Reprezentanţa în România

Ştiri

Pages

/romania/file/greendealpng-1_rogreendeal.png

greendeal

Comisia Europeană a decis astăzi, 17 septembrie, să lanseze o cerere de propuneri în valoare de 1 miliard EUR pentru proiecte de cercetare și inovare care să răspundă crizei climatice și să contribuie la protejarea biodiversității și a ecosistemelor unice ale Europei. Cererea de propuneri a Pactului verde european finanțată din programul Orizont 2020, pentru care înscrierile se deschid mâine, va stimula redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus, prin transformarea provocărilor ecologice în oportunități de inovare.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/reducereemisiipng_roreducere_emisii.png

reducere_emisii

Comisia Europeană a prezentat astăzi, 17 septembrie, planul său de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Acest nivel de ambiție pentru următorul deceniu va plasa UE pe o cale echilibrată către atingerea neutralității climatice până în 2050. Noul obiectiv se bazează pe o evaluare cuprinzătoare a impactului atât la nivel social și economic, cât și la nivelul mediului. Evaluarea demonstrează că acest demers este realist și fezabil. Acest obiectiv mai ambițios subliniază, de asemenea, poziția constantă a UE de lider la nivel mondial, în perspectiva următoarei Conferințe a ONU privind schimbările climatice (COP26).

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/nextgenerationeupng-0_ronextgenerationeu.png

nextgenerationeu

Comisia Europeană a stabilit orientări strategice pentru punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență în cadrul Strategiei sale anuale privind creșterea durabilă pentru 2021. Mecanismul este principalul instrument de redresare, aflat în centrul NextGenerationEU, și va sprijini eforturile UE de a ieși mai puternică și mai rezilientă din criza actuală. Prin intermediul mecanismului se va oferi o sumă fără precedent, de 672,5 miliarde EUR, sub formă de împrumuturi și granturi ce vor fi concentrate în primii ani, esențiali pentru redresare.

Categorie: Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă, UE pe înţelesul tuturor, Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/mobilitatepng_romobilitate.png

mobilitate

Ziua de mâine, 16 septembrie, marchează începutul celei de a 19-a Săptămâni Europene a Mobilității, campania anuală a Comisiei Europene care promovează mobilitatea urbană curată și durabilă. Pe parcursul evenimentului, între 16 și 22 septembrie, mii de orașe din peste 40 de țări vor organiza activități care pun în prim-plan mobilitatea cu emisii zero. Acestea includ bine-cunoscuta zi fără mașini, când drumurile sunt închise traficului motorizat și deschise persoanelor care merg pe jos, cu bicicleta, cu trotineta electrică etc.

Categorie: Transporturi şi călătorii

/romania/file/interoperabilitatepng_rointeroperabilitate.png

interoperabilitate

Pentru a exploata pe deplin potențialul de a întrerupe lanțul de infectare cu coronavirus și de a salva vieți pe care îl au aplicațiile mobile de depistare a contacților apropiați și de avertizare, Comisia instituie serviciul „pasarela de interoperabilitate”, care conectează aplicațiile naționale din întreaga UE. Astăzi am atins un jalon important, în contextul în care un grup de state membre încep testarea infrastructurii. Comisia a demarat exerciții de testare între serverele back-end ale aplicațiilor oficiale ale Republicii Cehe, Danemarcei, Germaniei, Irlandei, Italiei și Letoniei și un server-pasarelă nou-înființat.

/romania/file/onlineabusepng_roonlineabuse.png

onlineabuse

Recent, Comisia a propus un regulament provizoriu pentru a se asigura că furnizorii de servicii de comunicații online pot continua să detecteze și să raporteze abuzuri sexuale asupra copiilor în mediul online și să elimine materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor.

Categorie: Justiţie şi drepturile cetăţenilor

/romania/file/plasmapng_roplasma.png

plasma

Comisia a anunțat astăzi, 11 septembrie, că va acorda sprijin în valoare de 4 milioane de euro unui nou proiect de cercetare, SUPPORT-E, care va coordona eforturile menite să stabilească dacă transfuziile de plasmă convalescentă — care utilizează plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19 — reprezintă un tratament eficace și sigur.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/stateaid3png-0_rostateaid3.png

stateaid3

Comisia Europeană a lansat o consultare publică prin care invită statele membre și alte părți interesate să își prezinte opiniile și observațiile cu privire la actualele norme ale UE privind ajutoarele de stat aplicabile sprijinului public pentru dezvoltarea rețelelor de comunicații în bandă largă. Consultarea publică face parte dintr-o evaluare globală de către Comisie a normelor relevante, pentru a stabili dacă acestea sunt încă adecvate scopului lor sau dacă vor trebui actualizate în lumina recentelor evoluții tehnologice și ale pieței. Toate părțile interesate pot participa la consultarea publică până la 5 ianuarie 2021.

Categorie: Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă

/romania/file/clujinovator1png_rocluj_inovator_1.png

cluj_inovator_1.png

Alături de Valencia, Viena și doar alte 3 orașe europene, Cluj-Napoca este printre cei 6 finaliști ai competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 și ar putea câștiga 1 milion de euro.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/disinfoevaluarepng_rodisinfoevaluare.png

disinfoevaluare

Comisia prezintă astăzi, 10 septembrie, evaluarea punerii în aplicare și a eficacității Codului de bune practici privind dezinformarea. Conform evaluării, codul s-a dovedit a fi un instrument foarte valoros, primul de acest fel la nivel mondial, și a oferit un cadru pentru un dialog structurat între actorii relevanți, menit să asigure o mai mare transparență a politicilor platformelor împotriva dezinformării în UE. În același timp, evaluarea evidențiază anumite deficiențe, cauzate în principal de caracterul de autoreglementare al codului.

Categorie: Ştiinţă şi tehnologie, Justiţie şi drepturile cetăţenilor

Pages