Reprezentanţa în România

Evaluarea ofertelor referitoare la găzduirea Autorității Bancare Europene și a Agenției Europene pentru Medicamente

/romania/file/steag-uejpg_rosteag ue.jpg

uniunea europeana
©

Comisia Europeană a publicat, în data de 30 septembrie, evaluarea celor 27 de oferte primite de statele membre referitoare la găzduirea Autorității Bancare Europene (ABE) și a Agenției Europene pentru Medicamente (AEM), care sunt situate în prezent în Marea Britanie.

30/09/2017

Comisia, sub responsabilitatea secretarului său general, a evaluat toate ofertele în mod obiectiv, pe baza criteriilor stabilite de președintele Jean-Claude Juncker și de președintele Donald Tusk și aprobate de șefii de stat sau de guvern din UE-27 la reuniunea Consiliului European („articolul 50”), care a avut loc la 22 iunie 2017. Evaluarea se bazează integral pe informațiile trimise de statele membre. Aceasta se conformează deciziei statelor membre potrivit căreia criteriile ar trebui să fie neponderate și nu prevede o clasificare sau o listă scurtă. În cadrul acestui proces, au fost consultate și agențiile.

Etape următoare 

Pe baza evaluării realizate de Comisie, Consiliul va purta o dezbatere politică în cadrul Consiliului Afaceri Generale („articolul 50”) în octombrie 2017. Pentru a permite un transfer fără sincope și în timp util al celor două agenții, decizia finală va fi luată cu ocazia Consiliului Afaceri Generale („articolul 50”), care va avea loc în noiembrie 2017.

Context

Decizia de a transfera AEM și ABE, ambele situate în prezent la Londra, le revine guvernelor celor 27 de state membre. Transferul lor este o consecință directă a deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, astfel cum a fost notificată Consiliului European la 29 martie 2017. Transferul nu face parte din negocierile privind Brexitul, ci va fi examinat exclusiv de cele 27 de state membre ale UE. Comisia a solicitat, în mod repetat, o decizie rapidă cu privire la transfer. AEM și ABE sunt două agenții de reglementare esențiale ale pieței unice a UE; ele sunt cruciale în ceea ce privește autorizarea medicamentelor și reglementarea bancară. Aceste agenții trebuie să continue să funcționeze neîntrerupt, fără probleme, după luna martie 2019.

 

Persoane de contact pentru presă:

Margaritis SCHINAS (+ 32 2 296 05 24)

Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)

Daniel FERRIE (+32 2 298 65 00)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Notă de informare

Evaluarea Comisiei privind oferta României

Candidaturile de găzduire a EMA și ABE

Decizie privind procedura pentru transferul agențiilor UE situate în prezent în Regatul Unit