Predstavništvo v Sloveniji

Kotiček za učenje

Kotiček za učenjeV sedanji koronavirusni krizi je večina šol in univerz zaprtih, zato je v ospredju učenje na daljavo.

Evropska komisija je zato pripravila nabor spletnih virov in pripomočkov , ki vam v teh izrednih razmerah lahko pomagajo pri poučevanju na daljavo, povezovanju z drugimi učitelji in pri lastnem usposabljanju.

Nekatere slovenske šole jih že s pridom uporabljajo, morda pa tudi vi najdete rešitev, ki vam bo delo poenostavila ali pa dala iskrico navdiha.


Spletne platforme za učitelje

V 23 jezikih so na voljo spletna gradiva, vodniki, priprave, pripomočki za poučevanje različnih predmetov, izobraževalna gradiva, nastala v evropskih projektih, spletni seminarji, brezplačni tečaji in podobno, najdete pa tudi vire za spletno poučevanje in učenje. Dragocena zbirka virov in idej, ki jo prispevajo organizacije in učitelji iz vse Evrope.

Največja in najbolj živahna virtualna skupnost učiteljev in vzgojiteljev v Evropi podpira in spodbuja rabo sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v izobraževanju ter strokovni razvoj šolskega osebja v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Na spletišču se morate registrirati, nato pa dostopate do bogatega nabora idej, že pripravljenih gradiv in spletnih projektov v 30 jezikih.

Evropska komisija je za najmlajše državljane vzpostavila spletišče Kotiček za učenje, ki je namenjen učenju o Evropski uniji. 

Osnovnošolcem in srednješolcem ponuja najrazličnejše igre, natečaje in vadnice, ki jim na zabaven način, v razredu ali doma, pomagajo odkrivati EU.  Gradiva so pripravljena posebej za otroke in mladostnike in napisana na njim razumljiv način. Na voljo so tudi informacije o študiju in prostovoljstvu v tujini. 

Učitelji pa bodo v kotičku našli učno gradivo o EU za vse starostne skupine. Poleg navdiha za učne načrte ponuja tudi priložnosti za mreženje z drugimi šolami in učitelji po vsej EU.

Vse dele spletišča lahko raziskujete v svojem jeziku oziroma v 24 jezikih EU.

Za vse, ki se ukvarjate z mladimi tudi izven šolskega okolja. Priročniki in drugi viri za komunikacijo in delo z mladimi. Med vsebinami md drugim tudi, kako se upreti sovražnemu govoru na spletu.

Odrasli včasih potrebujejo več motivacije in volje, da se naučijo česa novega, predvsem pa izobraževanja lotijo prostovoljno. Med številnimi viri izpostavljamo dva:

  • Pripravite učne ure na spletu s pomočjo preprostega video urejevalnika : Urejevalnik lahko preprosto uporabljajo tudi učitelji z le osnovnimi digitalnimi spretnostmi. Rešitev je bila razvita s pomočjo programa Erasmus+.
  • ključne kompetence za učenje vse življenje – učimo se na spletu : Nadgradite veščine finančne pismenosti, matematike, tehničnih spretnosti in IKT. Mnogi si čas v izolaciji krajšajo z eksperimentiranjem za štedilnikom, ob kuhanju pa se lahko naučimo tudi tujega jezika. Med pripomočki najdete tudi takšne za pomoč vsem, ki zaradi okvare vida ali sluha zaslone uporabljajo težje. EPALE je lahko v pomoč tudi prostovoljcem, ki te dni nesebično lajšajo vsakdan starejšim.

Študenti

Morda se sprašujete, kdaj boste lahko odšli na izmenjavo Erasmus ali dokončali obveznosti, če ste morali vas študij v tujini prekiniti. Upamo, da bo to čim prej, medtem pa preizkusite virtualne Erasmus+ izmenjave .


Poskusi, igre in umetnost

Izbrali smo še nekaj izvirnih projektov, ki jih je podprla Evropska unija. Mladi znanstveniki v programu Marie Sklodowska - Curie so razvili serijo okusnih videoposnetkov Yummy physics o fiziki hrane - ko se mleko in čokolada spremenita v eksperiment. Z aplikacijo Penji varuje planet se osnovnošolci in srednješolci učijo o okoljski trajnosti. Mednarodni projekt Creation project Europe je razvil metode za poučevanje naravoslovja s pomočjo umetnosti in ustvarjalnosti.

Moby Click bo šolam v pomoč s pregledom spletnih učilnic in praktičnih spletnih orodij za poučevanje na daljavo. Uporabno v času, ko se vsi, učitelji, starši in učenci, trudijo speljati pouk s čim manj tehničnih težav.

Celoten pregled spletnih orodij najdete na:  https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/coronavirus-online-learning-resources_sl


Komisija bo sredi leta 2020 posodobila akcijski načrt za digitalno izobraževanje, pri čemer bo še dodatno podprla razvoj spletnega učenja na različnih ravneh izobraževanja v Evropi.