Reprezentanţa în România

Acord de principiu privind parteneriatul economic UE-Japonia

/romania/file/acorduejaponiajpg_roacord_ue_japonia.jpg

Acord de principiu, parteneriat economic UE-Japonia

Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Japonia, în data de 6 iulie, privind elementele principale ale unui parteneriat economic între cele două părți. Cel mai important acord comercial bilateral încheiat vreodată de UE este rodul negocierilor care au debutat în 2013 și au ajuns la final în cadrul celui de-al 24-lea summit UE - Japonia.

06/07/2017

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Astăzi am încheiat un acord de principiu cu privire la un parteneriat economic al cărui impact depășește cu mult granițele noastre. Prin acest acord, UE și Japonia susțin valorile lor comune și se angajează să respecte cele mai înalte standarde în domenii precum dreptul muncii, siguranța, mediul sau protecția consumatorilor. Prin faptul că lucrăm în direcția adoptării unor decizii reciproce privind caracterul mutual adecvat al nivelului de protecție, ne luăm de asemenea un angajament ferm să susținem dreptul fundamental la protecția datelor. Împreună, transmitem lumii întregi un mesaj puternic că sprijinim comerțul deschis și echitabil. În ceea ce ne privește, nu există protecție în protecționism. Doar lucrând împreună vom reuși să stabilim standarde ambițioase la nivel mondial. Acesta va fi mesajul pe care UE și Japonia îl vor transmite împreună în cadrul reuniunii G20.”

Pentru statele membre UE, acordul va înseamna mai multe măsuri economice, precum eliminarea majorității taxelor vamale plătite de producătorii din UE, în valoare de aproape 1 miliard de euro anual. De asemenea, valoarea exporturilor din UE ar putea crește cu până la 20 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai multe oportunități și locuri de muncă în numeroase sectoare economice din UE. Printre cele ce vor beneficia cel mai mult de pe urma acordului se numără: sectorul agricol și al produselor alimentare, cel al pielăriei, sectorul îmbrăcămintei și încălțămintelor, cel al produselor farmaceutice, precum și sectorul dispozitivelor medicale.

În plus, acordul va consolida poziția de lider a Europei în ceea ce privește modelarea globalizării și totodată va include un angajament privind schimbările climatice, în virtutea Acordului de la Paris.

Etape următoare

Acordul de principiu tratează majoritatea aspectelor din Acordul de parteneriat economic. Unele capitole cuprind detalii tehnice care trebuie încă soluționate și, de asemenea, există capitole care rămân în afara sferei de aplicare a acordului de principiu, cum ar fi cel privind protecția investițiilor. Pe baza lui, negociatorii ambelor părți vor continua lucrările pentru soluționarea tuturor problemelor de ordin tehnic rămase și pentru finalizarea textului definitiv al acordului până la finalul anului.

Comisia va proceda apoi la verificarea din punct de vedere juridic și la traducerea acordului în toate limbile oficiale, după care îl va prezenta spre aprobare statelor membre și Parlamentului European.

 

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Kinga MALINOWSKA (+32 2 2 295 13 83)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Declarația comună din cadrul celui de al 24-lea Summit UE-Japonia

Memo: elementele-cheie ale Acordului de parteneriat economic UE-Japonia

Pagină dedicată cu materiale foto și video din cadrul summitului și al negocierilor (pentru descărcare)

Fișe informative tematice și grafice informativecu privire la Acordul de parteneriat economic UE-Japonia

Relatări ale exportatorilor: exportatori europeni pe piața japoneză

Capitolele convenite și documentele de negociere

Acordul de principiu - raport transmis către statele membre

Transparența cadrul negocierilor: reuniuni și documente

Mai multe informații cu privire la Acordul de parteneriat economic UE-Japonia

Mai multe informații cu privire la relațiile comerciale dintre UE și Japonia