Reprezentanţa în România

10 ani de solidaritate prin Fondul european de ajustare la globalizare

/romania/file/ajustarelaglobalizarepng_roajustare_la_globalizare.png

148 de cereri din 21 de state membre, totalizând aproape 600 de milioane de euro de cofinanțare europeană pentru a sprijini aproape 139 de mii de lucrători concediați și aproape 3.000 de NEETs (persoane neîncadrate în muncă sau care un urmează o formă de învățământ sau formare) – acestea sunt în câteva cuvinte rezultatele obținute de Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) în cei 10 ani de la înființare. În România, FEG a oferit 6,9 milioane de euro pentru a sprijini cei peste 2.400 de muncitori concediați de companiile Nokia și Mechel. 

07/03/2017

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Fondul european de ajustare la globalizare este una dintre cele mai tangibile expresii ale solidarității europene și un instrument esențial de sprijinire a lucrătorilor care și-au pierdut locul de muncă din cauza schimbărilor structurale din domeniul comerțului. În ultimii zece ani, am fost în măsură să sprijinim peste 140.000 de persoane. Fondul are o valoare adăugată clară, întrucât completează mecanismele naționale de sprijin pentru lucrătorii implicați în concedieri în masă și finanțează măsuri care sunt adaptate la nevoile specifice ale lucrătorilor, pentru a-i ajuta să progreseze.”

Fondul european de ajustare la globalizare a fost înființat în mod special pentru a ajuta lucrătorii afectați de închiderile de fabrici sau de declinul anumitor sectoare economice. Pentru a beneficia de sprijin financiar din FEG, statele membre trebuie să facă o cerere. UE poate cofinanța până la 60% din costul reintegrării lucrătorilor concediați pe piața muncii. Mai precis, FEG cofinanțează proiecte care includ:

-          măsuri vizând sprijinirea căutării unui loc de muncă, consilierea în carieră;

-          educația, formarea și reconversia profesională;

-          îndrumarea și instruirea;

-          antreprenoriatul și înființarea de întreprinderi.

Context

Fondul european de ajustare la globalizare reprezintă solidaritatea europeană pusă în practică, pentru că oferă statelor membre, prin intermediul unui sprijin financiar, posibilitatea de a ajuta lucrătorii și întreprinderile să se adapteze la situațiile de criză și la schimbările structurale din domeniul comerțului. El funcționează efectiv din ianuarie 2007. Pentru perioada 2014-2020, Fondul pune la dispoziție, în medie, un sprijin financiar în valoare de 170 de milioane euro în fiecare an.

 

Persoane de contact pentru presă:

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Sara SOUMILLION (+32 2 296 70 94)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Regulament privind Fondul european de ajustare la globalizare 2014-2020

Fișă informativă: Fondul european de ajustare la globalizare - Zece ani mai târziu

Material video: Fondul european de ajustare la globalizare 2014-2020

Material video: Europa acționează pentru combaterea crizei: revitalizarea FEG (2009)

Material video: Adaptarea la o lume globalizată - Fondul european de ajustare la globalizare (2007)