Reprezentanţa în România

Măsuri împotriva știrilor false și dezinformării online

/romania/file/stirifalsegabrielwebjpg_rostiri_false_gabriel_web.jpg

conferinta pe tema stirilor false
©

Comisia Europeană a lansat luni, 13 noiembrie, o consultare publică privind știrile false și dezinformarea online și a creat un Grup de experți la nivel înalt, format din reprezentanți ai mediului academic, platformelor online, presei și societății civile. Rezultatele consultării și ale lucrărilor Grupului vor fi integrate într-o strategie europeană de combatere a propagării știrilor false, ce urmează a fi prezentată în primăvara anului 2018.

14/11/2017

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Libertatea de a primi și partaja informații și pluralismul mass-mediei sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE. Trăim în vremuri în care fluxul de informații și dezinformarea au devenit aproape copleșitoare. De aceea trebuie să le oferim cetățenilor noștri instrumentele cu care să poată să identifice știrile false, să-și recâștige încrederea în mediul online și să gestioneze informațiile pe care le primesc.” 

Consultarea are trei componente principale:

  • delimitarea problemei, respectiv modul de percepere a știrilor false, gradul de conștientizare a acestora de către public și încrederea în mass-media;
  • evaluarea măsurilor luate deja de platforme, canalele de știri și organizațiile societății civile pentru combaterea acestui fenomen;
  • identificarea eventualelor măsuri care ar putea să consolideze accesul publicului la informații verificate și fiabile, precum și să contracareze răspândirea dezinformării online.

Consultarea publică va fi deschisă participării până în data de 23 februarie 2018.

În ceea ce privește Grupul la nivel înalt, Comisia a lansat o invitație experților de a-și exprima interesul pentru a deveni membri ai acestuia până cel târziu la mijlocul lunii decembrie 2017. Grupul ar trebui să includă reprezentanți din fiecare domeniu de expertiză, fiind vizată o selecție echilibrată a experților. El ar urma să-și înceapă activitatea în ianuarie 2018 și va funcționa timp de câteva luni, scopul său fiind de a oferi sprijin Comisiei în delimitarea problemei, definirea rolurilor și responsabilităților părților implicate, înțelegerea dimensiunii internaționale a fenomenului, recunoașterea pozițiilor luate de actoriii relevanți și, nu în ultimul rând, formularea de recomandări.

Context

Platformele online și alte servicii de pe internet au deschis noi posibilități de a se conecta, dezbate și colecta informații. Însă, răspândirea de știri care induc în eroare cititorii în mod intenționat pune probleme tot mai mari pentru funcționarea corectă a democrațiilor, ea afectând capacitatea publicului de a înțelege realitatea.

Măsurile propuse vin ca urmare a invitației pe care Parlamentul European i-a transmis-o Comisiei, de a analiza situația actuală și cadrul juridic care se referă la știrile false și de a examina posibilitatea unei inițiative legislative care să limiteze diseminarea acestui tip de conținut.

 

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Johannes BAHRKE (+32 2 295 86 15)

Julia-Henriette BRAUER (+32 2 298 07 07)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Consultarea publică

Cerere de exprimare a interesului pentru selecția membrilor Grupului de experți la nivel înalt

Înregistrări disponibile online ale conferinței pluripartite pe tema știrilor false: 13 noiembrie și 14 noiembrie

Discursul vice-președintelui Andrus Ansip în Parlamentul European, 5 aprilie 2017