Reprezentanţa în România

Negocieri între UE și Noua Zeelandă pentru un acord comercial

/romania/file/nouazeelandaparlamentjpg_ronoua_zeelanda_parlament.jpg

noua_zeelanda_parlament
Copyright

În 21 iunie, la Wellington, Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț, și David Parker, ministrul comerțului din Noua Zeelandă, au lansat oficial negocierile pentru un amplu acord comercial. Scopul acestuia este înlăturarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii, precum și dezvoltarea normelor relevante pentru a face comerțul mai ușor și mai durabil.

21/06/2018

Comisarul european Cecilia Malmström a declarat: „Această zi reprezintă o etapă importantă în relațiile UE cu Noua Zeelandă. Împreună, putem încheia un acord reciproc avantajos, care oferă beneficii pentru companii și cetățeni deopotrivă. Acordurile comerciale constau în crearea de oportunități economice, dar și în consolidarea legăturilor cu aliații noștri apropiați. Știm că Noua Zeelandă este un partener care susține aceleași valori fundamentale ca și noi. Acest acord reprezintă o ocazie excelentă de a stabili norme comune ambițioase și de a modela globalizarea, facilitând schimburile comerciale și protejând în același timp dezvoltarea durabilă. Putem conduce prin puterea exemplului.”

Comerțul bilateral cu mărfuri dintre UE și Noua Zeelandă s-a ridicat anul trecut la 8,7 miliarde euro, iar cea mai mare parte a exporturilor către această țară sunt reprezentate de produsele fabricate. UE este cel de-al treilea mare partener comercial al Noii Zeelande, iar acordul ar putea duce la creșterea schimburilor comerciale cu aproape 50% (pentru mărfuri) sau cu o treime (în total).

Anunțul vine ca urmare a lansării negocierilor cu Australia în a doua jumătate a lunii iunie. Prima rundă oficială de discuții între echipele de negociatori ale părților implicate va avea loc la Bruxelles, între 16 și 20 iulie.

 

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Kinga MALINOWSKA (+32 2 2 295 13 83)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Materiale video și foto privind vizita în Noua Zeelandă

Pagina privind negocierile comerciale UE-Noua Zeelandă

Fișă informativă privind acordul comercial UE - Noua Zeelandă

Relatări ale exportatorilor: Ce au de câștigat întreprinderile mici?