Reprezentanţa în România

2021 ar putea fi ultimul an cu o schimbare sezonieră a orei în UE

/romania/file/hourglassjpg_rohourglass.jpg

hourglass
Comisia Europeană

Parlamentul European a susținut astăzi, 26 martie, propunerea Comisiei de a înlătura schimbarea sezonieră a orei. Conform declarațiilor președintelui Juncker privind starea Uniunii Europene din 2018, Comisia a propus înlăturarea schimbării sezoniere a orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă vor să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă. Propunerea a luat în considerare o serie de aspecte, inclusiv rezultatele unei consultări publice organizate de Comisie în 2018 care a primit 4.6 milioane de răspunsuri din cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată într-o consultare de acest fel, cu o majoritate în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

26/03/2019

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat – "Membrii Parlamentului European au transmis un mesaj clar astăzi: vor să oprească schimbarea sezonieră a orei până în 2021. Acesta va avea un efect direct asupra tuturor celor care trăiesc în Uniunea Europeană și le va face viețile mai ușoare. Înțeleg pe deplin importanța coordonării între statele membre în alegerea lor pentru ora standard. Aștept cu interes discuțiile pe care le voi purta cu reprezentanții acestora în luna iunie, în cadrul Consiliului."

De ce a propus Comisia această schimbare?

Țările europene au introdus dispozițiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război și în timpul crizei petroliere din anii 1970. Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naționale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puțin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetățenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătății.

Pornind de la cererea Parlamentului European, și ca parte a unei evaluări a dispozițiilor în vigoare, Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri – cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul oricărei consultări publice organizate de Comisia Europeană. 84 % dintre respondenți au fost în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

În lumina acestor elemente, Comisia Europeană a concluzionat că nu este necesar ca schimbarea sezonieră a orei să fie reglementată în continuare de la Bruxelles și că statele membre ar trebui să aibă libertatea de a decide dacă doresc să utilizeze ora de vară sau de iarnă și de a trata chestiunea la nivel național, în conformitate cu principiul subsidiarității.

Informații suplimentare

Site-ul de internet privind starea Uniunii Europene în 2018

Subpagină privind schimbarea sezonieră a orei

Întrebări și răspunsuri privind propunerea Comisiei de renunțare la schimbarea sezonieră a orei

Raportul final privind consultarea publică

Persoană de contact pentru presă:

Ștefan TURCU, tel: 0724 232 197