Reprezentanţa în România

Viitorul finanțelor europene: reuniunea de final a Grupului la nivel înalt pentru simplificarea fondurilor UE

/romania/file/comisar-cretu-grup-simplificare-kallas_rocomisar cretu grup simplificare kallas

Comisarul european Corina Crețu și președintele Grupului la nivel înalt pentru simplificarea accesului la fonduri europene Siim Kallasi
©

În data de 30 noiembrie, Grupul la nivel înalt format din experți independenți a avut o ultimă discuție pe tema simplificării accesului la fondurile europene și a reducerii birocrației în gestionarea programelor de finanțare din politica de coeziune în perioada post-2020. Pe parcursul întrunirii, grupul a avut schimburi de opinii cu comisarul european pentru politică regională Corina Crețu și cu experți ai Comisiei Europene asupra modalităților practice de implementare a principalelor propuneri din raportul lor final, prezentat în luna iulie 2017.

30/11/2017

"Grupul la nivel înalt a dezbătut teme dificile, cum ar fi procesele de audit și control, și a făcut acest lucru cu curaj și fără să evite anumite subiecte. Experții au elaborat un set bogat de propuneri clare și detaliate pentru simplificarea în viitor a accesului la fondurile UE ", a declarat comisarul Corina Crețu.  

"Fondurile politicii de coeziune sunt cele mai vizibile elemente pozitive ale Uniunii Europene, însă mult prea multe reguli li s-au adăugat de-a lungul anilor. Recomandările noastre arată că simplificarea lor semnificativă este nu doar de dorit, ci și fezabilă", a adăugat președintele Grupului Siim Kallas.

Discuțiile s-au concentrat, în special, pe următoarele subiecte:

  1. pregătirea viitoarelor programe și evitarea întârzierilor;

  2. metode online și indicatori comuni pentru a face raportarea mai simplă pentru statele membre și beneficiari;

  3. soluții simple și gata de utilizat pentru rambursarea costurilor și limitarea birocrației;

  4. criterii mai bine armonizate de evaluare a performanței investițiilor din politica de coeziune și controale mai puține și proporționale.

Creat în 2015 la inițiativa comisarului european Corina Crețu, Grupul la nivel înalt și-a început activitatea prin formularea unei serii de propuneri, din care o parte au fost luate în considerare la evaluarea intermediară a bugetului actual. Ulterior, Grupul și-a concentrat eforturile pe perioada post-2020. O propunere privind viitoarea politică de coeziune este așteptată din partea Comisiei Europene în vara anului 2018.

 

Persoane de contact pentru presă:

Johannes Bahrke – tel.: +32 229 58615

Sophie Dupin de Saint-Cyr – tel.: +32 229 56169