Predstavništvo v Sloveniji

60. OBLETNICA PODPISA RIMSKIH POGODB, DOGODKI PO SLOVENIJI

/slovenia/file/pticijpg_slptici.jpg

60 let miru, 60 let skupne zgodbe, mnogo izzivov, preprek, a tudi mnogo dosežkov. Vse skupaj pa se je začelo 25. marca 1957, ko so države Belgija, Francija, Italija, Luksemburg, Nizozemska in Nemčija podpisale Rimski pogodbi in postavile temelje današnje Evropske unije.

Datum: 
24/03/2017

25. marca 2017, bodo voditelji držav članic EU v Rimu počastili 60. obletnico Rimskih pogodb, ki sta bili podpisani na ta dan leta 1957. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se bo udeležil vrha v Rimu, kjer bodo v sklopu praznovanja potekale številne slovesnosti in dogodki za obeležitev dosedanjih dosežkov in razmislek o prihodnosti EU. Voditelji naj bi po predstavitvi bele knjige o prihodnosti Evrope sprejeli rimsko izjavo, v kateri bodo predstavili pretekle dosežke in sedanje izzive ter se zavzeli za enotnost EU-27 in okrepitev skupnega delovanja na ključnih področjih politike. Predsednik Jean-Claude Juncker je ob tej priložnosti povedal, da je Evropska unija spremenila naše življenje na bolje in da je prihodnost samo v evropski enotnosti.

Komisija bo prek svojih predstavništev v državah članicah v naslednjih mesecih organizirala javne razprave z Evropskim parlamentom in državami članicami ter evropskimi državljani, da bodo lahko izrazili svoja mnenja in zamisli o prihodnosti Evrope. Mnenje bo možno oddati tudi elektronsko, na posebni spletni strani.

-------------------

DOGODKI V SLOVENIJI ob 60. obletnici in v duhu razprav bele knjige o prihodnosti Evrope:

  • 2.3.2017: Dialog z državljani s Predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerjem in Predsednikom vlade RS Mirom Cerarjem, Festivalna dvorana (Vilharjeva cesta 11, Ljubljana), ob 17:00
  • 13.3.2017: Vizije Evropske unije in Slovenija, (Cankarjevo nabrežje 11, Ljubljana), ob 18:00
  • 15.3.2017: Predstavitev bele knjige o prihodnosti Evrope, Državni svet (Šubičeva 4, Ljubljana), ob 13:00
  • 15.3.2017: Evropeizem: začetki in obeti, Muzej novejše zgodovine (Celovška 23, Ljubljana), ob 18:00
  • 19.3.2017: Prireditev Odprta meja, Občina Hrpelje Kozina, naselje Beka, dopoldne
  • 20.3.2017: Slavnostna seja Šestdeset let od podpisa Rimskih pogodb, Državni zbor (Šubičeva 4, Ljubljana), ob 9:00
  • 9.5.2017: Dialog z državljani z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji (Dunajska cesta 20, Ljubljana)
  • 9.5.2017: Evropa, nedokončana mojstrovina, Kazina v Ljubljani (Kongresni trg)

-------------------

Informacijske točke Evropske komisije Europe Direct, lokalni specialisti za EU informacije, bodo v svojih regijah pripravili vrsto aktivnosti. V Novi Gorici bodo organizirali okroglo mizo o prihodnosti EU. Posvetili se bodo kratko- in dolgoročnim izzivom, ki jih prinaša EU. Na Koroškem bodo organizirali delavnice za starejše. Skozi 4 različne tematike (izobraževanje in delo, državljanske pravice, skupni trg in pogled v prihodnost) bodo ugotavljali, kako so živeli v preteklosti in kako danes. V Novem mestu pa bodo organizirali delavnice za mlade.