Reprezentanţa în România

Ştiri

Pages

/romania/file/selfiepng_roselfie.png

selfie

Comisia a lansat astăzi, 12 iulie, o nouă versiune a SELFIE, un instrument care ajută școlile să valorifice la maximum tehnologiile digitale pentru predare și învățare. În contextul în care școlile încep să se redeschidă în întreaga Europă, instrumentul SELFIE a fost actualizat pentru a le ajuta să reflecteze asupra modului în care fac față învățării la distanță în timpul pandemiei de COVID-19 și să planifice următorul an școlar pe baza nevoilor elevilor și ale cadrelor didactice.

Categorie: Cultură, educaţie şi tineret

/romania/file/cambodgiapng_rocambodgia.png

cambodgia

Începând de astăzi, 12 august, o parte dintre produsele de export tipice ale Cambodgiei, cum ar fi produsele de îmbrăcăminte, de încălțăminte și articolele de călătorie, sunt supuse taxelor vamale ale Uniunii Europene. Din acest moment se aplică decizia UE de a retrage parțial accesul Cambodgiei pe piața UE fără taxe vamale și fără contingente. Tratamentul preferențial de care beneficia Cambodgia în temeiul regimului „Totul în afară de arme” (EBA) - regimul comercial al UE pentru țările cel mai puțin dezvoltate - este în prezent suspendat temporar din cauza preocupărilor grave și sistematice legate de respectarea drepturilor omului în această țară. UE pune în aplicare această măsură, dar își menține deschiderea pentru a colabora cu Cambodgia în ceea ce privește reformele necesare.

Categorie: Afaceri comerciale, Relaţii externe şi afaceri externe

/romania/file/croatiapng-0_rocroatia.png

croatia

Comisia anunță astăzi, 11 august, o primă tranșă a ajutorului financiar în valoare de 88,9 milioane EUR acordat Croației în cadrul Fondului de solidaritate al UE (FSUE), în urma cutremurului devastator care a lovit orașul Zagreb și împrejurimile acestuia la 22 martie 2020. Este vorbe despre o contribuție la eforturile țării de a oferi sprijin populației și de a reface infrastructurile și serviciile esențiale.

Categorie: Regiuni şi dezvoltare locală

/romania/file/cercetarepng_rocercetare.png

cercetare

Comisia va sprijini 23 de noi proiecte de cercetare cu 128 de milioane EUR ca răspuns la pandemia de coronavirus în curs. Finanțarea pusă la dispoziție în cadrul programului de cercetare și inovare al UE Orizont 2020 face parte din angajamentul asumat de Comisie de a consacra 1,4 miliarde EUR inițiativei privind răspunsul mondial la coronavirus, lansată de președinta Ursula von der Leyen în mai 2020.

Categorie: Ştiinţă şi tehnologie, Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/biotehnologie1png_robiotehnologie_1.png

biotehnologie_1.png

Banca Europeană de Investiții investește 30 de milioane de euro pentru a sprijini strategia de inovare a EryDel. Obiectivul acestei companii italiene de biotehnologie este dezvoltarea și comercializarea de terapii derivate din tehnologia sa care utilizează globule roșii pentru tratarea bolilor rare. Cel mai avansat produs al EryDel, în prezent în curs de dezvoltare, urmărește să trateze „Ataxia-telangiectazia”, o boală neurodegenerativă rară care provoacă un handicap grav la copii.

 

Categorie: Ştiinţă şi tehnologie

/romania/file/timisoarapng-0_rotimisoara.png

timisoara

Comisia Europeană a concluzionat că o subvenție directă acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro), destinată Aeroportului Timișoara, respectă normele UE privind ajutorul de stat. Măsura urmărește să compenseze pagubele suferite de aeroport ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Categorie: Regiuni şi dezvoltare locală

/romania/file/clujpng-0_rocluj.png

cluj

Alături de Milano, Valencia, Viena și alte 8 orașe europene, Cluj-Napoca este în finala competiției pentru titlul de „Capitala europeană a inovării 2020” și ar putea câștiga 1 milion de euro. Finanțat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/greenpng-0_rogreen.png

green

Comisia a luat primele măsuri în procesul de revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile și a Directivei privind eficiența energetică, invitând cetățenii și părțile interesate să își prezinte observațiile cu privire la două foi de parcurs.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/vaccin3png_rovaccin3.png

vaccin3

Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK* ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE. Comisia continuă discuțiile intensive cu alți producători de vaccinuri.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/premiulcesepentrusolidaritatecivilapng_ropremiul_cese_pentru_solidaritate_civila.png

premiul_cese_pentru_solidaritate_civila.png

Comitetul Economic și Social European (CESE) lansează Premiul pentru solidaritate civilă, un premiu unic cu tema specifică „Societatea civilă împotriva pandemiei de COVID-19”, care, anul acesta, va înlocui premiul său anual emblematic – Premiul pentru societatea civilă.

CESE va premia până la 29 de inițiative de solidaritate întreprinse în UE și în Regatul Unit, care luptă împotriva pandemiei de COVID-19 și atenuează consecințele devastatoare ale acesteia.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

Pages