Reprezentanţa în România

Proiectul „JustRom 2”, lansat în România

/romania/file/justrom2jpg_rojustrom_2.jpg

justrom_2
Copyright

Luni, 4 iunie 2018, între orele 10.00 – 12.00, a fost lansat, la Reprezentanța Comisiei Europene în România, programul comun al Consiliului Europei si al Comisiei Europene - „JustRom 2”.

06/06/2018

Programul JUSTROM 2 vine în continuarea etapei pilot a programului JUSTROM, desfășurat în perioada octombrie 2016 – martie 2018 în cinci țări europene, respectiv Bulgaria, Grecia, Irlanda, Italia și România. Programul are ca scop îmbunătățirea accesului la justiție al femeilor rome și itinerante și este implementat în perioada aprilie 2018-martie 2019.

În mod specific, proiectul își propune să contribuie la împuternicirea femeilor rome și itinerante prin cunoașterea drepturilor și a mecanismelor juridice împotriva discriminării și a altor violări ale drepturilor omului, inclusiv a mariajelor timpurii/forțate, a traficului de ființe umane, a violenței domestice, a evacuărilor forțate, a abuzurilor poliției și a infracțiunilor motivate rasial.

Programul va asigura informare, consiliere și reprezentare juridică pentru un număr estimat de 1.600 de beneficiari la nivel european. În România, programul va avea un număr minim de 355 de beneficiari în cadrul a două clinici juridice, înființate în Călărași și București.

La conferința de lansare a programului au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Inspectoratului General al Poliției Române, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Agenției Naționale pentru Romi, Avocatului Poporului, Primăriei Sectorului 1, precum și ai societății civile și reprezentanți ai comunității rome.

În cadrul întâlnirii de lanasare a programului JUSTROM 2, participanții au căzut de acord asupra necesității de cooperare pentru îmbunătățirea accesului femeilor rome la justiție, inclusiv prin  îmbunătățirea cadrului legislativ și a politicilor publice în materie.

 

Persoană de contact:

Marian Mandache, coordonator național JUSTROM 2 România