Reprezentanţa în România

Microprocesoare pentru supercalculatoarele viitorului

/romania/file/microprocesorfulljpg_romicroprocesor_full.jpg

microprocesor
©

EPI (European Processor Initiative) este consorțiul european ce are ca obiectiv proiectarea, dezvoltarea și introducerea pe piață a unui microprocesor cu consum redus de energie, unul din elementele esențiale necesare pentru construirea de supercalculatoare europene cu supracapacitate de procesare (adică posibilitatea de a efectua un miliard de miliarde – adică 10 la puterea 18 – operațiuni pe secundă). Acesta a fost prezentat publicului de Comisia Europeană vineri, 23 martie.

23/03/2018

"Datorită acestor noi tehnologii europene, oamenii de știință și sectorul industrial european vor avea acces la o tehnică de calcul de înaltă performanță și, în același timp, eficientă din punct de vedere energetic. Acest lucru va aduce beneficii Europei ca lider în domeniul științific și în ceea ce privește competitivitatea industrială, competențele tehnice și de know-how, precum și întregii societăți", au subliniat vicepreședintele Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală, și comisarul european Mariya Gabriel, responsabil pentru economia și societatea digitale. 

Consorțiul reunește experți din comunitatea de cercetători ce se concentrează pe tehnica de calcul de înaltă performanță (High-Performance Computing - HPC), reprezentanți ai marilor centre din domeniu, precum și din partea sectorului industrial de profil, și potențiali utilizatori ai acestor aplicații din domeniul științific sau industrial, respectiv 23 de parteneri din 10 țări europene.

Contribuția financiară a Uniunii Europene la această inițiativă este estimată să ajungă la 120 milioane de euro și se va realiza prin programul Orizont 2020. Acordurile specifice de finanțare în sprijinul activităților consorțiului vor fi publicate la o dată ulterioară.

 

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Declarația EuroHPC