Reprezentanţa în România

Donatorii UE și cei internaționali se angajează să contribuie cu 1,15 miliarde EUR la eforturile de reconstrucție în urma cutremurului din Albania

/romania/file/albaniapng_roalbania.png

albania

100 de delegații reprezentând Uniunea Europeană, statele sale membre și partenerii săi, inclusiv organizații internaționale și societatea civilă, s-au reunit la Bruxelles în cadrul Conferinței internaționale a donatorilor pentru a sprijini Albania, care a fost lovită de un cutremur devastator la 26 noiembrie 2019.

18/02/2020

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, gazda acestui eveniment, a declarat: „Astăzi, comunitatea internațională și-a exprimat solidaritatea față de Albania. Uniunea Europeană, statele sale membre și Banca Europeană de Investiții au promis că vor contribui cu o treime din suma totală promisă. Întreaga Uniune Europeană s-a mobilizat pentru o țară situată în inima continentului nostru, care sper și am convingerea că, într-o bună zi, va fi membră a Uniunii. Acum mai mult decât oricând, cetățenii albanezi știu că fac parte din familia noastră europeană.

Conferința a fost deschisă de președinta Comisiei, dna von der Leyen. Printre participanți s-au numărat prim-ministrul albanez, Edi Rama, președintele Consiliului European, Charles Michel, și prim-ministrul croat, Andrej Plenković.

Din cele 1,15 miliarde EUR promise astăzi, Uniunea Europeană (adică statele membre, Comisia și Banca Europeană de Investiții) a anunțat că va aloca 400 de milioane EUR pentru reconstrucția Albaniei. Comisia Europeană s-a angajat să aloce în acest scop 115 milioane EUR din bugetul UE. Această sumă include un prim grant în valoare de 15 milioane EUR pentru reconstrucția și reabilitarea principalelor clădiri publice, cum ar fi școlile, semnat astăzi de președinta von der Leyen și de prim-ministrul Rama, care va permite începerea rapidă a operațiunilor de sprijin pe teren. În continuare, Comisia propune Consiliului și Parlamentului alocarea, în acest an, a altor 100 de milioane EUR de la bugetul UE, sub formă de granturi, pentru a sprijini reabilitarea și reconstrucția clădirilor publice și private, precum și redresarea întreprinderilor afectate.

Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere, a luat cuvântul în numele UE atunci când a fost prezentată evaluarea nevoilor postdezastru și a moderat sesiunea de asumare de angajamente din partea donatorilor, iar Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a vorbit despre asistența de urgență acordată inițial.

Context

La 26 noiembrie 2019, Albania a fost lovită de un cutremur devastator cu o magnitudine de 6,3 pe scara Richter. 51 de persoane și-au pierdut viața, peste 900 au fost rănite și aproximativ 17 000 au fost strămutate temporar; în total, cutremurul a afectat peste 200 000 de persoane din 11 localități. Printre miile de clădiri care au fost distruse sau grav afectate se numără și infrastructuri publice și private, locuințe, școli și spitale.

În urma activării mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, la cererea guvernului albanez, au fost mobilizate imediat echipe de căutare și de salvare. Astfel, s-a acordat asistență în natură și au fost trimiși ingineri proiectanți de structuri atât prin intermediul mecanismului, cât și bilateral, de către statele membre ale UE și parteneri din regiune. În perioada 27 noiembrie ‑ 20 decembrie 2019, Echipa de protecție civilă a UE s-a aflat în Albania, unde a coordonat răspunsul internațional.

Guvernul Albaniei, Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite și Banca Mondială au elaborat un raport de evaluare a nevoilor postdezastru, care a fost publicat la 5 februarie 2020 pentru a mobiliza comunitatea donatorilor. Acesta arată că impactul total al dezastrului în cele 11 localități afectate se ridică la peste 980 de milioane EUR, iar pentru redresarea tuturor sectoarelor ar fi necesare aproape 1,08 miliarde EUR. Cele mai multe daune s-au înregistrat în sectorul locuințelor, urmat de sectorul de producție (cum ar fi comerțul, turismul, agricultura și patrimoniul cultural) și de sectorul educației.

Pentru a trasa câteva linii de referință pentru reconstrucția locuințelor, Guvernul Albaniei, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană și Banca Mondială au stabilit un set de principii de bază în cadrul unei declarații de intenție. Aceste principii oferă parametri pentru mecanismele de finanțare pe baza cărora să se asigure o reconstrucție clară, eficientă, participativă și transparentă, permițând justificarea utilizării și coordonarea fondurilor alocate și un control îmbunătățit al calității construcțiilor.

Pentru informații suplimentare

Site-ul web al Conferinței internaționale a donatorilor „Împreună pentru Albania”

Declarația de intenție cu ocazia Conferinței internaționale a donatorilor după cutremur

Discursul de deschidere al președintei Ursula von der Leyen în cadrul Conferinței internaționale a donatorilor „Împreună pentru Albania”

Observații ale președintei Ursula von der Leyen la întâlnirea cu presă la care a participat împreună cu prim-ministrul Albaniei, Edi Rama

Declarația comisarului privind vecinătatea și extinderea, Olivér Várhelyi

Declarația comisarului pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič

Materiale foto și video disponibile pe EbS

Date de contact pentru presă

Eric MAMER

Telefon +32 2 299 40 73

Adresă eric.mamer@ec.europa.eu

Dana SPINANT

Telefon +32 2 299 01 50

Adresă dana.spinant@ec.europa.eu

Ana PISONERO-HERNANDEZ

Telefon +32 2 295 43 20

Adresă Ana.PISONERO-HERNANDEZ@ec.europa.eu

Alceo SMERILLI

Telefon + 32 2 296 48 87

Adresă alceo.smerilli@ec.europa.eu