Predstavništvo v Sloveniji

Pripravništva

Pripravništvo v institucijah in ostalih organih Evropske unije vam lahko prinese zanimive izkušnje in vam odpre nova vrata v svet. Pripravništva so namenjena diplomantom in študentom.

Plačano pripravništvo pri Evropski komisiji je na voljo vsako leto in vselej traja pet mesecev. V spomladanskem terminu se začne 1. marca, v jesenskem pa 1. oktobra.

Več:

 

A zakaj bi izgubljali besede?

Naj vam o tem, kaj je pripravništvo pomenilo zanj, iz prve roke več pove kar naš nekdanji kolega Andrej Kirn. 

"Pripravništva, ki jih Evropska unija ponuja dvakrat letno, so odlična priložnost za spoznavanje novih tematik s tega področja. Pet mesecev prehitro mine, saj je obdobje polno izzivov, delo poteka v izredno profesionalnem okolju, pridobiš pa si mnogo novih poznanstev in vpogled v delovanje EU in posameznih držav članic. Takšna izkušnja, ali v Bruslju ali na enem izmed predstavništev Evropske komisije v članicah EU, je nedvomno koristna ne samo za individualno rast, ampak tudi kot popotnica pri nadaljnjih korakih v karieri. 

Konkurenca za pridobitev naziva "blue book trainee" je sicer visoka, ampak s pravim pristopom, samoiniciativnostjo in motivacijo imajo ljudje z različnih koncev Evrope enake možnosti, da so izbrani. Prijavo na tovrstna pripravništva bi priporočil vsakomur, ki ga zanima EU in prihodnost Evrope ter se želi postaviti na mesto, s katerega lahko spremlja odnos med institucijami EU in državami članicami z drugega zornega kota. 

Sam sem imel srečo, da sem opravljal pripravništvo na Predstavništvu Evropske komisije v Ljubljani, kjer sem pod mentorstvom namestnika vodje Predstavništva pomagal pri pokrivanju političnih in gospodarskih vsebin. Sestanki tiskovnih predstavnikov evropskih komisarjev, ki smo jih redno spremljali preko videokonference, so mi omogočili celovit vpogled v široko paleto vsebin, tako notranjih kot zunanjih, s katerimi se EU dnevno sooča. Prednost dela na predstavništvu, ki spada pod Generalni direktorat za komuniciranje, je vsekakor raznolikost dela in možnost sodelovanja tako na političnem področju kot pri stikih z javnostjo in projektih, ki jih EU izvaja v Sloveniji. 

To delo me je spodbudilo za podiplomski študij na področju evropske zunanje politike na College of Europe v Belgiji, pozitivne izkušnje pripravništva pa so bile dodatna motivacija za prijavo na program «Junior Professionals in Delegation«, v katerega sem bil nato izbran. V sklopu tega programa sem bil poslan na Delegacijo EU v Izraelu. 

Dinamika dogajanja v Bruslju se konstantno spreminja, še toliko bolj po sprejetju Lizbonske pogodbe, z vzpostavitvijo Evropske službe za zunanje delovanje in spremembami v pristojnostih Komisije. V času, ko vsi govorijo o varčevanju, pa ostaja pripravništvo za EU sestavni del testiranja novih kadrov, navdušenih nad evropskim projektom, in s tem kakovostno prispeva k približevanju evropskih tematik državljanom držav članic."