Reprezentanţa în România

Ştiri

Pages

/romania/file/vaccin3png_rovaccin3.png

vaccin3

Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK* ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE. Comisia continuă discuțiile intensive cu alți producători de vaccinuri.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/premiulcesepentrusolidaritatecivilapng_ropremiul_cese_pentru_solidaritate_civila.png

premiul_cese_pentru_solidaritate_civila.png

Comitetul Economic și Social European (CESE) lansează Premiul pentru solidaritate civilă, un premiu unic cu tema specifică „Societatea civilă împotriva pandemiei de COVID-19”, care, anul acesta, va înlocui premiul său anual emblematic – Premiul pentru societatea civilă.

CESE va premia până la 29 de inițiative de solidaritate întreprinse în UE și în Regatul Unit, care luptă împotriva pandemiei de COVID-19 și atenuează consecințele devastatoare ale acesteia.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/vietnampng_rovietnam.png

vietnam

Exporturile UE către Vietnam vor fi supuse unor taxe mai mici începând de mâine, 1 august. Acesta este efectul imediat al intrării în vigoare a acordului comercial UE-Vietnam, care, în ultimă instanță, va elimina taxele vamale pentru 99 % din mărfurile comercializate între cele două părți. Totodată, desfășurarea activităților comerciale în Vietnam se va simplifica pentru întreprinderile europene: acestea vor fi acum în măsură să investească și să depună oferte pentru contracte publice, beneficiind de șanse egale în raport cu concurenții lor locali. În cadrul noului acord, beneficiile economice sunt însoțite de garanții privind respectarea drepturilor lucrătorilor, protecția mediului și Acordul de la Paris privind schimbările climatice, prin dispoziții ferme în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic și executorii.

Categorie: Relaţii externe şi afaceri externe

/romania/file/coeziune1png_rocoeziune_1.png

coeziune_1.png

Ieri, 30 iulie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a afla punctul de vedere al cetățenilor și al părților interesate cu privire la inițiativa privind investițiile interregionale pentru inovare (I3), a cărei instituire a fost propusă de Comisie pentru următoarea perioadă de programare.

Categorie: Regiuni şi dezvoltare locală, UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/react-eupng_roreact-eu.png

react-eu.png

În scrisorile adresate miniștrilor UE responsabili cu politica de coeziune, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au clarificat modul în care statele membre pot utiliza fondul REACT-EU. Fondul face parte din instrumentul de redresare Next Generation EU și se va concentra pe susținerea rezilienței pieței forței de muncă, sprijinirea locurilor de muncă, a IMM-urilor și a familiilor cu venituri mici, precum și pe stabilirea unor baze viabile pentru tranzițiile digitală și verde și pentru o redresare socioeconomică durabilă.

Categorie: Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă, Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/adamclisipng_roadamclisi.png

adamclisi

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a vinului „Adamclisi” din România în Registrul denumirilor de origine protejate (DOP). „Adamclisi” este o denumire care se referă la vinuri albe, roze și roșii produse într-o zonă viticolă foarte veche din regiunea Dobrogei. Datorită caracteristicilor pedologice și climatice, vinurile produse în zonă au arome în general fructate și corpolență medie.

Categorie: Cultură, educaţie şi tineret, UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/coeziunepng_rocoeziune.png

coeziune

Ieri, 29 iulie, Comisia a publicat o primă evaluare provizorie a modului în care statele membre ale UE au făcut uz de pachetele din cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII). De la adoptarea primei propuneri privind CRII, statele membre au mobilizat cu o viteză fără precedent sume imense din resursele alocate implementării politicii de coeziune pentru a combate criza cauzată de coronavirus.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/inselatoriionlinepng_roinselatoriionline.png

inselatoriionline

Astăzi, 29 iulie, Comisia Europeană și Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (Rețeaua CPC) au publicat rezultatele celei de a doua examinări la nivel înalt privind înșelătoriile referitoare la  coronavirus, efectuate în luna iunie, ca urmare a solicitării Comisiei de a combate produsele și publicitatea înșelătoare asociate cu coronavirusul.

Categorie: Ştiinţă şi tehnologie, Justiţie şi drepturile cetăţenilor, Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/remdesivirpng-0_roremdesivir.png

remdesivir

Ieri, 28 iulie, Comisia Europeană a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei, pentru a răspunde nevoilor imediate.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/oradeapng_rooradea.png

oradea

Comisia Europeană a aprobat o schemă pentru România, în valoare de 1 milion de euro, destinată companiilor aeriene care își reiau sau încep zborurile către și de pe aeroportul Oradea. Aeroportul Oradea joacă un rol important în ceea ce privește conectivitatea regională și internațională a țării.

Categorie: Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă

Pages