Reprezentanţa în România

Scrumbia de Dunăre afumată, al cincilea produs românesc recunoscut și protejat în UE

/romania/file/scrumbiadedunareafumataigpcopyrightdeltaicajpg_roscrumbia_de_dunare_afumata_igp_copyright_deltaica.jpg

scrumbia_de_dunare_afumata_igp_copyright_deltaica
copyright_deltaica

România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

03/12/2018

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.

Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării.

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte 4 produse alimentare românești protejate în UE: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Magiun de prune de Topoloveni. În total, la nivelul UE, sunt înregistrate 1440 de produse protejate.

 

Pagini utile

Cererea de înregistrate cu toate specificațiile pentru Scrumbia de Dunăre afumată

Registrul produselor protejate la nivelul UE

Mai multe informații privind politicile pentru calitatea produselor

 

Persoană de contact pentru presă:

Ștefan TURCU – Tel: 0724 232 197