Reprezentanţa în România

UE – laureată a "Premiului pentru Armonie Prințesa de Asturias"

/romania/file/steag-ue-600x400jpg_rosteag ue 600x400.jpg

steag ue
©

Uniunea Europeană a primit, în data de 21 iunie, "Premiul pentru Armonie Prințesa de Asturias" pentru anul 2017, ca urmare a contribuției sale la procesul de pace și la promovarea unor valori universale, precum libertatea, drepturile omului sau solidaritatea. Distincția, ce reprezintă echivalentul hispanic al Premiului Nobel pentru Pace, a fost acordată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

21/06/2017

Cu ocazia primirii acestui premiu, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, împreună cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-au exprimat aprecierea pentru această "mare onoare acordată Uniunii Europene de către Spania " printr-o declarație comună: "Acum șase decenii, părinții fondatori ai UE au plantat semințele unei Europe unite, ce provenea din cenușa unui război devastator. De atunci, drumul pe care am mers ne-a ajutat să dezvoltăm o Uniune a popoarelor, permițând europenilor să se îmbarce într-un proiect de pace, democrație și prosperitate".

Fundația Prințesa de Asturias a subliniat faptul că "UE reprezintă un model unic de integrare politică supranațională, bazat pe asocierea pașnică, progresivă și liberă a membrilor săi".

Printre realizările importante din aceste șase decenii, Fundația a nominalizat reconcilierea franco-germană, extinderea UE către est și Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Context

UE se alătură unei liste de laureați ce include UNICEF, Medici fără frontiere, Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, orașul Berlin – cu ocazia aniversării a 20 de ani de la căderea Zidului –, pianistul Daniel Barenboim și scriitorii J.K. Rowling și Edward Said.

UE a fost ultima dintre cei 8 câștigători anunțati anul acesta, în cadrul celei de-a 37-a ediții a premiilor. Toți laureații vor primii premiile de la regele și regina Spaniei, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Oviedo în această toamnă.

 

Persoane de contact pentru presă:

Margaritis Schinas – Tel.: +32 229 60524

Mina Andreeva – Tel.: +32 229 9138

Pagini utile

Anunț de presă

Declarația comună a președinților Jean-Claude JUNCKER, Antonio TAJANI și Donald TUSK

Informații suplimentare despre premiile Prințesei de Asturias