Reprezentanţa în România

Ştiri

Pages

/romania/file/zeropoluarepng-0_rozero_poluare_.png

zero_poluare_

Astăzi, 12 mai, Comisia Europeană a adoptat Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” – un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/semestruleuropeanprimavarapng_rosemestrul_european_primavara.png

semestrul_european_primavara

Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021, economia UE va crește cu 4,2 % în 2021 și cu 4,4 % în 2022. Se preconizează că economia zonei euro va crește cu 4,3 % anul acesta și cu 4,4 % anul viitor. În ceea ce privește România, PIB-ul va crește cu 5,1% în 2021, respectiv cu 4.9% în 2022. În privința inflației, în cazul României, în 2021 se va înregistra o ușoară creștere la 2,9%, fiind urmată de o scădere la 2,7% în 2022.

Categorie: Economie, finanţe şi impozite / Concurenţă

/romania/file/ebromaniapng_roeb_romania.png

eb_romania

Aproximativ șapte din zece români declară că se simt cetățeni europeni, în timp ce 58% dintre ei apreciază că își cunosc drepturile în calitate de cetățean al Uniunii. Sentimentul de comunitate între cetățenii UE este reprezentat, în viziunea românilor, în primul rând de sistemul de îngrijire a sănătății și de pensii (22%) și, apoi, de educație (21%), solidaritate (20%), economie (18%) și statul de drept (17%). Acestea sunt câteva dintre concluziile celui mai recent raport naţional Eurobarometru pentru România.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/strategieterapeuticepng_rostrategie_terapeutice.png

strategie_terapeutice

Comisia Europeană a completat ieri, 6 mai, strategia UE privind vaccinurile, încununată de succes, cu o strategie privind mijloacele terapeutice vizând COVID-19 pentru a sprijini dezvoltarea și asigurarea disponibilității mijloacelor terapeutice atât de necesare împotriva COVID-19, inclusiv pentru tratamentul „COVID cu evoluție lungă”. Strategia anunțată cuprinde întregul ciclu de viață al medicamentelor: de la cercetare, dezvoltare și fabricare, până la achiziționare și punere la dispoziție pe scară largă.

Categorie: Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/danielaburuiana1png_rodaniela_buruiana_1.png

daniela_buruiana_1

Dna Daniela Buruiană a fost numită în calitate de nou membru național din partea României la Eurojust, de către ministrul justiției, dl. Stelian-Cristian Ion. Dna Buruiană dispune de o îndelungată experiență ca procuror senior în cadrul Ministerului Public al României și a mai îndeplinit funcția de membru național în cadrul agenției europene.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/viermifainapng_roviermi_faina.png

viermi_faina

Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.

Categorie: Agricultură, pescuit şi alimentaţie

/romania/file/europedirectmappng_roeurope_direct_map.png

europe_direct_map

O nouă generație de peste 420 de centre EUROPE DIRECT își începe activitatea în întreaga UE. Cu un mandat care va dura până la sfârșitul anului 2025, aceste centre vor aduce Uniunea Europeană, politicile și valorile acesteia în toate colțurile Europei. Centrele vor stabili o legătură importantă între instituțiile UE și cetățeni, contribuind la explicarea modului în care Europa combate pandemia de COVID-19, stimulând redresarea economică prin intermediul programului NextGenerationEU și abordând tranziția verde și tranziția digitală.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

/romania/file/consultarepublicavoluntariatpng_roconsultare_publica_voluntariat.png

consultare_publica_voluntariat

Comisia lansează astăzi, 28 aprilie, o consultare publică privind mobilitatea tinerilor voluntari în întreaga UE. Prin consultarea care va dura 12 săptămâni, se vor colecta opiniile cetățenilor și se vor identifica noi provocări și oportunități în domeniul voluntariatului în rândul tinerilor.

Categorie: Cultură, educaţie şi tineret

/romania/file/eescpng-0_roeesc.png

eesc

Comitetul Economic și Social European (CESE) a lansat apelul la candidaturi pentru Premiul pentru societatea civilă 2021. Alegând politicile climatice ca temă a premiului său, CESE va selecta câștigătorii dintre inițiativele creative și inovatoare care vizează promovarea unei tranziții echitabile către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și rezilientă la schimbările climatice.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor, Mediu, consumatori şi sănătate

/romania/file/eurobarometru94png_roeurobarometru94.png

eurobarometru94

Deși pandemia de COVID-19 afectează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni de mai bine de un an, atitudinea față de UE rămâne pozitivă, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat în februarie-martie 2021.

Categorie: UE pe înţelesul tuturor

Pages