Reprezentanţa în România

Declarația vicepreședintelui Ansip și a comisarului Jourová înainte de începerea aplicării Regulamentului general privind protecția datelor

/romania/file/vicepresedinte-ansip-comisar-jourovajpg_rovicepresedinte ansip comisar jourova.jpg

ansip_jourova
Copyright

Începând cu data de 25 mai, în întreaga Uniune Europeană se vor aplica noile norme privind protecția datelor.

24/05/2018

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: „Noile norme ale Europei privind protecția datelor vor deveni realitate mâine. Viața privată a europenilor va fi mai bine protejată, iar companiile vor beneficia de un set unic de norme la nivelul întregii UE. Normele ferme de protecție a datelor reprezintă baza pentru o piață unică digitală funcțională și pentru prosperitatea economiei online. Noile norme garantează că cetățenii pot avea încredere în modul în care datele lor sunt utilizate și că UE poate să valorifice la maximum posibilitățile oferite de economia bazată pe date.

Noile norme de protecție a datelor au fost convenite de UE pentru următorul motiv: două treimi dintre europeni sunt îngrijorați cu privire la modul în care le-au fost tratate datele și au sentimental că nu dețin niciun control asupra informațiilor pe care le furnizează online. Companiile au nevoie de claritate pentru a putea să își extindă activitatea în condiții de siguranță în întreaga UE. Scandalurile recente legate de date au confirmat faptul că prin adoptarea de norme mai stricte și mai clare cu privire la protecția datelor facem ceea ce trebuie în Europa.

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat:

Datele cu caracter personal sunt aurul secolului XXI. Și, practic, ne lăsăm datele pe oriunde trecem, mai ales în mediul digital. Iar, astăzi, când este vorba de datele cu caracter personal, oamenii sunt pierduți într-un ocean.

Protecția datelor este un drept fundamental în UE. Odată cu noile norme, europenii vor redobândi controlul asupra propriilor date. Acum avem o opțiune și putem decide ce se întâmplă și cine poate să dețină date, precum și ce tip de date. Aveți dreptul să puneți această întrebare, iar companiile sunt obligate să vă răspundă. De asemenea, vă puteți recupera datele în cazul în care părăsiți sau schimbați serviciul.

Totodată, de noile norme – aceleași peste tot – vor beneficia și companiile, care vor interacționa doar cu o singură autoritate. Prin urmare, le va fi mai ușor să își extindă activitatea într-un alt stat membru.

Normele se bazează pe o abordare care ține seama de riscuri. Companiile care au făcut bani din datele noastre au mai multe responsabilități: acestea ar trebui, de asemenea, să le ofere ceva la schimb consumatorilor, și anume cel puțin securitatea datelor lor. Companiile care nu prelucrează date în cadrul activității lor principale au mai puține obligații și, mai ales, trebuie să se asigure că datele pe care le prelucrează sunt securizate și utilizate în mod legal. Normele vor avea și o forță disuasivă.

Toată lumea, în special companiile care câștigă bani de pe urma datelor noastre, vor avea interesul să se conformeze normelor.

Odată cu Regulamentul general privind protecția datelor, Europa își afirmă suveranitatea digitală și este pregătită pentru era digitală. În plus, noile norme au început să instituie un standard global pentru protecția vieții private. Acestea vor contribui la restabilirea încrederii de care avem nevoie pentru a reuși în economia digitală globală.

Context

La 6 aprilie 2016, UE a convenit asupra unei reforme majore a cadrului său de protecție a datelor, prin adoptarea pachetului de reforme privind protecția datelor, care include Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), ce înlocuiește directiva adoptată în urmă cu douăzeci de ani. La 25 mai 2018, după doi ani de la adoptarea și intrarea în vigoare a regulamentului menționat anterior, devin aplicabile noile norme în materie de protecție a datelor la nivelul UE.

Cu ocazia Zilei Protecției Datelor din acest an, Comisia a publicat orientări menite să faciliteze aplicarea directă și în bune condiții, începând cu data de 25 mai, a noilor norme de protecție a datelor în întreaga UE. Comisia a lansat, de asemenea, un nou instrument online dedicat IMM-urilor (a se vedea comunicatul de presă).

Etapele următoare

Comisia va continua să sprijine în mod activ statele membre, autoritățile pentru protecția datelor și întreprinderile, astfel încât să asigure aplicarea în mod eficace a normelor. Comisia a alocat 1,7 milioane EUR pentru a cofinanța formarea de profesioniști în domeniul protecției datelor. Alte 2 milioane EUR au fost alocate pentru a sprijini autoritățile naționale de protecție a datelor să vină în întâmpinarea companiilor, în special a IMM-urilor, precum și a persoanelor fizice.

Începând de astăzi, Comisia va monitoriza modul în care statele membre aplică noile norme și iau măsurile adecvate, după caz. După un an de la intrarea în vigoare a regulamentului (2019), Comisia va organiza un eveniment pentru a face bilanțul experiențelor diferitelor părți interesate în ceea ce privește punerea în aplicare a regulamentului. Acesta va fi inclus, de asemenea, în raportul privind evaluarea și revizuirea regulamentului, pe care Comisia trebuie să îl prezinte până în mai 2020.

 

Persoane de contact pentru presă:

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

3 fișe informative privind protecția datelor în Uniune pentru reuniunea liderilor UE: Beneficii pentru cetățeni, Beneficii pentru întreprinderi, Ce se schimbă după 25 mai

Întrebări și răspunsuri

Instrument online – site web dedicat protecției datelor, inclusiv fișe informative

7 etape pentru întreprinderi

Grafic informativ: Ce trebuie să facă compania dvs.

În 24 mai este publicat și un nou manual actualizat, elaborat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), de Consiliul Europei și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care are ca obiectiv conștientizarea și cunoașterea noilor norme de protecție a datelor în UE și în statele membre ale Consiliului Europei, precum și a modului în care acestea sunt aplicate în practică.