Reprezentanţa în România

Europa creativă: Comisia deschide calea către un nou program care să le permită artiștilor europeni să lucreze peste hotare

/romania/file/creative-europepng_rocreative-europe.png

creative-europe

Comisia a testat cu succes un nou program de promovare a mobilității artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii. i-Portunus, un proiect-pilot finanțat prin programul Europa creativă al UE, este unul dintre rezultatele concrete ale noii agende europene pentru cultură adoptate în 2018.

24/10/2019

Cu un buget de 1 milion EUR în 2019, i-Portunus a finanțat 343 de artiști și profesioniști din domeniul artelor spectacolului și al artelor vizuale provenind din 36 de țări pentru a lucra peste hotare pentru o perioadă de 15-85 de zile.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Sunt mândru că am lansat acest prim program finanțat de UE prin care ajutăm artiștii și profesioniștii din domeniul culturii să dobândească experiență peste hotare și să clădească noi parteneriate cu alți creatori dincolo de granițe. Acesta este un element esențial pentru a spori inovarea și competitivitatea industriilor culturale și creative din Europa, care joacă un rol important în economiile și societățile noastre.”

Pentru a se califica pentru sprijin prin proiectul i-Portunus, candidații au trebuit să demonstreze un obiectiv specific și bine definit, cum ar fi dezvoltarea unei colaborări internaționale, participarea la o rezidență artistică cu scop productiv sau la dezvoltarea profesională în țara de destinație. În perioada aprilie-septembrie 2019, peste 3 200 de artiști și profesioniști din domeniul culturii și-au depus candidatura pentru a primi sprijin.

Reacțiile participanților și ale industriilor culturale au fost foarte pozitive. Proiectul i-Portunus a avut ecou mai ales în rândul artiștilor tineri și în curs de afirmare. O conferință care a avut loc la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie a reunit o serie de artiști participanți, principalele părți interesate, reprezentând sectoare precum muzica, teatrul, dansul, festivalurile și literatura, precum și institute culturale naționale și internaționale, cum ar fi Fundația Culturală Europeană, pentru a discuta modalități prin care se poate îmbunătăți programul. Discuțiile vor sta la baza recomandărilor pe care părțile interesate le vor prezenta Comisiei la finalul proiectului.

Pașii următori

În 2020, Comisia va investi încă 1,5 milioane EUR în două proiecte similare. Rezultatele și recomandările de pe urma tuturor proiectelor-pilot vor sta la baza acțiunii permanente propuse pentru următorul program Europa creativă pentru perioada 2021-2027.

Context

În mai 2018, Comisia Europeană a publicat comunicarea intitulată „O nouă agendă europeană pentru cultură”, care stabilește obiective de cooperare la nivelul UE și propune 25 de acțiuni prioritare. Una dintre aceste acțiuni își propune încurajarea „mobilității profesioniștilor din sectoarele culturale și creative”. De asemenea, în programul de lucru pentru 2018 al programului Europa creativă, a fost inclus un program transfrontalier de mobilitate pentru artiști și pentru persoanele creative, pentru a testa un nou sistem de finanțare care urmează să fie extins în 2019 și 2020 și pus în aplicare în mod regulat după 2020 în cadrul viitorului program Europa creativă.

i-Portunus este un proiect-pilot pe termen scurt, selectat și finanțat prin programul UE Europa creativă, care sprijină sectoarele culturii și audiovizualului europene.

Pentru a pune în aplicare această nouă inițiativă, a fost publicată o cerere de oferte în 2018. Ofertantul câștigător a fost un consorțiu format din Goethe-Institut (Germania), Institut francais (Franța), Nida Art Colony of Vilnius Academy of Arts (Lituania) și Izolyatsia (Ucraina). Proiectul-pilot a debutat în ianuarie și va dura până în februarie 2020, când consorțiul trebuie să își prezinte recomandările în materie de evaluare și de politică.

Pentru informații suplimentare

i-Portunus

Videoclipuri cu mărturii

Programul Europa creativă

Date de contact pentru presă

  • Nathalie VANDYSTADT

Telefon

+32 2 296 70 83

Adresă

Nathalie.VANDYSTADT@ec.europa.eu

  • Joseph WALDSTEIN

Telefon

+ 32 2 29 56184

Adresă

joseph.waldstein@ec.europa.eu

  • Inga HOGLUND

Telefon

+32 2 295 06 98

Adresă

inga.hoglund@ec.europa.eu