Predstavništvo v Sloveniji

Delo v EU

Poslovnež delajo z digitalnim virtualnega zaslona © ShutterstockV institucijah EU poznamo različne tipe zaposlitev oz. različne kategorije zaposlenih. Najpogostejše so:

  • Uradniki za nedoločen čas:
    • upravni uslužbenci
    • strokovno-tehnični uslužbenci
    • tajniki/referenti
  • Pogodbeni uslužbenci
  • Začasni uslužbenci 

Evropski urad za izbor osebja (EPSO) je organ, ki v imenu vseh institucij Evropske unije opravlja izbor strokovnega osebja. Natečaji za zaposlitev za upravne uslužbence, strokovno-tehnične uslužbence, prevajalce, tolmače, tajnice in ostale kategorije osebja potekajo vsako leto.

Če vas zanima stalna zaposlitev v evropskih institucijah, morate uspešno opraviti preizkus znanja v okviru objavljenega javnega natečaja.

Poleg tega EPSO organizira izbore kandidatov za pogodbeno zaposlitev na različnih področjih v evropskih institucijah.

Svoj življenjepis pa lahko oddate tudi na spletni strani EU CV Online na strežniku EUROPA, kar je najučinkovitejši in najhitrejši način, da se z njim seznanijo vse službe Komisije. 

Več informacij:

EPSO

Evropski urad za izbor osebja (EPSO) je izhodiščna točka za vse, ki bi radi delali za katerokoli izmed institucij, uradov ali agencij Evropske unije.

EPSO organizira javne natečaje, s katerimi z različnimi preizkusi za delo v institucijah izbere najboljše kandidate. Ti so uvrščeni na t. i. rezervne sezname, s katerih vse institucije, uradi in agencije črpajo kadre. Preizkusi za vse kategorije osebja potekajo vsako leto.

Več:

Pripravništva

Pripravništvo v institucijah in ostalih organih Evropske unije vam lahko prinese zanimive izkušnje in vam odpre nova vrata v svet. Pripravništva so namenjena diplomantom in študentom.

Plačano pripravništvo pri Evropski komisiji je na voljo vsako leto in vselej traja pet mesecev. V spomladanskem terminu se začne 1. marca, v jesenskem pa 1. oktobra.

Več:

A zakaj bi izgubljali besede?

Naj vam o tem, kaj je pripravništvo pomenilo zanjo, iz prve roke več pove kar naša nekdanja kolegica Sandra Palamar:

"Praksa in pripravništvo, ki ju je možno opravljati na Evropski komisiji v Sloveniji, sta mi omogočila vpogled v delovanje institucij in me hkrati navdušila za nadaljnjo specializacijo na področju evropskih zadev. Imela sem čast in srečo, da na Predstavništvu Evropske komisije opravljam kar oboje, prakso in t. i. »blue book« pripravništvo. Oboje mi je namreč omogočilo, da sem se v praksi seznanila z izzivi in priložnostmi, ki jih takšno delo ponuja. Vsakomur, ki se izobražuje v tej smeri ali goji poseben interes do evropskih zadev, bi priporočila opravljanje vsaj prakse, ki je nekoliko krajša, vendar nič manj zanimiva. Pripravništvo je bilo zame edinstvena in formativna izkušnja, ki je še poglobila moje znanje ne le s področja evropskih zadev, temveč tudi v smislu razvoja profesionalnega odnosa do dela in sodelavcev. Raznolikost nalog, ki sem jih opravljala, mi je omogočila, da sem uživala podporo in mentorstvo kar vseh sodelavcev. Zaupane naloge so obsegale pomoč pri organizaciji dogodkov, kot sta bila na primer dvajseta obletnica enotnega trga ali obisk komisarja, sodelovanje z informacijskimi središči Europe Direct, obveščanje deležnikov o novostih s področja evropskih politik in mnoge druge zadolžitve, ki te obogatijo tako profesionalno kot osebnostno. Ravno majhnost skupine ter istočasna raznolikost in številčnost nalog omogočajo kar največjo spodbudo k razvijanju kreativnosti in izkoriščanju potencialov, ki so skriti v posamezniku. Opravljeno pripravništvo na Predstavništvu Evropske komisije je bilo zame ena vidnejših prelomnic v mojem življenju, ki sem jo izpostavila tudi v svojem življenjepisu. Zaradi te izkušnje sem bila primernejša kandidatka za študij na College of Europe v Bruggeju, kjer danes opravljam specializacijo na področju mednarodnih odnosov in diplomacije z vidika evropske zunanje politike. Veščine in znanje, ki jih je možno pridobiti z opravljanjem prakse ali pripravništva, so se izkazali za zlato popotnico v svet ter za pravilno investicijo v prihodnost. Dodana vrednost opravljanja prakse ali pripravništva je ta, da te hkrati poveže še z ostalimi praktikanti in pripravniki, ki sedaj sodelujemo v okviru Team Europe Junior, tj. mreže za medsebojno izmenjavo idej ter informiranje javnosti o delovanju evropskih institucij in splošnih evropskih zadevah."    O svoji izkušnji je spregovorila tudi na TV Slovenija.

 

Delovna mesta

Vas zanima zaposlitev v tujini? Evropski portal za zaposlitveno mobilnost EURES je pravi naslov za vas.

Več: