Reprezentanţa în România

Cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal

/romania/file/ansipkinggabrielmogheriniwebjpg_roansip_king_gabriel_mogherini_web.jpg

comisari europeni
©

Comisia Europeană a propus marți, 19 septembrie, un nou set de norme pentru reglementarea fluxului liber al datelor fără caracter personal, ce vor permite stocarea și prelucrarea acestora pe întreg teritoriul Uniunii, ceea ce va contribui la stimularea competitivității companiilor europene și la modernizarea serviciilor publice, eliminându-se astfel restricțiile legate de localizarea datelor. 

19/09/2017

Andrus Ansip, vicepreședintele pentru piața unică digitală, declarat: „Economia digitală a Europei este încă puternic divizată de-a lungul unor delimitări naționale închise. Acest lucru frânează creșterea globală a sectorului digital în Europa. Propunerea noastră, împreună cu normele de protecție a datelor cu caracter personal din UE, va permite libera circulație a tuturor tipurilor de date în cadrul pieței unice. Fluxul liber de date va favoriza, în cazul IMM-urilor și start-up-urilor, dezvoltarea unor noi servicii inovatoare și intrarea pe noi piețe.

Un cadru clar, cuprinzător și previzibil va contribui la o piață mai competitivă și mai integrată la nivel european pentru serviciile de stocare și de prelucrare de date. Propunerile prevăd:

  • principiul fluxului transfrontalier liber al datelor fără caracter personal, statele membre nemaiputând impune organizațiilor obligația de a stoca sau de a prelucra datele în interiorul frontierelor naționale, singurele restricții fiind legate de siguranța publică;
  • principiul disponibilității datelor pentru controlul reglementar, autoritățile competente putându-și exercita dreptul de acces la date indiferent de locul de stocare sau prelucrare a acestora pe teritoriul UE;
  • dezvoltarea unor coduri de conduită la nivelul UE, pentru a elimina obstacolele care împiedică atât trecerea de la un furnizor de servicii de stocare în cloud la altul, cât și transferul datelor înapoi către sistemele informatice ale utilizatorilor.

Noile norme vor spori securitatea juridică și vor favoriza un climat de încredere pentru companii și organizații și vor deschide calea către o piață unică veritabilă în domeniul stocării și prelucrării datelor, favorizându-se astfel dezvoltarea unui sector european al serviciilor de tip cloud competitiv, sigur și fiabil și la scăderea prețurilor pentru utilizatorii serviciilor din domeniu.

Comisia a lansat, de asemenea, o consultare publică pentru a evalua punerea în aplicare a Directivei privind informațiile din sectorul public.

Context

Abordarea piedicilor din calea fluxului liber al datelor fără caracter personal este una dintre acțiunile-cheie anunțate în evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a Strategiei privind piața unică digitală

 

Persoane de contact pentru presă:

Johannes BAHRKE (+32 2 295 86 15)

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg: 

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Pagina web privind Starea Uniunii 2017

Un cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal în UE – întrebări și răspunsuri

Fișă informativă: Fluxul liber al datelor fără caracter personal

Fișă informativă: Construirea unei economii europene a datelor

Regulamentul privind fluxul liber al datelor fără caracter personal

Consultarea publică privind economia datelor: raport de sinteză

Piața unică digitală: studiu privind restricțiile legate de localizarea datelor

Comunicarea „Construirea unei economii europene a datelor” din ianuarie 2017

Comunicarea „Evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a strategiei privind piața unică digitală” din mai 2017

Folosește pe rețelele de socializare: #DataEconomy #freeflowofdata #dataflows #EUdataFF