Reprezentanţa în România

Spațiul Public European

/romania/file/spe2018jpg_rospe_2018.jpg

spe_2018
©

Spațiul Public European (SPE) se află în centrul Bucureştiului și este gestionat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

SPE este un spațiu multifuncțional, deschis zilnic pentru public (a se vedea orarul mai jos), unde vizitatorii au acces la surse oficiale de informare, atât tipărite, cât și online (câteva exemple ilustrative pot fi găsite aici).
 
SPE găzduieşte conferințe, seminarii, evenimente oficiale, expoziții, proiecții de filme, conferințe de presă, prezentări, lecturi publice şi altele (modul de aranjare a sălii şi alte informaţii aici). SPE dezvoltă şi diferite programe pentru elevi, cu scopul de a susţine celelalte instituţii în efortul lor de informare a cetăţenilor.

Prin activitățile sale, SPE urmărește promovarea dezbaterilor pe teme europene şi creşterea gradului de informare a cetăţenilor cu privire la Uniunea Europeană, prin facilitarea accesului la informaţie, prin prezentarea acesteia într-un format accesibil şi atractiv, adaptat intereselor publicului român.

Date de contact:

Adresă:

str. Vasile Lascăr, nr. 31, parter
020492 București

Telefon: 021.212.16.19

E-mail: contact@spatiuleuropa.eu

Facebook: https://www.facebook.com/spatiul.public.european/

Twitter: https://twitter.com/SPE_RO

Pinterest: https://ro.pinterest.com/spatiuleuropa/

Orar:

Luni-joi: 10.00 – 18.00

Vineri: 10.00 – 17.00

 

Joia de film

În fiecare joi seară, de la ora 19:00, la SPE se derulează JOIA de film, un program de proiecții gratuite de filme artistice și documentare. Publicul poate viziona filme variate, de genuri diferite și venind din toate colțurile lumii, dar care au ceva de spus. Fie că subiectele lor generează dezbatere sau oferă răspunsuri la întrebări importante, acestea vor lăsa o urmă în sufletul sau mintea spectatorilor. JOIA de film se adresează tuturor, de la elevi și studenți până la oameni maturi și pensionari. Află mai multe detalii despre filmul din această săptămână aici.

 

Despre Uniunea Europeană, altfel decât la școală

Spațiul Public European continuă programele sale pentru elevi din toate ciclurile școlare. Pentru programare, cadrele didactice sunt rugate să trimită un mesaj la adresa contact@spatiuleuropa.eu, care să includă data vizite, școala, numărul elevilor și datele sale de contact.

Cei mai mici sunt invitați într-o călătorie „cu balonul prin Europa”, după un itinerariu pe care îl stabilesc chiar ei. Poposesc astfel virtual în multe dintre statele membre ale UE. Află că în Belgia sunt cele mai bune bomboane de ciocolată și că jocul Lego a fost creat în Danemarca. Și povestesc, la rândul lor, despre povești precum „Mica sirenă”, „Peter Pan” sau „Muzicanții din Bremen”. După călătorie, se împart în echipe și se întrec să construiască harta Europei din piese de puzzle.

Elevii din clasele V-VIII fac și ei o călătorie, dar „în timp”, în istoria Uniunii Europene. Află când a fost creată Uniunea și care sunt etapele prin care s-a ajuns de la șase la 28 de țări membre. Se opresc și ei în câteva țări membre și povestesc, de exemplu, ce romane de Jules Verne au citit, află din ce țară erau Mozart și Pitagora, care sunt cei mai faimoși pictori spanioli sau ce sport este popular în Lituania. În partea a doua, își adresează unii altora întrebări, cu ajutorul jocului Neurodyssee, care le testează cunoștințele de cultură generală europeană.

Incursiunea liceenilor în istoria Uniunii Europene este mai amplă. Pe lângă faptul că sunt trecute în revistă principalele evenimente internaționale, află și care au fost principalele invenții, cele mai cunoscute cărți, filme, dar și ce se purta, din anii 1950 până în zilele noastre.

Ca să poată să aprofundeze ce au învățat despre Europa și istoria Uniunii Europene, primesc câte un pachet cu publicații adecvate vârstei lor și sunt îndemnați să revină la Spațiul Public European să-și completeze colecția.

În fiecare dintre anii trecuți, Spațiul Public European s-a dovedit o destinație foarte căutată pentru săptămâna altfel, și nu de puține ori ne-am fi dorit ca zilele să fi avut mai multe ore decât în săptămânile obișnuite, ca să-i putem primi pe toți doritorii!