pravljic.

Datum: 
04/05/2020 - 13/05/2020

Dan Evrope praznujemo 9. maja, ko se spominjamo zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije iz leta 1950, ki je prispevala k začetku povezovanja držav v Evropsko unijo ter tako k miru in enotnosti med narodi. Praznujte z nami ter se udeležite dogodkov po vaši meri.


DAN EVROPE PRI VAS DOMA

Kako je Evropa zaznamovala glasbenike Jadranko Juras, Alenko Godec, Raiven, Tomija iz Siddharte in druge? To in še več ste lahko izvedeli na predvečer dneva Evrope, 8. maja ob 20. uri na TV Slovenija 1,  na prvem programu Radia Slovenija in na spletnem portalu MMC RTV Slo, ko so glasbeni ustvarjalci s priredbami znanih skladb iz zgodovine Evrovizije spomnili na vrednote miru in solidarnosti med evropskimi narodi. 

V oddaji »Dan Evrope pri vas doma« je o izzivih, s katerimi se soočamo Evropejci, spregovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.  Svoje misli pa so z nami delili še znani Slovenci, ki delujejo na različnih področjih. Pridružili so se nam  Feri Lainšček, Miha Mazzini, Ana Roš in drugi.

Posnetek celotne oddaje najdete v arhivu spletnega portala MMC RTV Slo.


LITERARNI SPREHOD PO EVROPI

Ob dnevu Evrope bodo kulturna predstavništva, združena v EUNIC (European Union National Institutions for Culture) Slovenija, skupaj s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Vodnikovo domačijo v Ljubljani pripravila virtualni kulturni sprehod po Evropi. Predstavniki inštitutov bodo recitirali poezijo v svojem maternem jeziku in delili svoje misli s slovenskim občinstvom. Videoposnetki bodo 8. maja objavljeni na FB strani Vodnikove domačije.


DAN EVROPE V DRUŽBI TOČK EUROPE DIRECT – OD PONEDELJKA, 4. 5., DO SREDE, 13. 5.

Europe Direct Savinjska vas vabi na spletni koncert Sound of Europe, ki ga bo izvedla mlada lokalna glasbena skupina Spotless Minds. Najmlajši pa bodo lahko prisluhnili evropskim ljudskim pravljicam, ki jih je za njih izbrala Europe Direct Gorenjska. Za nevladnike Europe Direct Savinjska organizira spletno delavnico na temo sredstev EU. Europe Direct Podravje in Europe Direct Koroška pa za izkušene podjetnike in tudi tiste, ki še razmišljajo o podjetniški poti, pripravljata podjetniški delavnici na temo Erasmus za mlade podjetnike.  Europe Direct Novo mesto za vas pripravlja animirani film o dosežkih EU, Europe Direct Pomurje pa vas vabi k ogledu spletnega pogovora o prihodnosti EU in soočanjem s posledicami pandemije novega koronavirusa. Več: www.europedirect.si


DAN EVROPE - VELIKE ZGODBE IZ MALIH DRŽAV

Centri Ustvarjalne Evrope iz Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve in Slovenije na dan Evrope povezujejo ljubitelje filma in jih vabijo k odkrivanju velikih filmskih zgodb iz malih držav! K brezplačnemu spletnemu ogledu štirih filmskih mojstrovin (Mostovi časa, PrevarantaZenit, Nočno življenje), ki  so nastale v produkciji petih sodelujočih držav s podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA, vas vabijo med 8. in 10. majem – pridružite jim  nam na spletni filmski avanturi! Več informacij je na voljo tukaj.

Dogodek je del kampanje #CreativeEuropeAtHome, ki v času epidemije COVID-19 promovira spletni dostop do kakovostne kulture s podporo programa Ustvarjalna Evropa.