Reprezentanţa în România

Comisarii Thyssen și Jourová participă la reuniunea ,, Formațiunii Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO)”

/romania/file/jourova-thyssenpng_rojourova-thyssen.png

jourova-thyssen

Astăzi, 24 octombrie, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen,  și comisarul pentru justiție, egalitate de gen și consumatori, Vera Jourová,  participă la reuniunea ,,Formațiunii Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) a Consiliului”.

24/10/2019

În cadrul acesteia se așteaptă ca miniștrii pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale să adopte propunerea Comisiei de a pune la dispoziție fonduri din Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii cei mai afectați de scenariul unui Brexit fără acord. De asemenea, se așteaptă ca miniștrii să adopte concluzii privind economia bunăstării și ,,Viitorul muncii: UE sprijină declarația centenară a Organizației Internaționale a Muncii”. În plus, miniștrii vor discuta principalele provocări sociale și în materie de ocupare a forței de muncă în cadrul semestrului european și vor desfășura o dezbatere privind corelarea competențelor cu nevoile pieței forței de muncă într-o lume a muncii în schimbare, cu un accent deosebit pe învățarea pe toată durata vieții.

 

În al doilea rând, miniștrii vor avea o dezbatere în timpul prânzului cu privire la utilizarea „clauzei pasarelă” din cadrul procesului legislativ al politicii sociale a  UE, prin care actele ar putea fi adoptate cu majoritate calificată, mai degrabă decât în unanimitate.

 

Nu în ultimul rând, miniștrii UE vor discuta despre modalitățile de consolidare a luptei împotriva discriminării în UE, pentru a promova dezbaterea propunerii de directivă privind egalitatea de tratament. În acest context, Comisia Europeană a publicat ediția specială a Eurobarometrului privind discriminarea. Sondajul analizează modul în care cetățenii europeni percep discriminarea pe motive de religie, culoare a pielii, sex sau orientare sexuală. Sondajul Eurobarometru este disponibil aici, iar un rezumat al principalelor rezultate poate fi regăsit în aceste fișe informative .

 

Conferința de presă care va urma reuniunii Consiliului în jurul orei 17:30 va fi transmisă pe EbS.(pentru mai multe informații: Christian Wigand – Tél. + 32 229 62253 ; Sara Soumillion – Tél. + 32 229 67094 ; Athina Reuter – Tél. + 32 229 82390)