Reprezentanţa în România

Principiile dialogului politic privind Irlanda și Irlanda de Nord

/romania/file/brexitjpg_robrexit.jpg

Principiile dialogului politic privind Irlanda și Irlanda de Nord, în cadrul negocierilor pe tema retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, adoptate de Comisia Europeană joi, 7 septembrie, prevăd că Acordul din Vinerea Mare ar trebui protejat și consolidat în integralitate și după această retragere, iar continuarea zonei comune de călătorie, care facilitează interacțiunea dintre cetățenii din Irlanda și cei din Irlanda de Nord, ar trebui, de asemenea, luată în considerare.

07/09/2017

Michel Barnier, negociatorul-șef al Comisiei Europene, a declarat: „Documentul privind Irlanda și Irlanda de Nord adoptat este un text concis și cuprinzător, care a fost redactat în strânsă cooperare cu autoritățile irlandeze. Obiectivul nostru este acela de reduce la minimum efectele deciziei Marii Britanii de a părăsi UE asupra insulei Irlanda.

În prima etapă a negocierilor, UE dorește să ajungă la o înțelegere comună cu Marea Britanie cu privire la implicațiile pe care retragerea acesteia din Uniune le va avea asupra Acordului și a zonei comune de călătorie. Odată ce se vor înregistra suficiente progrese cu privire la principiile dialogului politic, se va trece la a doua etapă a negocierilor, ce vizează găsirea unor soluții flexibile și creative pentru a se evita reinstituirea unor controale stricte la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Context

La 19 iunie 2017, negociatorii UE și cei ai Marii Britanii au convenit să stabilească un dialog politic privind Irlanda și Irlanda de Nord. Negocierile vor fi purtate exclusiv pe baza orientărilor Consiliului European, în conformitate cu directivele de negociere ale Consiliului și ținându-se seama în mod corespunzător de Rezoluția Parlamentului European din 5 aprilie 2017.

 

Persoane de contact pentru presă:

Margaritis SCHINAS (+ 32 2 296 05 24)

Daniel FERRIE (+32 2 298 65 00)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Textul principiilor directoare ale dialogului privind Irlanda și Irlanda de Nord

Informații privind Acordul din Vinerea Mare și zona comună de călătorie

Toate documentele de poziție ale UE în acest domeniu pot fi consultate aici.

Pagina Grupului de lucru pentru „Articolul 50”

Politica de transparență a Grupului de lucru „articolul 50”

Mandatul negocierilor derulate în temeiul articolului 50