Reprezentanţa în România

Ghișeul unic online va simplifica viața cetățenilor și activitatea companiilor din UE

/romania/file/europataghiseuuniconlineuejpg_roeuropa_ta_ghiseu_unic_online_ue.jpg

europa_ta_ghiseu_unic_online_ue
copyright

Portalul online "Europa ta" va deveni, în următorii doi ani, un spațiu virtual în care atât cetățenii, cât și companiile vor putea să găsească, într-un singur loc, toate informațiile relevante cu privire la drepturile lor pe piața unică. Acesta va integra mai multe servicii și rețele, naționale sau europene, astfel că, potrivit noilor reglementări, peste 20 dintre cele mai importante operațiuni administrative vor putea fi efectuate online.

05/10/2018

Comisarul european Elżbieta Bieńkowska, responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: "Astăzi, cetățenii și companiile care doresc să se mute, să lucreze sau să facă afaceri în alte state europene, întâmpină un lanț de proceduri confuze și documente nesfârșite. Asta îi costă mult timp și bani pe cetățenii noștri. Pentru a răspunde angajamentelor asumate în strategia privind piața unică digitală, ghișeul unic digital va simplifica, îmbunătăți și grăbi procedurile administrative."

Începând cu 2020, cetățenii și companiile din UE vor avea acces, prin intermediul portalului Europa ta, la informații utile privind legislația europeană sau națională pentru piața muncii, educație, sănătate, înființarea unei afaceri, taxe, angajări și nu numai. În plus, cei care vor avea nevoie de asistență, vor fi direcționați către cel mai potrivit serviciu. O parte din informații sunt deja disponibile, însă volumul acestora va crește treptat în perioada următoare.

Conform noilor norme, în cinci ani de zile, tot prin intermediul ghișeului unic vor putea fi efectuate online operațiuni ca înregistrarea unei mașini, solicitarea certificatului de naștere sau depunerea declarațiilor fiscale.

Principiul unicității va reduce birocrația, de îndată ce companiile și cetățenii vor putea transmite o singură dată documentele sau informațiile necesare pentru o anumită operațiune, iar acestea vor putea fi utilizate între autorități.

Noul regulament urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE, după care va intra în vigoare în termen de 20 de zile.

Context

Comisia Europeană a propus crearea ghișeului unic la data de 2 mai 2017. Inițiativa răspunde solicitărilor cetățenilor și companiilor de asigurare a unui acces mai ușor la informații, proceduri și servicii de asistență și de soluționare a problemelor.

 

Persoane de contact pentru presă:

Lucía Caudet – Tel.: +32 229 56182

Victoria von Hammerstein – Tel.: +32 229 55040

Mirna Talko – Tel.: +32 229 87278

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Portalul Europa ta

Consiliul convine asupra reglementărilor (2017)

Strategia privind piața unică digitală