Reprezentanţa în România

363 de milioane de euro pentru călătorii mai rapide peste Dunăre și către țările învecinate

/romania/file/pozapodjpg_ropozapod.jpg

pozapod
© Asociația Pro Infrastructura

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) investește 363,3 milioane de euro pentru construirea unui pod peste Dunăre în orașul Brăila. Proiectul implică, de asemenea, construirea unor drumuri de legătură pentru a îmbunătăți conexiunile de transport dinspre Marea Neagră înspre nord-estul României.

02/09/2019

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea și politica regională, a declarat: „Acest proiect finanțat de UE va îmbunătăți în mod clar calitatea vieții în regiune, prin trasee rutiere mai scurte și mai sigure. Prin conexiuni mai simple către Moldova și către Ucraina, proiectul de coeziune va contribui și la intensificarea relațiilor UE cu vecinii săi.”

Acest proiect, care face parte din rețeaua transeuropeană de transport, va îmbunătăți legătura dintre nordul țării, orașul Tulcea, Delta Dunării și portul Constanța din sud. În prezent, conexiunea se poate face numai prin podul Giurgeni-Vadul Oii (aflat la 88 km la sud de Brăila) sau cu feribotul de la Brăila și Galați. De obicei, traversarea cu feribotul este închisă iarna și primăvara, din cauza înghețului, a ceții sau a furtunilor. Noul pod va oferi o alternativă mai rapidă, durata traseului scăzând cu aproximativ 50 de minute. Proiectul ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2023.

Context

Proiectul a beneficiat de sprijin din partea programului JASPERS (Asistență comună în sprijinul proiectelor din regiunile europene / Joint Assistance to Support Projects in European Regions), oferit în parteneriat de Banca Europeană de Investiții și de Comisia Europeană. Sprijinul JASPERS pentru autoritățile române în cadrul proiectului privind construcția podului de la Brăila a avut în vedere evaluarea și furnizarea de recomandări în ceea ce privește documentația și aspecte esențiale ale acestuia, în mod special a studiului de fezabilitate, precum și proiectarea industrială, studii de mediu, evaluarea vulnerabilităților la schimbările climatice și a riscurilor, justificarea economică și financiară a proiectului și, nu în ultimul rând, asistență pentru pregătirea cererii de finanțare europeană.

Începând din 2007, România a fost unul din principalii beneficiari ai sprijinului oferit de JASPERS pentru dezvoltarea de proiecte, soluționarea aspectelor sectoriale orizontale și consolidarea capacității beneficiarilor. Cu 33 de angajați, Biroul Regional de la București este cel mai mare dintre birourile JASPERS și reprezintă un centru de expertiză pentru întreaga Europă de sud-est. Specialiști din diverse sectoare din alte birouri JASPERS pot furniza expertiza suplimentară necesară proiectelor din regiune. În cadrul perioadei de programare financiară 2014-2020, JASPERS a realizat până în prezent 77 de proiecte pentru autoritățile române, cu o valoare a investițiilor implicate în cele deja finalizate de 9.1 miliarde de euro. Acestea includ 35 de proiecte, totalizând 4 miliarde de euro, finalizate în 2018.

Persoane de contact pentru presă:

Christian Spahr, +32 2 295 00 55

Sophie Dupin de Saint-Cyr, +32 229 56169