Reprezentanţa în România

UE, lider mondial în impozitarea adecvată a sectorului digital

/romania/file/comisar-pierremoscovic2018impozitarejpg_rocomisar pierre_moscovic_2018_impozitare.jpg

pierre_moscovic
©

Noi norme, având ca scop garantarea faptului că activitățile comerciale digitale sunt impozitate în mod corect și favorabil creșterii economice în UE, au fost propuse de Comisia Europeană miercuri, 21 martie. Adoptarea acestora va transforma UE într-un lider mondial în ce privește conceperea de reglementări fiscale adaptate la economia modernă și era digitală.

21/03/2018

Economia digitală este o mare oportunitate pentru Europa, iar Europa este, la rândul său, o mare sursă de venituri pentru firmele din domeniul digital. Această situație reciproc avantajoasă ridică însă probleme juridice și fiscale. Normele noastre care datează dinaintea apariției internetului nu permit statelor membre să impoziteze companiile din domeniul digital care își desfășoară activitatea în Europa atunci când acestea nu sunt prezente fizic aici sau când prezența lor fizică este neglijabilă. Această situație este ca o gaură neagră tot mai mare pentru statele membre, întrucât baza fiscală se deteriorează. Acestea sunt motivele pentru care propunem un nou standard juridic, dar și un impozit intermediar pe activitățile digitale”, a subliniat comisarul european Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi.

Cele două propuneri legislative distincte prezentate de Comisie vor avea ca rezultat o impozitare mai corectă a activităților digitale în UE, astfel:

  1. prima inițiativă urmărește să facă o reformă a normelor în materie de impozit pe profit, astfel încât profiturile să fie înregistrate și impozitate acolo unde companiile au o interacțiune semnificativă cu utilizatorii prin canalele digitale, ca soluție pe termen lung preferată de Comisie; prin ea sunt definite criteriile de stabilire a "prezenței digitale" impozabile sau a unui sediu permanent virtual într-un stat membru pentru platformele digitale;
  2. cea de-a doua propunere are în vedere instituirea unui impozit intermediar care să acopere principalele activități digitale care, în prezent, nu sunt impozitate în UE, ea venind ca răspuns la apelurile din partea mai multor state membre pe această temă; impozitul ar urma să se aplice, cu titlu provizoriu, veniturilor obținute din anumite activități digitale care nu intră sub incidența cadrului fiscal actual, până la finalizarea reformei globale și integrarea unor mecanisme care să reducă posibilitatea dublei impozitări.

Pachetul prezentat prevede o abordare coerentă în ceea ce privește un sistem de impozitare a economiei digitale, care să sprijine piața unică de profil și să servească drept punct de pornire pentru discuțiile internaționale menite să soluționeze acest aspect la nivel mondial.

Etape următoare

Propunerile legislative vor fi înaintate Consiliului UE spre adoptare și Parlamentului European spre consultare.

UE va continua să participe în mod activ la discuțiile purtate la nivel mondial pe tema impozitării economiei digitale în cadrul G20/OCDE și să insiste pentru adoptarea unor soluții internaționale ambițioase.

 

Persoane de contact pentru presă:

Vanessa MOCK (+32 2 295 61 94)

Patrick McCullough (+32 229 87183)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Înregistrarea conferinței de presă susținute de comisarul european Pierre MOSCOVICI, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi

Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri

Nota de informare pe tema impozitării economiei digitale

Pagina DG TAXUD referitoare la impozitarea economiei digitale

Fișă informativă referitoare la propunerile prezentate de Comisia Europeană

Material video: Este necesar să se impoziteze activitățile digitale?