Reprezentanţa în România

Ştiri

Pages

/romania/file/apapotabilapng_roapa_potabila.png

apa_potabila.png

Comisia Europeană a aprobat o investiție de aproape 370 de milioane EUR din Fondul de coeziune pentru a îmbunătăți furnizarea de apă potabilă sigură și colectarea și tratarea apelor reziduale.

Proiectul va îmbunătăți și va extinde infrastructura de alimentare cu apă și de canalizare în șase județe din România: Constanța, Călărași, Dâmbovița, Ialomița și părți din județul Ilfov și Brașov.

Categorie: Regiuni şi dezvoltare locală

/romania/file/infringementaudiovizualpng_roinfringement_audiovizual.png

infringement_audiovizual.png

Astăzi, 23 noiembrie, Comisia Europeană a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 23 de state membre și a Regatului Unit pentru neadoptarea noilor norme care reglementează coordonarea la nivelul UE a tuturor serviciilor mass-media audiovizuale, atât programele de televiziune tradiționale, cât și serviciile la cerere, precum și platformele de partajare a materialelor video.

Categorie: Justiţie şi drepturile cetăţenilor

/romania/file/robotidezinfectarepng_roroboti_dezinfectare.png

roboti_dezinfectare.png

În cadrul eforturilor sale continue de a combate răspândirea coronavirusului și de a pune echipamentele necesare la dispoziția statelor membre, Comisia a lansat achiziționarea a 200 de roboți pentru dezinfectare care vor fi livrați spitalelor din întreaga Europă. În ansamblu, un buget specific de până la 12 milioane de euro este disponibil prin Instrumentul de sprijin de urgență (ESI).

Categorie: Ştiinţă şi tehnologie, Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/operatoriaeroportuaripng_rooperatori_aeroportuari.png

operatori_aeroportuari.png

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare românească în valoare de 21,3 milioane RON (aproximativ 4,4 milioane EUR) pentru a despăgubi operatorii aeroportuari regionali din România pentru pagubele suferite ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Categorie: Transporturi şi călătorii, Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă

/romania/file/raportcalitateaerpng_roraport_calitate_aer.png

raport_calitate_aer.png

În Europa, calitatea mai bună a aerului a dus la scăderea semnificativă a numărului de decese premature în ultimii zece ani. Cu toate acestea, cele mai recente date oficiale ale Agenției Europene de Mediu (AEM) arată că aproape toți europenii sunt încă afectați de poluarea aerului, care provoacă decesul prematur a circa 400 000 de persoane pe întreg continentul.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/ajutoaredestatjpg_roajutoare_de_stat.jpg

ajutoare_de_stat.jpg

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 12,4 milioane de euro (59,5 milioane RON) pentru sprijinirea producătorilor de vin afectați de pandemia de coronavirus. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 1,7 milioane de euro destinată companiilor aeriene care reiau sau încep să efectueze zboruri înspre și dinspre aeroportul din Sibiu.

Categorie: Transporturi şi călătorii, Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă, Agricultură, pescuit şi alimentaţie

/romania/file/offshorepng_rooffshore.png

offshore

Pentru a contribui la atingerea, până în 2050, a obiectivului neutralității climatice vizat de UE, Comisia Europeană prezintă astăzi, 19 noiembrie, Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore. Strategia propune sporirea capacității eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/antigenicepng_roantigenice.png

antigenice

Astăzi, 18 noiembrie, Comisia Europeană a adoptat o recomandare privind utilizarea testelor antigenice rapide pentru diagnosticarea COVID-19. Ea urmează Recomandării din 28 octombrie a Comisiei și are scopul de a asigura o abordare comună și strategii de testare mai eficiente în întreaga UE. Ea se bazează pe orientările elaborate cu ajutorul contribuțiilor statelor membre și ale experților Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/protectiacopiilorpng_roprotectia_copiilor.png

protectia_copiilor.png

Cu ocazia Zilei europene privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, Comisia își reafirmă hotărârea de a combate abuzul sexual asupra copiilor cu ajutorul tuturor instrumentelor de care dispune.

Categorie: Justiţie şi drepturile cetăţenilor

/romania/file/semestruleuropeantoamnapng_rosemestrul_european_toamna.png

semestrul_european_toamna.png

Comisia Europeană a prezentat astăzi, 18 noiembrie, pachetul de toamnă pentru politica economică, care include avizele referitoare la proiectele de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro (PPB) pe 2021 și recomandările de politică pentru zona euro. Acesta este al doilea pas din ciclul semestrului european 2021, care a început în septembrie odată cu publicarea strategiei anuale privind creșterea durabilă, având ca nucleu conceptul de sustenabilitate competitivă. Strategia anuală privind creșterea durabilă a furnizat totodată orientări strategice statelor membre pentru elaborarea planurilor lor de redresare și reziliență și a precizat modul în care Mecanismul de redresare și reziliență (Recovery and Resilience Facility - RFR) se conjugă cu semestrul european. Pachetul prezentat astăzi are la bază previziunile economice din toamna anului 2020, elaborate într-un context de mare incertitudine, conform cărora, din cauza șocului economic provocat de pandemia de coronavirus, în 2022 producția din zona euro și din UE în ansamblu va rămâne sub nivelul anterior pandemiei.

Categorie: Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă

Pages